pierscionki w gicie

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
invictus

pierscionki w gicie

Post autor: invictus »

Ktos kiedys wymienial pierscionki bez wymiany tulei??
Chodzi mi o efekt, bo niektore samochody takich akcji nie lubia i pozniej chleja 3l oleju /1000km, a inne smigaja elegancko.

Chodzi mi tylko o gita(ew diesla)
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

W dieselach wymieniają i ponoć się sprawdza ale to nie to samo co GTi :!:
Diesel nie ma wymiennych tuleji jak git
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

Moj ojciec niedawno wymieniał same pierscionki w primerze 1.6 z92r. i napoczatku faktycznie dymił.ale po okolo tygodniu całkowicie przestał bo pierscienie sie ułożyły do tulei. teraz nie bierze ani grama oleju.
Pug sprzedany
invictus

ja wiem, ze nowe pierscionki sa elastyczne i sie ukladaja, tylko czasem potrafia sie zle ulozyc i zrobic "beczke" z tulei... dlatego pytam czy ktos ma jakies doswiadczenia z gitem
Awatar użytkownika
IGI
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: IGI »

o ja tez jestem ciekawy bo przymierzam sie do takiego triku i podobno z tego co rozmawialem z kolesiami z warsztatow ktore szlifuja waly tuleje i tp to mowia ze moze byc albo lepiej albo gorzej i sie tak zastanawiam bo kurcze komplet pierscienie grosze nie kosztuje ale z drugiej strony to chla mi z 1l/1000-1500
Awatar użytkownika
rado83
Junior
Kontakt:

Post autor: rado83 »

Panowie dokladnie ale zazwyczaj taka czynnos pomaga jesli jest poprawnie wykonana;)Wymienialem juz pare razy w autkach i zawsze było ok;
Opony nowe oraz urzywane
Wulkanizacja 24 H
niedlugo inf na http://www.variantgum.com

kompleksowe wyposazenie warsztatow oraz wulkanizacij
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

u mnie Kaktus zmianiał same pierścienie (bo jak sie okazało tuleje były w całkiem niezłym stanie :P ) i najpierw dolałem jakieś pół litra oleju (głównie zeby dojść z minimum na 3/4 na bagnecie) i od 900 kilometrów ani grama wiecej.
invictus

dzieki mi :)
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

A panewki zeby wymienic trzeba cały silnik drzeć czy mozna to zrobic bez wyjmowania??.Aha i czy zawsze trzba robic szlif wału???
Pug sprzedany
invictus

panewki korbowodowe trzeba wymienic, bo na starych nie zalozysz jak odepniesz korby, zeby zmienic pierscionki. Glowne moga zostac. Korbowodowe da sie bez szlifu
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 28 gru czw, 2006 12:20 am przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
invictus

to niezlupenie tak -te panewki nowe nie sa, ryzyko ze sie obroca po ponownym zalozeniu jest za wysokie -szkoda ryzykowac. Co do szlifu to zakladac panewki glowne na wal z przebiegiem ponad 220k bez szlifu troszke mija sie z celem...
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

przecierz panewki sie obracaja kiedy sa juz bardzo zuzyte
invictus

zgadza sie, ale po co kombinowac i ryzykowac skoro komplet korbowodowych to kolo 80 zl?? Wiesz, ze zawsze jak rozbierasz, a pozniej skladasz cos zuzytego, to zaraz to sie rozsypie.. :)
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

gti ma kuty wał, dość trudno go zarżnąć, u mnie są wymienione panewki wszystkie, a wał ani Przecinaka (który mam teraz), ani mój szlifu nie potrzebował.
ODPOWIEDZ