jutro przeglad

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

jutro przeglad

Post autor: Damian1p »

witam mam pytanie, mam zamiar dac jutro swojego 205 look 1.1 na kanal zeby mi go sprawdzili powymieniali filtry olej i tego typu sprawy ktore sie robio zaraz po zakupie, warto by jakies np lepsze zamienniki dac? moze jakies filtry sa lepsze nie mam pojecia :) jaki olej dac do 205 ma przebieg 145 tys. co byscie polecali do wymiany na pierwszym przegladzie, tylko blagam nie mowice ze caly silnik i najlepiej od gti heheh
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

filtry daj filtrona sa dobre i stosunkowo tanie a co do oleju zalej silnik olejem mineralnym15W40 oleju wchodzi 3litry jak nie wiesz czy miałes wymieniany pasek rozrzadu to lepiej wymień koszt paska to ok 50 zł a jak by doszła rolka to koszt ok 110zł wymień tez filtr paliwa koszt ok 35zł
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Filtr paliwa 35zł??? To małe platiskowe ścierwo z filtrem w środku?
Wow. Ja za 6 zł wymieniłem filtr łącznie z wężykami.
Kupiłem filtr paliwa niby od Fiata 126p (jest identyczny z tym, który zdemontowałem i zabrałem na wzór) - nie wiem jakim cudem od 126p, skoro info na nim po niemiecku :) ale zapłaciłem za filtr 1,50 :D... i najważniejsze Panowie: wymieniłem go SAM :)
(dla niewtajemniczonych: znam się tak na autkach, że wiem tylko jak je odpalić kluczykiem ;))
Spayky

Post autor: Spayky »

ja tam wole oryginalne filtry. Niewiele sie różnią od zamienników. co do oleju to np Lotos, no chyba że lubisz dac po piźdz...e, to polecam jakiś lepszy castrol, mobil, żeby miał lepsze smarowanie i chłodzenie silnika no i wytrzymały na wysokie temperatury ale w zupełności lotos wystarczy
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

ferguss do tego silnika1,1 jest filtr w metalowej puszcze nie taki jak ty masz w swoim lezaku co do oleju zgodze sie ze spaykym ze castrol jest dobry ale lej minerał total tez jest dobry ale ciezko go dostać ale w serwisach citroena i peugota jest on bardzo tani i tam maja napewno
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Nie no mój leżak to wymiata :mrgreen:
putbill

Post autor: putbill »

olej tez proponuje mineralny, mam taki sam silnik, oleju wchodzi około 4 litrów z małym haczykiem, a co do filtru to można go wymienić samemu ale to jest ta metalowa puszka i kosztuje 35 zł, filtr oleju wymieniamy co drugą wymianę oleju tak jest w instrukcji obsługi, olej co 10 000 km a filtr co 20 000 km. Wymien tez filtr powietrza mozesz zrobić to sam koszt filtra 22 zł
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

putbill gdzie ty wlewasz te 4 litry z hakiem chyba ze lejesz pod korek
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony

czyli podsumowujac, olej okolo 3.5litra najlepiej castrol lub mobil bo: niepewna noga, lubi sobie zawyc :/ jezdze na ktorkie dystanse no i po pi.. lubie dac :); nowy filtr paliwa a te INNE filtry to jakie? moglby ktos podac orientacyjne ceny z olej?

poprawka: jeszcze filtr oleju
Ostatnio zmieniony 14 kwie czw, 2005 3:01 pm przez Damian1p, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

No fakt jak się leje to tak żeby było z 1/2 lub 3/4 na bagnecie i wtedy wchodzi 3 litry i tak powinno być nawet nie koniecznie całe 3 litry. A co do wymian to jeszcze filtr oleju przy wimainie oleju :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

olej 15 do 20zł litr
filtr oleju 15zł
podkładka pod korek spustowy3zł
filtr paliwa 35zł
filtr powietrza 25zł
wachacz kompletny 100zł
tulekja wachacza30zł
guma stabilizatora 5zł
pasek rozrządu50zł
rolka 100zł
pasek osprzętu 15zł
woda destylowana do akumulatora ok 3zł
łożysko piasty 80zł
klocki ok 70zł
linka hamulca ręcznego 30zł
co do szczęk to ok 100
Ostatnio zmieniony 14 kwie czw, 2005 3:07 pm przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony

sorry ze wam zawracam du.. ale doprosic sie nie moge nikogo tutaj o ta ksiazke "sam naprawiam 205" :( czy jeszcze cos z wymiany powinno byc?

Blaszka dzieki, przyda sie :)
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

generalnie to wszystko
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

P.S. do mego puga 1.1 ( TU1M ) wchodzi RÓWNO 3 LITRY !!!! i jest na 3/4 skali poziom tak wiec w sam raz
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
miketd

Post autor: miketd »

[quote="Damian1p"]sorry ze wam zawracam du.. ale doprosic sie nie moge nikogo tutaj o ta ksiazke "sam naprawiam 205"
JEST NA FORUM DZIAŁ TECHNICZNY DO ŚCIĄGNIĘCIA :lol:
ODPOWIEDZ