Kolejne spostrzeżenia po porannym uruchomieniu i 25 km trasie..
Uruchamia się bardziej płynnie i mimo zimnego silnika utrzymuje obroty 1050 ( jak w JAZ hehehe )
Oczywistym jest, że teraz pokazuje większe ciśnienie - nieznacznie ( o grubość ) czubka wskazówki - ale mimo wszystko. nawet gdy olej sięga 100 stC ciśnienie nie spada poniżej 4,5 bara podczas jazdy
tak więc ogólnie jestem z manewru zadowolony choć jest jeden minus - oddaliłem sie tym sposobem od Orfinału
W Gostyninie bywam niezbyt często - bo na stałe mieszkam w Skierniewicach, bajczęściej w jakieś weekendy jeżdzę do rodziców...
Ale bardzo chętnie się spotkam...
podaj na PW jakieś namiary do siebie...
pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio miałem przygodę, spowodowana niestety co tu kryć, moim zaniedbaniem..
Miałem juz jakiś czas temu kłopot z ładowaniem ale z braku czasu jakoś zaniedbałem ten temat...
Skończyło się na tym, że w nocy nie dojechałem do domu...
Akumulator rozładował się od świateł i niestety nie było opcji dalszej podróży...gdy już było źle, miałem świadomość że mogą być kłopoty, zdecydowałem się jednak na podróż...łudząc się że dam radę...
Niestety... I tu WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Jarmarka, który nie zważając na późną porę ruszył mi z odsieczą..
Marku jesteś wielki i dziękuję CI bardzo za pomoc...
A winowajcą były oczywiście szczotki i spiłowany nie wiedzieć czemu tylko jeden komutator...
poniżej foto po rozebraniu...
Zakupiłem nowy alternator, teraz mam pewność, że pojeżdżę kilka lat bez obawy o ładowanie..
Miałem jeszcze obiekcje co do akumulatora, czy w przypadku ogromnego rozładowania nie spłynęła masa czynna, ale wychodzi na to, że jest wszystko ok, bo po kilku dniach jazdy ze sprawnym alternatorem, oczko w akumulatorze znów się zazieleniło...
Orfister pisze:
A winowajcą były oczywiście szczotki i spiłowany nie wiedzieć czemu tylko jeden komutator...
poniżej foto po rozebraniu...
Ja ostatnio miałem do czynienia z niedziałającymi alternatorami i mogę powiedzieć że zawsze to dolna szczotka i dolna bieżnia jest tą która jest dużo bardziej zjechana
piękne foty...
Orfi, podeślij mi jakąś fotę swojego Ceteika w rozdzielczości 1280x1024, żebym mógł w pracy na pulpit sobie wrzucić Koniecznie z otwartym dachem