No witam Cytrynowa Brac
Co prawda nie znam sie na turbo, ale napisze tak jak mi sie wydaje
Domyslam sie, ze pytajac sie o swap jednostek XU10, miales na mysli swapy przeznaczone pod turbo, poniewaz to swap silnikow XU9J4 jest nabardziej popularny
Co do stosowania silnikow XU10, to zapewne dlatego, ze:
- XU10J2TE ma seryjnie turbo (nie wspominajac juz o XU10J4TE), czyli praktycznie wszystko juz masz
- ponoc mokre tuleje trudniej znosza wieksze doladownia (pewnie chodzi o szczelnosc), przy zastosowaniu grubszej uszczelki pod glowica
Tak czy inaczej, popieram Twoj pomysl uturbienia wlasnie jednostki XU9.
U nas z turbo chyba najwiecej wspolnego ma Lord Devil i zapewne sie wypowie
Takie zabiegi sa duzo bardziej popularne w UK dlatego od razu namawiam do rejestracji na forum
http://www.205gtidrivers.com (jezeli jeszcze nie jestes tam zarejestrowany) - znajdziesz tam mnostwo informacji na ten temat!
Swojego czasu Piotrek Masełbas (klub cytrynki) interesowal sie bardzo turbo/compressor w XU9JA
Tu masz jeszcze dobra stronke o uturbianiu jednostek PSA:
http://www.student.kun.nl/p.oonincx/indexe.html
Dorzuce to co jeszcze na szybko znalazlem w ksiazce, apropos uturbiania silnika 1.9 GTi
- turbina Garrett T25 z wastegate
- max doladowanie 0,65 bar
- stopien kompresji 8,6:1 (czyli pewnie wklesle tloki + wyzsza uszczelka)
- seryjna elektronika + dodatkowy wtryskiwacz w przepustnicy. To wszystko sterowane dodatkowym kompem (np SMT) - osobiscie zastapilbym to wydajniejszymi wtryskiwaczami np z 2.0 TCT (240cc/min), ewentualnie seryjne wtryski + wyzsze cisnienie paliwa
- reszta mniej wiecej wiadomo: IC, chlodnica oleju,, kolektor wydechowy, uklad wydechowy dajacy bardzo niskie cisnienie zwrotne
I w mniej wiecej takim zestawieniu angole z tak zwanej conversji
TT 1.9 wyciskali (zapewne ze wzgledu na trwalosc, tylko):
- 175KM
- 251Nm/3000rpm
- czas 0-60mph dla P205GTi - 6,3s
Juz nie pisze o takich pierdolach jak to, ze powinienes miec silnik w bardzo dobrym stanie
Pomysl z kadlubem z mi16 na pewno jest dobry - natrysk oleju.
Moj znajomy ma wal z mi16 (niestety kadlub juz sprzedal) - tyle ze wal jest do szlifowania - zapewne chetenie sie go pozbedzie za niewygorowana cene