Piaskowanie
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
Piaskowanie
Czy ma ktoś z Was doświadczenie w piaskowaniu spodu karoserii ?
Jeśli się nie mylę, to robił to chyba niedawno Józek w exMarinowym RG.
Interesuje mnie możliwość wypożyczenia, ewentualnie zakupu mini piaskarki ( o ile coś takiego w ogóle jest dostępne ), tak by można było sobie samemu w zaciszu garażu powalczyć z rudą.
Z resztą nie tylko do karoserii by sie taka piaskareczka przydała.
Będę wdzięczny za sugestie i podzielenie się doświadczeniem.
Jeśli się nie mylę, to robił to chyba niedawno Józek w exMarinowym RG.
Interesuje mnie możliwość wypożyczenia, ewentualnie zakupu mini piaskarki ( o ile coś takiego w ogóle jest dostępne ), tak by można było sobie samemu w zaciszu garażu powalczyć z rudą.
Z resztą nie tylko do karoserii by sie taka piaskareczka przydała.
Będę wdzięczny za sugestie i podzielenie się doświadczeniem.
- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
Re: Piaskowanie
Znajomy ma piaskarke do swoich prac i powiem Ci ze w zyciu bym niechcial tego odpalic w swoim garazu. W 2 minuty masz wszystko szare i pokryte pylem. Takie zabawkowe... moze to i dobre do pobawienia sie ale nie wyobrazam sobie porzadnch prac.Orfister pisze:(...) tak by można było sobie samemu w zaciszu garażu powalczyć z rudą.
Piaskowal mi troche gratow do auta i super sprawa : samemu sie tak nie zrobi jakby sie do tego nie podeszlo.
W/g mnie lepiej znajdz kogos kto piaskuje i dogadaj sie. Zawozisz a pozniej odbierasz i masz z czachy.
Zadnego syfu itp o potrzebie ubioru do piaskowania nie wspomne... To moje zdanie.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
- Orfister
- Moderator
- Kontakt:
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, wszystko byłoby ok jeśli mówimy o drobnych elementach, które możesz komuś "podrzucić"... a co w przypadku samochodu ( karoserii ) ?
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
2 lata temu piaskowałem całe 309. Kupiłem na allegro piaskarkę syfonową za niecałe 400zł. Efekt bardzo dobry, ale dużo zależy od sprężarki. Mam stary kompresor o pojemności 400l, który napompowany do 8 at starczał na kilka minut piaskowania. Poniżej 4 at to tylko głaskanie piaskiem
Co do zapylenia, Draxter ma rację
Piasek włazi wszędzie i zdecydowanie nie powinno się tego robić w pomieszaniu, w którym trzymasz inne graty.

Co do zapylenia, Draxter ma rację

Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko
https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...

Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko

- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
Zaprowadzic do goscia + kolyska, fure na bok i ogienOrfister pisze:a co w przypadku samochodu ( karoserii ) ?

Znajomek ma zbiorkin na 4-5tys litrow a do tego sprezarke srubowa ktora daje ~7-8at a wyjsciowa rurka z niego ma cal albo i wiecej. On piaskuje 7at - schodzi @llgrzesiek309 pisze:2 lata temu piaskowałem całe 309. Kupiłem na allegro piaskarkę syfonową za niecałe 400zł. Efekt bardzo dobry, ale dużo zależy od sprężarki. Mam stary kompresor o pojemności 400l, który napompowany do 8 at starczał na kilka minut piaskowania. Poniżej 4 at to tylko głaskanie piaskiem![]()

Do tego przyzwoite ciuszki a podstawa to szczelna maska na glowe z doprowadzeniem powietrzagrzesiek309 pisze:Co do zapylenia, Draxter ma racjęPiasek włazi wszędzie i zdecydowanie nie powinno się tego robić w pomieszaniu, w którym trzymasz inne graty.

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
- Slavko
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XRD 91`
- Numer Gadu-gadu: 6259259
- Kontakt:
Po pierwsze najlepiej byłoby jakby auto było doszczętnie rozebrane i do piaskowania poszła goła buda. Po drugie lepiej byłoby zamiast piachu użyć mnie pylącego ścierniwa. Zapytaj sie kolegi bananowca. On, że tak powiem, z nie jednego pieca chleb jadł. Zna temat bardzo dobrze.
- Orfister
- Moderator
- Kontakt:
Dziękuję, zapytam kolegi bananowego piekarza 

-
- Peugeot 205 Master
- Numer Gadu-gadu: 10090927
Kilka lat temu wyczytalem czy to jakis program motoryzacyjny ogladalem gdzie omawiane bylo piaskowanie karoserii. Mowili ze trzeba sie pozbyc piasku z wszystkick zakamarkow progow etc gdzy zachodzi jakas reakcja z piaskiem ktora sie konczy ruda.
Kazda morda pasuje do Forda!
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Za oceanem jako ścierniwa używają zmielonych łupin orzechów, podobno znacznie mniej pylą i nie przegrzewają blach.
W Lbl. godzina piaskowania kosztuje 120PLN. W tym czasie zdążą zrobić np. klatkę i belkę. Za piaskowanie tarcz i zacisków przednich zapłaciłem 50PLN.
Mniejsze elementy piaskuję sam, zrobiłem prowizoryczną komorę dla niedużych części, a małe elementy najlepiej wrzucić np. do butelki 5l i piaskiem w nie (trzeba pamiętać o otworze przez który z butelki może wydostać się powietrze). Oczywiście małym kompresorem 50l można jedynie oczyścić z syfu i powierzchniowej rdzy niewielkie elementy, duże lub mocniej skorodowane lepiej powierzyć specjaliście.
W Lbl. godzina piaskowania kosztuje 120PLN. W tym czasie zdążą zrobić np. klatkę i belkę. Za piaskowanie tarcz i zacisków przednich zapłaciłem 50PLN.
Mniejsze elementy piaskuję sam, zrobiłem prowizoryczną komorę dla niedużych części, a małe elementy najlepiej wrzucić np. do butelki 5l i piaskiem w nie (trzeba pamiętać o otworze przez który z butelki może wydostać się powietrze). Oczywiście małym kompresorem 50l można jedynie oczyścić z syfu i powierzchniowej rdzy niewielkie elementy, duże lub mocniej skorodowane lepiej powierzyć specjaliście.
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: peugeot 205 RG (Roland Garros) Cabrio
- Numer Gadu-gadu: 757080
A możesz pokazać zdjęcia tej komory?
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Nie ma czego fotografować. Bierzesz starą szafkę, zamiast drzwiczek wstawiasz kawałek przezroczystej pleksy, wycinasz otwory na ręce i masz komorę