Rafał, będzie trochę o 504, przynajmniej na początku

Więc od początku: wszystko zaczęło się od ogłoszenia 504 coupe za 3800euro na leboncoin.fr, które wrzucił Fox. Obejrzałem je i postanowiłem się nim zainteresować.
Poprosiłem koleżankę, która przez ostatnie 4 lata mieszkała we Francji (we wrześniu wróciła z mężem do Polski) aby dowiedziała się co nieco o aucie. Wiedziałem po relacji Foxa, że nie są zbyt komunikatywni w innym języku niż francuski.
Koleżanka jest wielbicielem klasycznej motoryzacji. Mają Alfę Romeo Spider Veloce z lat 70 (sama wymieniła w niej cała instalacje elektryczną we wnętrzu) i Ferrari Mondial.
No więc Ula zadzwoniła do Francuza, niejakiego Philippe'a i powiedział jej że jest właścicielem samochodu od roku. 504 miał robiony remont blacharski 15 lat temu, ostatnie 12 lat stał w garażu, zanim go.kupił. Powiedział że blacha jest do roboty, ale generalnie jest zdrowy i silnik ok. Poprosiliśmy o więcej zdjęć. Powiedział, że prześle, ale później, ponieważ najpierw obiecał je komuś innemu
Po trzech dniach zdjęcia przyszły i niestety rozczarowały. O ile środek był w niezłym stanie, to karoseria miała mnóstwo purchli w niestandardowych miejscach (np na środku drzwi) oraz były duże wżery na masce.
Ja tam jeszcze myślałem, żeby go wziąć, ale Fox i Nowak68 nieco ostudzili mój optymizm. Odbyliśmy kilka rozmów i wymieniliśmy dużo maili. Obawy były głównie o stan blacharki pod płaszczykiem szpachli która po 15 latach odpada.
Zaproponowałem Francuzowi 3000 - zlał mnie. Drugą ofertę na 3400 także zignorował. Po jakimś tygodniu od naszego ostatniego kontaktu - ogłoszenie zniknęło. Pewnie się sprzedał, a ja zacząłem regularnie wchodzić na leboncoin, mobile.de i autoscout24 w poszukiwaniu innego egzemplarza.
A gdyby tak szukać nie tylko 504?