Wi205 (bączek)

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
andi_kamachi
Junior
Posiadany PUG: 205 1,4 Roland Garros, 205 1,8DT
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Warszawa (praca i mieszkanie), Trzcianka k. Wilgi (stąd pochodzę)
Kontakt:

Re: Wi205 (bączek)

Post autor: andi_kamachi »

Temat założony w czerwcu 2012 :!: Jest wrzesień i co widzimy?
-Ogarniętą mechanicznie i blacharsko (wszysko wykonane samodzielnie, bez udziału paraprofesjonalnych naciągaczy, którzy latami :!: przetrzymują niektóre auta obiecując cuda..) 205kę, która posłuży jeszcze długo- czapki z głów!
Przyjemnie się śledzi taki postęp prac, które prowadzą do efektu. Może nie idealnego, ale zgodzę się z Parą, że wielu użytkowników chciałoby takie auto mieć.
Awatar użytkownika
Wi205
Junior
Posiadany PUG: Winner 1.4 KFT
Numer Gadu-gadu: 2023693
Login tlen: wars1977

Post autor: Wi205 »

Para pisze:Jest gites! Nie jeden by taką 205tkę chciał, nie znam nikogo innego na tym forum kto zrobił taką robotę w swojej 205 dlatego mi się to wszystko bardzo podoba. Nie zapominajmy jak ten samochód wyglądał przed projektem. Ciesz się autkiem bo masz czym, tylko uważaj na obcierające koła z tyłu bo podobno lubią zachaczyć przy tym rozmiarze felg :W :W

PS: Dzięki za info o szybach !
Ciesze się ,że jest parę osób którym się podoba ,że staram się ten fajny samochodzik utrzymać tak ,ba jeszcze długo mógł jeździć i cieszyć przede wszytkim Kaśkę , moją drugą połowę, bo to przecież jej auto i ona nim będzie jeździć . Chciał bym też dodać ,że kwestie blacharsko lakiernicze z założenia miały przynieść podobny efekt. Nie mam dużego doświadczenia w lakierowaniu, pomagał mi kolega ,który również się na tym nie za bardzo zna ,ale miał chęci i kompresor. Uważam ,że wyszło nieźle jak na nasze możliwości i warunki. Generalnie odlakierowanie tego auta , to tylko część dużej pracy ,która została w niego włożona i część tego co zostanie jeszcze zrobione. Liczę ,że słowa pomocy ,które padły z ust Pana z ASO okażą sięmieć pokrycie i pomogę w zdobyciu części wyposażenia, zobaczymy.

Już miałem okazję poznać efekt obcierania tylnych opon o nadkola. Po zmianie belki na nową poprosiłem o jej obniżenie :), szybko wróciłem do stanu wyjściowego.

Dzięki za słowa uznania i krytyki, przydadzą się.
"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Wi nie ma zazdrosci, tylko wyrazenie opinii. Jeszcze raz, swietnie, ze zrobiles sam, ale bez podniety co to za cud wyszedl jak niektorzy pisza. Byc moze da sie to tak wypolerowac, ze bedzie malina - jesli jestes chetny udziele rad z tego zakresu bardzo chetnie. Peace :W
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

Lord Devil pisze:Wi nie ma zazdrosci, tylko wyrazenie opinii. Jeszcze raz, swietnie, ze zrobiles sam, ale bez podniety co to za cud wyszedl jak niektorzy pisza. Byc moze da sie to tak wypolerowac, ze bedzie malina - jesli jestes chetny udziele rad z tego zakresu bardzo chetnie. Peace :W
Super, jak możesz to poproszę o wskazówki. Dzięki.
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Prosze bardzo, polecam pasty 3M, Farecla zla nie jest, ale z racji pracy na mokro chlapie niemilosiernie i jest potem od groma roboty z czyszczeniem, a wcale latwo i szybko nie idzie. Pasty mozesz kupic w opakowaniach 250ml, nie musza byc litrowe i wystarcza nie tylko na baczka. Zielony korek ciecie i zolty polerowanie, do tego pady albo futro (mocniej tnie jak gabka) albo twarda gabka, zolta pasta poczatek na sredniej gabce, koncowka na miekkiej. Czasem warto dluzej popracowac pasta/gabka jak drzec papierem, o ile sie da. Warto myc albo przecierac roztworem IPA (alkohol izopropylowy rozcienczony z woda destylowana 1:1) aby sprawdzic ile jest faktycznie zrobione a ile pasta maskuje.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

