WYMIANA SILNIKA

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Robert 205

WYMIANA SILNIKA

Post autor: Robert 205 »

Temat to dość śliski, bo zamierzam dopuścić się małego oszustwa (mam nadzieję że wymiar sprawiedliwości nie zagląda na nasze forum). Mam w autku silnik 1.0. Numery silnika nie są tu wybite na obudowie, ale jest zwykła blaszka przymocowana jednym nitem. Sprawdzałem w innym 1.0 i było tak samo. Czy podobnie mocowane są numery silnika w modelach 1.1 i 1.4? Bo jeśli tak to można zrobić podmiankę bez całej tej urzędowej biurokracji. A biurokracja ma tu rozmiar katastroficzny. Kumpel wymieniał silnik w polonezie Tracku i kosztowało go to wiele tygodni nerwów i pieniędzy. Co myślicie o moim pomyśle? A może ktoś ma już doświadczenia w takich "oszustwach"? Jeśli numery będą się zgadzały to ani na przeglądzie, ani przy policyjnej "rewizji" nikt nie zauważy czy to motorek 1.0, 1.1, czy 1.4.
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

dobrze kombinujesz w ostatnich 2-3 zdaniach

Jednak wypadaloby cie zgardzic, i napisac ze lamiesz prawo, jestes przestepca itp. A decyzja nalezy do ciebie :)

Zawsze mozesz tez poprostu rozumowac w sposob europejski, gdzie silnik jest czescia wymienna (z tego co sie orientuje).
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 02 sty wt, 2007 4:40 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Robert 205

Post autor: Robert 205 »

No właśnie. To mnie interesuje najbardziej, bo chcę wrzucić silnik 1.1 lub 1.4. Nie wiem czy to będzie takie straszne przestępstwo. Najbardziej mogłaby się wkurzyć ubezpieczalnia, bo oni biorą kasę w zależności od pojemności. Ale kto w samochodzie z 1988 roku będzie zastanawiał się jaki on ma silnik? Gorzej może być ze sprzedażą, bo jakiś fachman mógłbym odkryć mój eksperyment.
Awatar użytkownika
fly2b3
Junior

Post autor: fly2b3 »

Witam !!

Mam silnik 1,8 Diesel i także mam numery wybite na blaszcze aluminiowej przynotowanej na jednym nicie :)
Diesel power
Obrazek
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Post autor: robakkk »

Ja mam troceh doswiadczenia :mrgreen: i powiem,ze jesli przekladka dotyczy silnikow 1,1 TU1M na 1,4 TU3M,to nikomu nie uragajac,nie ma raczej szans,zeby golym okiem je rozroznic,bo roznice sa bardzo znikowe :!: :!: :!:
A co sie tyczy numerow,itd,itp.,to dwa wymienione przeze mnie silniki rowniez maja numery na blaszce :twisted:
Pozdrawiam,
Robakkk
putbill

blaszki

Post autor: putbill »

Uważaj bo policja z drogówki wiedzą że we francuzach są blaszki z numerami, ale co ważne musi mieć odpoweidni kolor i kształt łba nita którym mocujesz blaszkę.
Wiem to bo jak kupowałem puga, to znajomy gliniarz mi to sprawdzał a zna się na rzeczy.
Myślę że nie bedą cię sprawdza, powodzenia.
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Nie zauwazylem,zeby wyroznial sie czyms szczegolnym :roll:
No ale byc moze wprawione w bojach policyjne oko widzi cos wiecej,niz ja :twisted:
Pozdrawiam,
Robakkk
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

W normalnym kraju silnik to tez czesc zamienna...
A czemu moge skrzynie zmienic a silnika juz nie?
IMO to glupi przepis z pozostalosci popeerelowskich wymyslow...
Wszystkie 205/309 maja na blaszkach numery, przekladaj i sie nie zastanawiaj.
Wedlug mnie to zadne oszustwo, przeciez silnika nie ukradles tylko normalnie kupiles...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Przepis b. glupi,ale w takim tez kraju zyjemy. Numery na silnikach,to dodatkowe wplywy dla urzedow komunikacji,itd.,itp.,a jak wiadomo u nas w kraju zarabia sie na czym tylko mozna.
Pozdrawiam,
Robakkk
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

i na takie kraje wymyslil pugi sposob, czyli numery na blaszkach :mrgreen:

Robert 205, przy sprzedazy mowisz ze wstawiles strokera (wiekszy skok korb) do mniejszego silnika dlatego jest przelitrazowany ;)
Inna kwestia, nie przesadzajmy zadko nasze samochody kupuja fachury :D
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Re: blaszki

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 02 sty wt, 2007 4:40 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
waldemarek_b
Junior

Post autor: waldemarek_b »

a tak ogólnie to w nowych dowodach rejestracyjnych to już nie ma pozycji nr silnika
P205 1.8D 1984 XUD7
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Re: blaszki

Post autor: Para »

putbill pisze:Uważaj bo policja z drogówki wiedzą że we francuzach są blaszki z numerami, ale co ważne musi mieć odpoweidni kolor i kształt łba nita którym mocujesz blaszkę.
Wiem to bo jak kupowałem puga, to znajomy gliniarz mi to sprawdzał a zna się na rzeczy.
Myślę że nie bedą cię sprawdza, powodzenia.

mozesz zrobic fotke tych nitów
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

waldemarek_b pisze:a tak ogólnie to w nowych dowodach rejestracyjnych to już nie ma pozycji nr silnika
nie wiem jaki masz dowód ale ja u siebie mam pozycję "Nr silnika" patrz pierwsza strona
ps. dowód wydany dnia 30.12.2003...
Peugeot 205
1.9GTI
ODPOWIEDZ