..:: 205 z silnikiem Mi16 ::..

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
tomb
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: tomb »

Witam!

Kiedyś swego czasu wyczytałem z grupy dyskusyjnej "drivers205", że różnica w wadze pomiędzy silnikami 8v i aluminiowym 16v to ok 25 kg.

W sumie ten żeliwny ma bardziej płaski moment obrotowy no i chyba większy moment (niewiele), niby w sporcie i tak kręci się na maxa ale dla zastosowań "normalnych" wydaje się być lepszy.

Piveł dobrze, że poruszyłeś temat mniejszego prześwitu......
Jak się prowadzi samochód cięższy z przodu (oczywiście w porównaniu z większą mocą)? Nie trzeba było zmieniać sprężyn na sztywniejsze?
Nie jest za lekki tył w takiej konfiguracji, który i tak jest lekki w seryjnej 205?

Pozdro

Tomek
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

a czy standardowe hamulce wytrzymują? Dobrze sie sprawują? Ile pali??
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

Może po krótce: mój samochód ma jeszcze poza fajnym silnikiem :wink: lekko obniżony zawias z przodu (sprężyny Spax'a i amorki Al-Ko) oraz wzmocnione hamulce (Brembo Max + klocki Ferodo na wszystkich kołach). O ile do hamulców nie mam raczej zastrzeżeń (przy rowkowanej tarczy naprawdę ciężko je zamęczyć), o tyle zawias ciągle pozostawia trochę do życzenia. Nie wiem jaka jest w tym wina większej wagi silnika, a na ile ja się po prostu czepiam :) (może gdyby wsiadł ktoś inny wydawałoby mu się że jest sztywno).

Jeśli chodzi o spalanie to ja nie widzę dużej różnicy - jest to może 0,5 a może 1l więcej na 100 km (w sumie w tej chwili ok. 10l/100km, spodziewam się że będzue jeszcze trochę mniej jak się ociepli na dobre). Jednak trzeba mieć świadomość dwóch rzeczy:
1) już w samochodzie o takiej nadwyżce mocy w stosunku do wagi, jaką ma seryjny GTi nie trzeba cały czas "dociskać" żeby auto sprawnie jeździło, jeśli włoży sie Miga stosunek moc/waga trochę się poprawia.
2) mając taki silnik nie jest oczywiście problemem dojść i do 15l/100 km - wszystko zależy od tego jak się jeździ :twisted: .

Pozdro 1,9
Piweł
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Piweł mógłbyś zrobić sesje zdjęciową? najważniejsze rzeczy, mocowania, itp.
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Zdjątka potworka ;):

Obrazek

Numero uno : rysunek poglądowy całej komory silnika

Obrazek

Numero due: zmieniona lokalizacja zbiorniczka płynu wspomagania (w tle na dole widać też kawałek pompy od wspomagania) oraz czerwona niespodzianka na warszawskie dziury :evil:

Obrazek

Tertio: Przepływka za lewą lampę + stożek i wioooooo :D (tylko wcześniej trzeba stamtąd parę dupereli wyrzucić :lol: , ale komu potrzebne są bezpieczniki i wspomaganie anyway).

Obrazek

Eee, po czwarte :wink: : Prawa strona komory silnika - alternator + prawa łapa (to trzeba było dokupić a nie jest niestety łatwo znaleźć) + seryjny filtr paliwa + seryjny zbiornik płynu chłodzącego (jak to tam weszło :roll: )

Obrazek

And last but not least: widok bez atrapy na chłodnicę - jak widać trochę "opadła" nam w toku prac :wink: (upchnęło się nogą :D ).

Jak będę miał czym może porobię niedługo fotki nowego wydechu i spodu auta, ale na razie cicho sza :P .

Pozdr
Piweł

PS. Wielkie sorry dla modemowców 8) :oops: .
Ex 205 GTi...
madafaka

Post autor: madafaka »

loł ja wysiadam!!!! :shock:
gratulacje
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6

Post autor: WINKiel »

Piweł, widzę że masz jedna bardzo cenną cechę... skromność...ale... MASZ MIGACZA W 205 I DOPIERO TERAZ TO MÓWISZ???? Ja muszę się tym przejechac :D Widzę Cie na jakimś zlocie :) Musimy sie spotkac. W sumie niebawem jadę po S16 do mazowieckiego, może sie spikniemy? Pozdr!
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Winkiel myślę, że jednak ja wcześniej się przejadę Twoim 205 GTI niż Ty moim (jeśli się domyślasz o co mi chodzi :wink: ), ale spoko zapraszam.

Co do chwalenia się - po pierwsze to czyny powinny świadczyć o Twojej działalności (przed zrobieniem fotek nie chciałem wyjść na kolejnego internetowego "bajkopisarza" :D ), a po drugie to autko jeszcze nie jeździ do końca jak powinno. Ale oczywiście pracuję nad tym :twisted: .

Pozdr
Piweł
Ex 205 GTi...
madafaka

Post autor: madafaka »

myśle że sie domyśla i to nie tylko on :wink: a wracajac do tematu mozesz napisac jeżeli wolno spytac ile czasy ci zajęło złozenie czegoś takiego i jaki był to nakład finansowy??
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6

Post autor: WINKiel »

Będziesz miał godnego przeciwnika, bo niebawem zasiadam za kierą S16 - pewnie dostane baty, ale warto bedzie sprobowac :) Szykuj autko na lato, spotkamy się na jakimś zlocie.
ODPOWIEDZ