właśnie wczoraj wyjąłem z Cabrio szybkę od dachu ręcznego i założyłem taką od elektrycznego, więc zrobiłem zdjęcia porównawcze
Tutaj nałożyłem szybę na szybę i widać dokładny zarys szybek.
Na zdjęciu poniżej widać że szyba od ręcznego dachu założona do auta z elektrycznym dachem po prostu się nie nie domyka. Dzieje się tak ze względu na inną geometrię tego dachu. Tylna szyba z plexy jest bardziej pochylona w związku z czym na szklaną jest mniej miejsca.
Przy okazji mały manual jak wymienić taką szybkę:
należy:
1. odkręcić pas bezpieczeństwa by móc zdjąć tapicerkę
2. należy wyjąć klamkę by móc zdjąć tapicerkę
3. należy odkręcić 3 śrubki (śrubokręt gwiazdka) mocujące obudowę siłownika dachu (aby nie targać foli zabezpieczającej wnękę z szybą)
4. odpiąć tapicerkę i delikatnie odsłonić folię osłaniającą boczek (wystarczy odkleić połowę)
7. odkręcamy 3 śruby ( klucz nasadowy 10) mocujące mechanizm podnoszenia szyby i wysuwamy grzybek mechanizmu a aluminiowej szyny zamocowanej u dołu szyby
8. wyjmujemy w górę uszczelkę tylnej szyby zaczynając od wewnętrznej uszczelki
9 poluzowujemy kluczem nr 7 2 śruby mocujące aluminiową szynę do szyby. (najlepiej złapać kluczykiem płaskim nr 7 śrubę pomiędzy szybą a karoserią i nakrętkę którą mamy od strony kabiny poluzować nasadką nr 7) - bez poluzowania będzie nam trudno wyjąć szybę, gdyż śruby będą zachaczać o metalowe elementy karoserii przy uszczelce.
10. włożenie szyby to te same czynności ale w odwrotnej kolejności. Należy pamiętać by nową szybę wsuwać już z poluzowanymi śrubami i dokręcić po wsunięciu prowadnice.