Czy ktoś orientuję się, czy do halogenów na przedniej dokładce jest odłączalna wiązka ?. jeżeli tak to gdzie się ją wpina. Za lewym reflektorami ma dwie luźne kostki, może to któraś z nich. Czy do halogenów przód jest osobny włącznik w desce rozdzielczej, czy załącza się je tym samym włącznikiem co tylny ?. Jaki jest sposób montażu halogenów w dokładce? .
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Dalekosiężne wraz z drogowymi się uruchamiają.
Ja w swojej 205 miałem przeciwmgielne i uruchamiane na panelu osobnym przyciskiem (panel na 5 przycisków sobie zakupiłem). Elektryk instalacje podłączył jak należy i użył swoich kabli itp przy tym.
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
helterskelter
Junior
Posiadany PUG: 205 xad lux; 205 GTI export

Post autor: helterskelter »

Wi205 pisze:Czy do halogenów przód jest osobny włącznik w desce rozdzielczej, czy załącza się je tym samym włącznikiem co tylny ?
Halogeny dalekosiężne są włączane razem ze światłami drogowymi, natomiast halogeny przeciwmgłowe mają odrębny włącznik, umiejscowiony w panelu środkowym.
zmnIMG.jpg
Podłączenie elektryczne zgodnie z poniższym schematem.
przeciwmgłowe.JPG
Wi205 pisze:Jaki jest sposób montażu halogenów w dokładce? .
W dokładce brakuje Ci otworu, przez który przechodzi śruba trzymająca halogen. Musisz go zrobić.
dokladkaZM.jpg
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

helterskelter pisze:
Wi205 pisze:Czy do halogenów przód jest osobny włącznik w desce rozdzielczej, czy załącza się je tym samym włącznikiem co tylny ?
Halogeny dalekosiężne są włączane razem ze światłami drogowymi, natomiast halogeny przeciwmgłowe mają odrębny włącznik, umiejscowiony w panelu środkowym.
zmnIMG.jpg
Podłączenie elektryczne zgodnie z poniższym schematem.
przeciwmgłowe.JPG
Wi205 pisze:Jaki jest sposób montażu halogenów w dokładce? .
W dokładce brakuje Ci otworu, przez który przechodzi śruba trzymająca halogen. Musisz go zrobić.
dokladkaZM.jpg
Chyba o nic więcej nie mógł bym prosić :). Bardzo dziękuję za tak przygotowane informację.
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Ewentualnie zrób sobie z dwóch paneli na 3 przyciski. Ja takowy miałem, a wyglądało to tak:
Obrazek
Obrazek
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90

Post autor: krzyska »

U mnie jest panel na 4 przyciski. Ktoś wyciął jeden otwór tak, że w zasadzie nie widać róznicy.
GTI_Efekt Masy Obrazek
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

Dzięki za pomysły, są naprawdę udane :).
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

Witam,

Mam do Was pytanie szanowne grono. Czy ktoś się orientuje gdzie można dostać NOWE przekaźniki pompy paliwa i zapłonu jak na zdjęciu poniżej. oczywiście dotyczy to Peugeota 205 Winner 1.1 HDZ na jednopunkcie Magneti.

http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... znikm.jpg/

Generalnie sytuacja jest taka, że zdarza się czasem taka sytuacja, że auto nie chce odpalić. generalnie powód jest taki, że nie słychać po przekręceniu pompy paliwa jak dobija ciśnienie. Po wyjęciu i wsadzeniu tych 2 przekaźników co na zdjęciu powyżej, pompa zaczyna działać ,auto odpala. Przeglądałem gniazda tych przekaźników, nie są zaśniedziałe czy jakoś zniszczone mają styki. Wszystko wygląda ok. Stawiam na to ,że przekaźnik się po prostu zawiesza i tyle. Mam na coś jeszcze zwrócić uwagę , aby dojść do przyczyny problemu ?. Jakieś znane usterki w tym rejonie wiązki elektrycznej dla tego modelu auta?.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

Na Twoim miejscu sprawdził bym jeszcze samą pompę paliwa gdyż stara pompa lubi się czasami zawiesić, sprawdź też wtyczkę na obudowie pompy.U mnie w 1,1 wymiana pompy przyniosła natychmiastowy rezultat, a tez na początku obstawiałem przekaźniki.
Awatar użytkownika
Wi205
Junior

bananowiec pisze:Na Twoim miejscu sprawdził bym jeszcze samą pompę paliwa gdyż stara pompa lubi się czasami zawiesić, sprawdź też wtyczkę na obudowie pompy.U mnie w 1,1 wymiana pompy przyniosła natychmiastowy rezultat, a tez na początku obstawiałem przekaźniki.
Pompa jest nowa i oryginalna. Wtyczki ok. Winne jest gniazdo przekaznika. W weekend zamontuje nowe i nowe przekazniki boscha.
ODPOWIEDZ