czesc...
Zastanawia mnie czy u Was obroty silnika sa tez tak wysokie jak u mnie...chodzi mi o predkosc np 100km/h - na 5 biegu mam 4 tys. obr/min.Przy 120 km/h 4,5 tys. O co chodzi? Przeciez jakbym chcial jezdzic ze srednia 120 - 130 to mi spali 14 litrow.... a dojezdzam do pracy co drugi dzien 100km w jedna strone
To jest 1.6 GTI Powiedzcie mi o co chodzi i czy wszystko z nim jest OK
maksik pisze:czesc...
Zastanawia mnie czy u Was obroty silnika sa tez tak wysokie jak u mnie...chodzi mi o predkosc np 100km/h - na 5 biegu mam 4 tys. obr/min.Przy 120 km/h 4,5 tys. O co chodzi? Przeciez jakbym chcial jezdzic ze srednia 120 - 130 to mi spali 14 litrow.... a dojezdzam do pracy co drugi dzien 100km w jedna strone
Dzieki
wszystko ok brakuje po prostu 6 biegu
Ja sie nieraz lapalem na tym wlasnie...
najlepsze jest jak sie zaczynasz rozpedzac przebijajac biegi juz np. przy 3.5 tys...
nieraz po piatce chcialem kolejny bieg wrzucic
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4 NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
(...)Przeciez jakbym chcial jezdzic ze srednia 120 - 130 to mi spali 14 litrow.... a dojezdzam do pracy co drugi dzien 100km w jedna strone
Dzieki
W tej sytuacji radze albo wyjezdzac wczesniej do pracy i jechac ze srednia predkoscia 90 - 100 km/h, albo przesiasc sie z GTI na cos oszczedniejszego (np. diesla )
Dzieki
Kolego ...
Pomiescie gti zawsze pali 12-13 litrow
na trasie przy "piórkowej nodze "przy 100km/h (jazda duzymi wybiegami, delikatne przyspieszanie, plynna jazda, zadnych przyspieszen) pali 8 litrow
To jst silnik GTI a nie jakis maly dieselek do wyscigo "na kropelce"
Zonk ja robie 26km na 5 litrach Wiec nie martw sie!! Jest zima hehe.... juz 2 zima i juz 2 raz mi tyle pali...
Ale wczoraj w Kamieniu jak bylem to w sumie zrobilem 167km na 23 litrach benzyny... a jezdzilem osssstro.... tzn okolo 100km ostrej jazdy i 67 spokojnej (dojazd tam i spowrotem). Wiec jak sie nagrzeje to widocznie nie jest tak zle.
ZoNNk pisze:ja zrobilem ostatnio 100 km po miescie na 18 litrach a jazda była spokojniutka jak cholerawiec o co chodzi?
po mieście. A ostatnio oglądałem program i tam mówili że duże zużycie paliwa może mieć coś wspólnego z zepsutą sondą Lambda Masz katalizator??
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4 NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
1.6 gti nie mialy katalizatorow.
W zimie zurzycie wachy jest wieksze bo silnik pracuje w duzo nizszych temperaturach i przez to jego sprawnosc jest nizsza, zwlaszcza kiedy jest jeszcze zimny. Musi sie wiecej "napic" zeby szybko biegac Jak juz sie podgrzeje to wyraznie czuc ze lepiej mu sie pracuje i spalanie tez ma napewno nizsze. Tak mi sie przynajmniej zdaje.
samer pisze:Zonk ja robie 26km na 5 litrach Wiec nie martw sie!! Jest zima hehe.... juz 2 zima i juz 2 raz mi tyle pali...
Ale wczoraj w Kamieniu jak bylem to w sumie zrobilem 167km na 23 litrach benzyny... a jezdzilem osssstro.... tzn okolo 100km ostrej jazdy i 67 spokojnej (dojazd tam i spowrotem). Wiec jak sie nagrzeje to widocznie nie jest tak zle.
Pozdros
KAKTUS
tylko zebym ja zrobił 100km ostro to bym zrobił 167 na 36 litrach )