Pytania o silniki :)

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: samer »

Hehe , po pierwsze nie narysowalem tych schematow ;) , poprostu je znalazlem i tu je zamiescilem. O tych Oplach z wtryskiem do gaznika, pierwse slysze o czyms takim , ale to nie oznacza ze tak nie jest , gdyz ja nie mam az tak duzej wiedzy. Potrafie znalesc co nie co przy pomocy internetu i na podstawie przygod z 205 Kaktusa.

Na jakiej zasadzie dziala gaznik? Miesza powietrze z paliwem , a mono wtrysk ? wstrzykuje paliwo do dolotu powietrza. Czyli w jednym i w drugim do cylindra idzie juz gotowa mieszanka. Moze daltego tak smiesznie ktos powiedzial ze to gaznik z wtryskiem ?

Nie wiem, moze kiedys bede wiedzial...

Pozdrawiam
madafaka

Post autor: madafaka »

na 100% jednopunktowy wtrysk jest do gaźnika ( mówie o oplu) nie wiem jak to działa ale mam znajomego który ma właśnie coś takiego i na 100% ma gaźnik do którego jest doprowadzony wtrysk. Nie wiem jak jest w pugu.
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Jest gaznik albo wtrysk ;) Nie mozna miec wszystkiego!! :)

Jak masz wtrysk jedno punktowy, to wtryskiwacz skierowany jest za przepustnice, i sobie paliwko z powietrzem czyt. mieszanka wedruje do kzadego cylindra.

Jak masz multi wtrysk, to wtryskiwacze masz na polaczeniu kolektora z glowica, i paliwko wtryskiwane jest bezposrednio do kalalow dolotowych w glowicy.

Jak masz gaznik, to masz gaznik :-) w ktorym paliwko dostarczane jest poprzed odpowiednie dysze, i dziala to zazwyczaja na zasadzie podcisnienia.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

Kaktus pisze:Jest gaznik albo wtrysk ;) Nie mozna miec wszystkiego!! :)

Jak masz wtrysk jedno punktowy, to wtryskiwacz skierowany jest za przepustnice, i sobie paliwko z powietrzem czyt. mieszanka wedruje do kzadego cylindra.

Jak masz multi wtrysk, to wtryskiwacze masz na polaczeniu kolektora z glowica, i paliwko wtryskiwane jest bezposrednio do kalalow dolotowych w glowicy.

Jak masz gaznik, to masz gaznik :-) w ktorym paliwko dostarczane jest poprzed odpowiednie dysze, i dziala to zazwyczaja na zasadzie podcisnienia.

100 % racji
1.6 GTI 85 BIELUTeńkI ;]
Globus205

Post autor: Globus205 »

racja KAKTUS -ty to sie znasz :D -a co do monowtrysku to napewno mam auto z 1990r i napewno TU3M czyli 1.4 na jednopunkcie

a co do mocy to powiem wam ze seryjnie było 75KM a na hamowni po kilku przerubkach mam 83 i bardzo sie ciesze
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

ZoNNk pisze:
Kaktus pisze:Jest gaznik albo wtrysk ;) Nie mozna miec wszystkiego!! :)

100 % racji
Na schemacie jest przed przepustnica (ale to reszy nie zmienia :) ) Czyli juz przez przepustnice idzie mieszanka , a nie samo powietrze jak w multiwtrysku...
majpio

Post autor: majpio »

odczytałem litery na tabliczze która niby ma określac odzaj silnika napisane tam jest KAY może ktoś wie co to znaczy?Samer moze to coś ci pomoże ewentALnie jak trzeba jeszcze jakieś dane to je podam
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

Kaktus pisze:Jak masz gaznik, to masz gaznik :-) w ktorym paliwko dostarczane jest poprzed odpowiednie dysze, i dziala to zazwyczaja na zasadzie podcisnienia.
Czasem w gazniku jest dysza z pompki przyspieszajacej i ktos to interpretuje jako wtrysk :roll:
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

nadia pisze:tak jak pisałam jest mi to obojętne tyle tylko że mechanik mówi że ten motor ma około 120KM tyle samo mówił sprzedający, a i jeden z członków klubu ma CTI z 120 -sto konnym silnikiem.
Wiesz taka kobieca ciekawość jak jest na prawde?
Nadia...nie wierz tak bardzo mechanikom...
Silniki z wielowtryskiem w pugach sa zewnetrznie podobne do siebie...
Co wiecej wrecz identyczne sa silniki 1.6...
silnikow wygladajacych tak jak Twoj jest mnostwo od 100 konnych poprzez 122 az do 128/130.
To ze ktos majacy kabriolet (CTI) rozpoznal na zdjeciach swoj silnik, nic nie znaczy... ja tez rozpoznaje na zdjeciach moj silnik...nie znaczy to przeciez ze masz 130konne GTI :)
Po prostu te silniki sa bardzo podobne roznia sie wtryskami, stopniem sprezania i nastawami komputera...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
majpio

mam nadzieje że ktoś pomoże zidentyfikowac ten mój silnik
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

majpio pisze:odczytałem litery na tabliczze która niby ma określac odzaj silnika napisane tam jest KAY może ktoś wie co to znaczy?Samer moze to coś ci pomoże ewentALnie jak trzeba jeszcze jakieś dane to je podam
Ja tobie nie pomoge , te KAY nic mi nie mowi i nawet nie wiem gdzie szukac informacji majac dane to KAY ...
majpio

a może coś pomoże pełny numer silnika i nadwozia?
Awatar użytkownika
samer
Uzalezniony
Kontakt:

Nadwozia tak :) (choc nie moge nic obiecac ;) )
majpio

więc jade z koksem numer nadwozia to VF320AKA201940660 a ponad też numer silnika może też będzie pomocny 1FSOM377985 samer może teraz ci bedzie łatwiej.Mama nadzieje że te dane ci pomogą czekam na odpowiedz
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

wg numerku silnik tu3 1360cm3 i 65 kucuf ae ja to mam taki talent ze mogłem cos spieprzyc to niech lepiej samer napisze :twisted:
1.6 GTI 85 BIELUTeńkI ;]
ODPOWIEDZ