Dziwne zachowanie po deszczu itp

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Markizzz

Post autor: Markizzz » 14 sty ndz, 2007 9:42 pm

to zalezy któredy sie woda dostaje. Ja takich problemów z autem i silnikiem nie miałem, ale w czasie dużego deszczu woda przedostawałą mi sie pod przednia szyba i pasezerowi co jakis czas kapło na nogi. Nie pamietam czy u kierowcy było tak samo. A winne za to było skorodowanie blachu pod uszczelką :(

No ale mam to zrobione i jest spoks :)

Co do wody to jest czasem taka franca ze nawet nie wiadomo któredy sie dostaje :evil: Tak mój tata miał w 806 :twisted: każdy deszcz i podsufitka była wilgotna :twisted:
Ostatnio zmieniony 14 sty ndz, 2007 10:31 pm przez Markizzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posty: 1269
Rejestracja: 02 lip ndz, 2006 3:14 pm
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 2363793
Lokalizacja: Krosno/okol

Post autor: TO-MI » 14 sty ndz, 2007 10:08 pm

a braliście pod uwage,że przepływomierz może być już nie ten i komputer nie daje rady ustawić odpowiedniej mieszanki :idea:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207

Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posty: 4587
Rejestracja: 10 lut czw, 2005 1:56 pm
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783
Lokalizacja: Katowice

Post autor: woocash » 14 sty ndz, 2007 10:55 pm

braliśmy :)

tylko problem jest taki, że trudno się umówić na przekładanki, kiedyś przełożyliśmy przekaźniki, i dawca czasowo stracił przytomność :P a jego właściciel chyba chęć do dalszej współpracy (już nie mówię, że mi też się gorąco zrobiło z deczka :P)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]

Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master
Posty: 4993
Rejestracja: 15 gru czw, 2005 7:46 pm

Post autor: Banita » 14 sty ndz, 2007 11:57 pm

TOMI 666 pisze:a braliście pod uwage,że przepływomierz może być już nie ten i komputer nie daje rady ustawić odpowiedniej mieszanki :idea:
To motronic, a poza tym... to nei to -nie ma prawa dzialac w ten sposob.

Wyobraz sobietaka sytuacje:

Jedziesz sobie, do 1700Rpm jest ok, wjezdzasz na gorka i zjezdzasz 70km/h. Redukujesz z 5 na 3. Wciskasz gaz do konca i samochod po prostu przestaje hamowac silnikiem -tak jakby nie bylo albo iskry, albo paliwa -zero reakcji na gaz do momentu osiagniecia jalowych obratow. Nagle samochod sie 'wlacza'.
Raczej nie przeplywka :P

Awatar użytkownika
Przecinak
Junior
Posty: 336
Rejestracja: 19 sty śr, 2005 5:06 pm

Post autor: Przecinak » 15 sty pn, 2007 12:53 am

Banita pisze:
Jedziesz sobie, do 1700Rpm jest ok, wjezdzasz na gorka i zjezdzasz 70km/h. Redukujesz z 5 na 3. Wciskasz gaz do konca i samochod po prostu przestaje hamowac silnikiem -tak jakby nie bylo albo iskry, albo paliwa
jesli dobrze zrozumialem "przestaje hamowac" to wlasnie dlatego ze pojawia sie paliwo bo iskra jest zawsze. Przyczyna braku hamowania "mocniejszym" moze byc albo czyjnik pol. przepust. albo walniety komp.
Banita pisze: -zero reakcji na gaz do momentu osiagniecia jalowych obratow. Nagle samochod sie 'wlacza'.
Raczej nie przeplywka :P
A to juz jest bardzo dziwne i obstawiam walnietego kompa bo to na mechaniczno-elektryczna usterke nie wyglada.

No chyba ze mialo byc inne "przestaje ...."
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak

Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master
Posty: 4993
Rejestracja: 15 gru czw, 2005 7:46 pm

Post autor: Banita » 15 sty pn, 2007 1:02 am

Przecinak pisze: jesli dobrze zrozumialem "przestaje hamowac" to wlasnie dlatego ze pojawia sie paliwo bo iskra jest zawsze. Przyczyna braku hamowania "mocniejszym" moze byc albo czyjnik pol. przepust. albo walniety komp.
inaczej -przestaje hamowac 'tak mocno' bo otwiera sie przepustnica, a hamowanie silnikiem, to podcisnienie w dolocie i kompresja.
A to juz jest bardzo dziwne i obstawiam walnietego kompa bo to na mechaniczno-elektryczna usterke nie wyglada.

No chyba ze mialo byc inne "przestaje ...."
niet -komp suchutki i podmieniany -tak sie dzieje nie od razu po przejechaniu przez wielka kaluze lub myciu silnika, ale dopiero po paru km od kapieli.

Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Posty: 995
Rejestracja: 11 paź pn, 2004 1:15 am
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja » 15 sty pn, 2007 1:08 am

komp i przepływka były u mnie podmieniane...
...chociaż nie przeze mnie...
...czekam na sytuacje, która pozwoli mi osobiście przełożyć...
najgorsze jest to, że czasami jest wszystko wporządku... (no, może nie najgorsze, ale przeszkadza w ustaleniu błędu) ;)
Obrazek  Obrazek


Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7

Awatar użytkownika
Przecinak
Junior
Posty: 336
Rejestracja: 19 sty śr, 2005 5:06 pm

Post autor: Przecinak » 15 sty pn, 2007 1:24 am

Banita pisze: inaczej -przestaje hamowac 'tak mocno' bo otwiera sie przepustnica, a hamowanie silnikiem, to podcisnienie w dolocie.
Myslalem ze samo z siebie a nie po nacisnieciu gazu, to logiczne ze tak sie dzieje problem ze nie jedzie.
Banita pisze: niet -komp suchutki i podmieniany -tak sie dzieje nie od razu po przejechaniu przez wielka kaluze lub myciu silnika, ale dopiero po paru km od kapieli.
To pewnie jak troche odparuje woda, jakas mega pierdola to bedzie :( az mi jest zal szuakjacego przyczyny.
Najdziwniejsze jest to ze po osiagnieciu wolnych utrzymuje te obroty wiec komp dziala i teoretycznie wszystkie czujniki dzialaly bo jakby przeszedl w jakis tryb awaryjny to napewno zapalila by sie lamka kontrolna.

MAGIA i tyle :wink:
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak

Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master
Posty: 4993
Rejestracja: 15 gru czw, 2005 7:46 pm

Post autor: Banita » 15 sty pn, 2007 1:29 am

egzakli...
kiedys raz sie zapalila -czujnik temp powietrza ( 8)7 ) ktory pokazal sie na skutek tego, ze cos mu sie nie zgadzalo, ale nie wiedzial co...

Probowales zdjac pasek z alternatora i wtedy pojezdzic?

Awatar użytkownika
Przecinak
Junior
Posty: 336
Rejestracja: 19 sty śr, 2005 5:06 pm

Post autor: Przecinak » 15 sty pn, 2007 1:36 am

Ja jak mialem padniety alternator (uszkodzony byl tylko ten pin ktory wlacza modul) i nie ladowal. Niestety ale przy nizszym napieciu zaczynaja sie dziac cuda, ma byc ponad 14V a najlepiej 14.5-7. No chyba ze alternator swiruje w druga strone to warto sprobowac na chwile go odlaczyc (wasnie odkrecic/wypiac ten maly kabelek wtedy przestanie ladowac) zamiast babrac sie z paskiem.

Ale to jest wrozenie z fusow, jak dla mnie EOT
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak

Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master
Posty: 4993
Rejestracja: 15 gru czw, 2005 7:46 pm

Post autor: Banita » 15 sty pn, 2007 2:34 am

Przecinak pisze: Ale to jest wrozenie z fusow, jak dla mnie EOT
Jak ktos ma inny pomysl niz wrozenie z fusow, to chetnie uslysze, ale jak na razie tylko to nam pozostaje, wiec zadnego eot :wink:

Ja bym jednak zdjal pasek -zawsze to o jedna rzecz mniej.

Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Posty: 1567
Rejestracja: 12 cze czw, 2003 10:26 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Kaktus » 15 sty pn, 2007 2:36 pm

Byly ogromne skoki napiecia, i mysle ze one mogly cos "pomieszac" ale jak tylko zostaly wylapane, zostal zalozony nowiutki regulator napiecia, na ktorym napiecie trzyma super, i jest to ponad 14 wlasnie.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora

Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posty: 1269
Rejestracja: 02 lip ndz, 2006 3:14 pm
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 2363793
Lokalizacja: Krosno/okol

Post autor: TO-MI » 15 sty pn, 2007 7:38 pm

Banita pisze:
To motronic,
wiem ale jednak mimo tego pocoś jest ta przepływka :D
Dżon pisał że chodzi na trzy gary podobnie jakby go zalewało no ale to pewnie już sprawdzone :wink:
a to sie nagle zaczeło czy tak macie od zawsze :twisted:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207

Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master
Posty: 4993
Rejestracja: 15 gru czw, 2005 7:46 pm

Post autor: Banita » 15 sty pn, 2007 10:10 pm

Przeplywka jest do korekcji...
Na 3 gary- podobnie jakby go zalewalo, nie bylo iskry, nie bylo paliwa, zawiesil sie zawor i na wiele jeszcze innych 'podobnie jak' 8)7

Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posty: 1269
Rejestracja: 02 lip ndz, 2006 3:14 pm
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 2363793
Lokalizacja: Krosno/okol

Post autor: TO-MI » 15 sty pn, 2007 10:21 pm

Banita pisze: Na 3 gary- podobnie jakby go zalewalo, nie bylo iskry, nie bylo paliwa, zawiesil sie zawor i na wiele jeszcze innych 'podobnie jak' 8)7
nie no to jakie te wasze samochody są jak wieszają sie zawory :P
a tak przepraszam motronik to jest więc wszystko tam przez kompa pomyka i dlatego tyle problemów :twisted:
powącha wody albo mu zbyt zimno i kiszka :cry: [/url]
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207

ODPOWIEDZ