Spryskiwacze do szyb

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Numer Gadu-gadu: 0

Spryskiwacze do szyb

Post autor: Ninja »

Ja mam troche smieszny problem, ale jednak dosc powazny zwazywszy na pore roku.
Otoz w moim pugu nie ma spryskiwaczy. Sa dwie dysze w masce, po 30 cm rurki od kazdej z nich i... koniec. Zadnej pompki ani nawet zbiorniczka na plyn. Nie moge ze starego wydusic co sie z tym wszystkim stalo. On tym samochodem jezdzil pare lat i wierzyc mi sie nie chce ze tyle zim bez spryskiwacza wytrzymal skoro ja juz po jednej szalu dostaje :!:
Troche mnie reka w lokciu boli od tego ciaglego psikania po szybie z butelki na kazdych swiatlach :D
Dlatego chcialbym z tym w koncu porzadek zrobic.
I tu moje pytanie (troche smieszne :oops: ): czy ktokolwiek sie orientuje czego ja w ogole potrzebuje (czyli z czego sie taki uklad spryskiwacza sklada?) - jakas pompka elektryczna pewnie, zbiorniczek, moze cos jeszcze?. Ile to wszystko moze kosztowac? Jak to potem podlaczyc (skoro ja tam nic nie mam to pewnie jakas kostka gdzies "wisi" od jakiegos przekaznika czy cos?).

Zastanawiam sie czy moze jakiejs prowizorki sobie nie zrobic typu reczna pompka od malucha przyczepiona gdzies kolo kierownicy i byle jaki zbiorniczek na plyn, ale mimo wszystko chcialbym najpierw sprobowac zrobic to jak nalezy.

Z gory dziekuje za wszelkie rady.

Pozdrawiam :D
Archenar

Post autor: Archenar »

dla mnie zima bez spryskiwaczy to niezły hardcore :D a oto lista części które potrzebujesz:
- zbiorniczek z pompką (jedna całość)
- gumowy przewód (do kupienia w OBI lub sklepach akwarystycznych)
- trójnik (aby podzielić płyn pomiędzy dwa spryskiwacze)

podłączenie jest banalne... zbiorniczek przykręcasz w dwóch punktach , podłączasz pompkę do kostki (która na bank jest - no chyba że odcięta :!: ) i w tym momencie możesz się cieszyć :!: przy okazji warto przeczyścić dysze od spryskiwaczy (najlepiej metalową struną E z gitary - do kupienia w sklepie muzycznym :) )
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Ninja »

Archenar pisze:dla mnie zima bez spryskiwaczy to niezły hardcore :D
Masakra. Czasem szyba jest tak zawalona sola ze zeby nie ten mroz to bym szybe w drzwiach opuscil i jak Jim "Psi Detektyw" Carrey jezdzil :lol:.

Dzieki za porade, nie wiedzialem jak to ustrojstwo wyglada bo u mnie w ogole tego nie ma :D
lukas

Post autor: lukas »

za 30 pln dostaniesz pompke wraz ze zbiorniczkeim od malucha. kostka pasuje, wystarczy podlaczyc i tylko spryskiwac... :) No plus te przewody i koncowki...
ODPOWIEDZ