Hamulce-tył.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
zbinxxx
Junior

Hamulce-tył.

Post autor: zbinxxx »

Witam! Na wstepie podam ze jestem początkowym kierowcą i wraz z ojcem (mechanik wychowany na 126p :D ) posiadamy 205 1.9D.

Problem jest taki. Koła z tyłu wogóle sie nie blokują. Tzn po maxymalnym nacisnieciu pedała mozna (na lewarku) przekręcać kołem.

-Bębny sa okey. (2 grube, jednen zapasowy toczony ostatnio)
-Okładziny sa grube ale to dlatego ze hamulce nie funkcjhonuja prawie.
-Cylinderki... nie mam pojęcia ... przy nacisnieciu pracują niby ale ciła jest znikoma tak jak cisnienie płynu hamulcowego przy odpowietrzaniu
płyn hamulcowy przy ostatnich 3 dniach roboty juz chyba ze 3 razy zmieniony wiec tez okey.
- z tego wszystkiego pompa hamulcowa nowa.

2 lata temu była zmieniana belka tylnia z całym sprzetem czyli bebny itp.
Jakies sugestie...
Czekam na szybkie rady bo do 15 przeglą ;/

P.S Hamulce zawsze sie robiło przed przegladami.. fakt nie były takie zylety ale hamowały na piasku bez proiblemu a teraz taka lipa ze szok. :roll:
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

zapchane przewody metalowe lub cylinderki juz szlag trafil
zbinxxx
Junior

Peugeocik ma juz z 14 lat ... te przewody moga sie zapchac i jenakowo oby dwa? ;/ Hmm cylinderki ... da sie je jakos sprawdzic zrenegerowac czy cos... a po za tym cos czytałem o jakis innych systemach hamuców?
1.9 D -przawie jak TD, prawie robi...
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: skola »

cylinderki do wymiany ...sztuka 70 zl :)
ostatnio wymienialem przewody hamulcowe tylne gietkie i metalowe + cyliinderki :)
polecam wymienic bo te z tylu pewnie juz pordzewialy i to grubo :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
zbinxxx
Junior

Sęk w tym ze prawy jak rozebralismy z ojcem pluł płyn hamulcowy a nie zasysyał. Wymienilismy to ze srodka z tego z starej ośki i jest szczelny to raz zardzewiały na tych tłoczkach tez nie... no sam nie wiem. A te gietkie przewody co to jest dokładniej? Ile kosztuje na tył.

Skola a ty miałes słabe cisnienie przed wymiana czy jak bo nie wiem jaki efekt ci to dało. ;-)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

z tylu nie ma gietkich
zbinxxx
Junior

Ale moment pordzewiały przewody czy o cylinderki kaman? Wiec jak ktos wymieniał przewody i dało to jakis efekt konkretne pytanko... ojciec juz szaleje z rozkminy ... 95 zeta pooszło na pompe niepotrzebnie...;/
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Zeby zdjac cylinderki trzeba odkrecic przewody, a one potrafia tak zardzewiec, ze sie ukreca i odpadna. Prawdopodobienstwo, ze to przewody sa zapchane jest bardzo nikle -za duze swiatlo przewodu, alepotrafia sie rozpasc w rekach -szczegolnie gdy sa stalowe, a nie miedziane
zbinxxx
Junior

mi chodziło o rdzewienie od srodka czyli jak mówj ojciec twierdzi to nei przewody. 205 nie ma jakiejs wrodzonej wady ze choruje na słabe heble z tyłu? A sam sylinderek moze byc jakos sle złozony? bo tez watpie.. wiedz gdzie moze ginąc cisnienie ;/ z przodu gitara jest oczywiscie..;/
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

nie ginie cisnienie, tylko jest blokowane -prawdopodobnie przez regulator w cylinderku
zbinxxx
Junior

Na jakiej zasadzie działa takowy regulator, zebym przy rozebraniu wiedział czy sie nada do czegos..;/ :x
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

z tymi hamulcami z tyłu, jako chorobą 205 to tez sie nasłuchałem...

no i wydaje mi się (wiem:P) że giętkie są też z tyłu... przeca łączą sztywne długie, idące z pompy, ze sztywnymi na wahaczach, inaczej... sie nie da :)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
chainsaw
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: chainsaw »

A co jesli tylnie koła ciezko sie obracaja,podniosłem tył i chcac obrocic koło trzeba dosc troche siły ??
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

woocash pisze:z tymi hamulcami z tyłu, jako chorobą 205 to tez sie nasłuchałem...

no i wydaje mi się (wiem:P) że giętkie są też z tyłu... przeca łączą sztywne długie, idące z pompy, ze sztywnymi na wahaczach, inaczej... sie nie da :)
fakt -"nad" belka, ale w przeciwienstwie do grzejacych sie przednich raczej sie nie zapychaja
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

A co jesli tylnie koła ciezko sie obracaja,podniosłem tył i chcac obrocic koło trzeba dosc troche siły ??
może linka ręcznego za mocno podciągnięta.. albo nawaliła samoregulacja (ale.. ja mówię o bębnach :D)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
ODPOWIEDZ