Raf na spokojnie. Co wiem to Ci powiem, mam nadzieje, ze to Ci nieco rozjasni sytuacje a nie zamiesza, wiec tak.
Powloka kwarcowa dziala troche jak "szklo powiekszajace" karoseria wyglada jakby zostala oblana cienka warstwa szkla o ile jest dobrze polozona daje taki wlasnie efekt wiec mocno wzmacnia w przeciwienstwie do woskow blask, ale jezeli polozymy ja na lakier z defektami (ryski, swirle itp) beda one duzo bardziej widoczne pod powloka niz mialo to miejsce wczesniej - praktycznie sa nie do usuniecia - najpierw trzeba zdjac kwarc, a to praktycznie tylko w sposob mechaniczny - zadna chemia sie tego nie ima.
Kwarc jest powloka bardzo twarda i ma swoja grubosc - zabezpiecza lakier w duzym stopniu przed roznego rodzaju rysami, oczywiscie po pewnym czasie rysy sie pojawia ale wlasnie na kwarcu, ktory tez mozna polerowac.
Ogolnie: zabezpiecza, daje bardzo dobry blask - ala glass look,
myjesz auto, wycierasz i cieszysz sie polyskiem. Przed polozeniem oczywiscie korekta lakieru - w innym przypadku mija sie z celem, bo na lsniacym lakierze zobaczysz sporo dobrze widocznych rys.
Jezeli lubisz bawic sie przy aucie, poza myciem jakis cleaner i na to wosk, bo to sprawia Ci przyjemnosc, a nie robisz tego tylko dlatego zeby dobrze wygladal, to mozesz sobie odpuscic qwarc.
Co prawda na qwarc tez mozna klasc woski.
W tym roku bede kladl Cquartz na forda monedo i wrzuce relacje, zobaczysz jak sie kladzie, jak to wyglada i jak sie sprawuje w najgorszym zimowym okresie.

Car Valeting, Car Detailing.