205 CTi Kamkiler-a

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 09 wrz wt, 2014 6:12 pm

Myślałem dziś nad wersją z chodnicą powietrzną, duża różnica temperatur między powietrzem a olejem powinna załatwić sprawę, tym bardziej w trasie.W zimie warto mieć w takim systemie termostat. Ale aby to miało ręce i nogi należy wydać 700 zł .W tym podstawa pod filtr z termostatem to 300zł .
Niedługo zamontuje czujnik i poobserwuje zachowanie się wskaźników.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

daro
Junior
Posty: 435
Rejestracja: 20 lis wt, 2007 10:17 pm
Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
Numer Gadu-gadu: 0
Login tlen: daro406
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: daro » 09 wrz wt, 2014 8:37 pm

Raczej to nie jest problem temperatury oleju,Po pierwsze sprawdź czy nie dostaję się co2 do ukł chłodzenia, szczelna głowica to nie wszystko co może puszczać, sprawdzałeś turbinę?

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 09 wrz wt, 2014 9:04 pm

co2 było sprawdzane przed demontażem głowicy i test wyszedł negatywnie.
Kanał wodny turbiny na zimno był sprawdzany niskim ciśnieniem ok 0,3 bara, był szczelny. Jeżeli chodzi o szczelność turbiny to mimo wszystko byłyby albo ubytki płynu, albo wycieki albo nadmierne ciśnienie w układzie chłodzenia/ dodatkowe powietrze w zbiorniku- jak przed wymianą .
Darek masz u siebie wymiennik, jakie temp utrzymuje silnik ?
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

daro
Junior
Posty: 435
Rejestracja: 20 lis wt, 2007 10:17 pm
Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
Numer Gadu-gadu: 0
Login tlen: daro406
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: daro » 10 wrz śr, 2014 8:23 am

Ja mam u siebie oryginalny z TCT, temperatura płynu przy 110-130 kmh ma jakieś 85c, a przy mocniejszej jeździe po mieście dochodzi do 100c, ale nigdy więcej. Sprawdź temperaturę płynu jakimś termometrem, nie raz mierniki elektryczne mają taką sondę. Na początku mojej jazdy miałem podobny problem z temperaturą i pomogło płukanie chłodnicy.

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 10 wrz śr, 2014 8:36 am

Ważne informacje z tą temperaturą. Poobserwuję dziada. Prędzej czy później wyjdzie co to .
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

Awatar użytkownika
levis
Maniak
Posty: 1191
Rejestracja: 16 sty śr, 2008 12:22 pm
Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450
Lokalizacja: Warszawa

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: levis » 14 paź wt, 2014 3:41 pm

A sprawdzałeś może sam termostat ? Kiedyś miałem podobny objaw, bo dziad się przycinał i nie otwierał do końca.

Spróbuj może pojeździć chwilę bez, to da spory obraz :-)
Twój serwis motocyklowy:

http://www.motofreak.waw.pl/

daro
Junior
Posty: 435
Rejestracja: 20 lis wt, 2007 10:17 pm
Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
Numer Gadu-gadu: 0
Login tlen: daro406
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: daro » 22 paź śr, 2014 12:27 pm

Nie mówiłeś że pracujesz w ASO Citroena :)
Jak zakończyła się sprawa C3?

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 30 paź czw, 2014 5:32 pm

Nie pytałeś :), co do c3 myślę, że nie znajdzie się osoby odpowiedzialnej za skręcenie licznika. Auto zniknęło z ogłoszenia, a reporterzy zajęli się kolejnymi podobnymi przypadkami.
levis pisze:A sprawdzałeś może sam termostat ? Kiedyś miałem podobny objaw, bo dziad się przycinał i nie otwierał do końca.

Spróbuj może pojeździć chwilę bez, to da spory obraz :-)
Na razie trochę za mało czasu na dłubanie przy swoim aucie, na dojazdy do pracy sprawuje się wyśmienicie.
W wolnej chwili będę sprawdzał różne warianty.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 14 gru ndz, 2014 7:43 pm

W weekend do tylnej belki wpadł stabilizator z Gti, różnica w prowadzeniu jest kolosalna, tym bardziej, że w belce nie było stabilizatora od początku gdy go kupiłem.
Brak jakiejkolwiek trakcji po wymianie kół na zestaw zimowy opierający się na felgach SL201 i oponach 165/65 skłonił mnie do przerzucenia się na 15"Exipy. Jutro testy.
Przy okazji zamontowany został adapter do nowego czujnika ciśnienia oleju.
20141222_183153.jpg
p.s.
Poszukuję zwrotnic pasujących do diesla/tu z wieloklinem w piaście na 21 zębów, pora zastanowić się nad zmianą hamulców, ory z Cti się nie nadają do niczego.

jeżeli komuś zalega komplet proszę pisać na PW
Ostatnio zmieniony 23 gru wt, 2014 2:51 pm przez Kamkiler, łącznie zmieniany 1 raz.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posty: 5494
Rejestracja: 30 sie wt, 2005 3:42 pm
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: moralez » 14 gru ndz, 2014 11:07 pm

Fajna opcja jest zestaw xsara-berlingo 266mm albo wiekszy z 307 280mm :D

Awatar użytkownika
jozek
Maniak
Posty: 1649
Rejestracja: 15 cze ndz, 2008 12:33 am
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16, 2x205 CTI, 205 Gentry Turbo CT, 205 Gutmann, 205 Cj, 205 RG 3D
Numer Gadu-gadu: 4886607
Lokalizacja: Kraków

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: jozek » 14 gru ndz, 2014 11:38 pm

Zacisk girling z 1.9 gti wchodzi na zwrotnice z cti i ory tarcze plug&play

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 15 gru pn, 2014 8:05 am

Słyszałem o tym rozwiązaniu,być może zagości ono w aucie do czasu skompletowania wiekszego zestawu hamulcow.. ale przyszlosciowo nie chciałbym się zamykać tylko w jednej tarczy hamulcowej. Tak jak pisze Moralez hamulce 266 i 280 są fajniejszą opcją.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

Awatar użytkownika
jozek
Maniak
Posty: 1649
Rejestracja: 15 cze ndz, 2008 12:33 am
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16, 2x205 CTI, 205 Gentry Turbo CT, 205 Gutmann, 205 Cj, 205 RG 3D
Numer Gadu-gadu: 4886607
Lokalizacja: Kraków

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: jozek » 15 gru pn, 2014 8:35 am

Żeby zamontować tarcze 266 lub większe musisz zmień zwrotnice na takie z 1.4 Niestety wtedy riale potrzebują dystansow...

Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posty: 1674
Rejestracja: 29 sie pn, 2005 8:05 pm
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719
Lokalizacja: Łomianki

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: Kamkiler » 15 gru pn, 2014 1:31 pm

Robiłeś przymiarki ile dystansu potrzeba?
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl

Awatar użytkownika
jozek
Maniak
Posty: 1649
Rejestracja: 15 cze ndz, 2008 12:33 am
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16, 2x205 CTI, 205 Gentry Turbo CT, 205 Gutmann, 205 Cj, 205 RG 3D
Numer Gadu-gadu: 4886607
Lokalizacja: Kraków

Re: 205 CTi Kamkiler-a

Post autor: jozek » 15 gru pn, 2014 1:50 pm

Kamkiler pisze:Robiłeś przymiarki ile dystansu potrzeba?
Tego akurat ci nie powiem.

ODPOWIEDZ