Mam lotkę, ale...

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: bipi »

więc byłem teraz w domciu w bydg. gdzie zostawiłem swojego puga i lotkę. pomalowałem spreyem i następny dzień lakier był cały popękany.

wyrok był nieodzowny: musi iść do lakiernika. pierwsze miejsce: same bmw jaguary i inne takie - 185zl za moją malutką lotkę. na szczęście okazało się że mam jakiegoś 'znajomego'. będzie za tydzień do odbioru, bo dziś mykam do krak.
bipi.205.pl
Spayky

malowanie

Post autor: Spayky »

a jakim spreyem malowałeś i czy stosowałeś podkład. Malowanie blachy a różnego rodzaju żywic czy plastików różnią się, stąd ten popękany lakier
BubuPN

Post autor: BubuPN »

to sie normalnie lakierem maluje - szpachel + podklad + lakier - przynajmniej ja tak mialem malowana i nic nie pękało
Spayky

lakiery

przed pomalowanie spojlera jest dobrze go zmatować aby usunąć starą powłokę lakierniczą, lub ewentualnie go wygładzić, następnie odtłuścić koniecznie zastosować podkład a następnie lakier. Bardzo dobre spreye ma firma MOTIP. Można kupić lakiery praktycznie do wszystkiego, począwszy od zwykłego akrylu, metalik, lakier do plastików po lakier do lamp
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

no więc nie było całkiem tak jak mówicie. otóż najpierw zeszlifowałem go papierem ściernym najpierw trochę grubszym a potem całkiem miałkim. i wyszło całkiem matowo. następnie pomalowałem spreyem kilkanaście razy marki MOTIP.
no i popękał po tygodniu jak wróciłem do chaty go obejrzeć.
aktualnie sprawa z lotką wyglądą tak, że odebrałem ją od lakiernika, przykleiłem i wytrzymała dziś całą drogę bydg-krak i nie odpadła hehe. zdjęcia będą lada dzień. może jutro. będziecie oczarowani.!! :lol:
bipi.205.pl
BubuPN

hehe jak żeś ją zapodał na czarny silikon to musiałby być tajfun żeby odpadła :mrgreen:
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

no tak mówią, tylko że wiesz, ta lotka to nie jest idealnie dopasowana, ta powierzchnia styku jest chropowata itd.

no ale nie odpadł, więc polecam czarny silikon! hehe
bipi.205.pl
BubuPN

wiem, że nie jest idealnie dopasowana, ta moja w Pugu też gładka jak tyłek niemowlaka nie była, a sporo wytrzymała :D obecny właściciel będzie miał niezłą zabawę jak będzie chciał się jej pozbyć :mrgreen:
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

gdzie kupić ten cholerny czarny silikon i jak to sie fachowo nazywa
BubuPN

fachowo to się klej do szyb nazywa :mrgreen: w Castoramie czy innym tego typu sklepie powinieneś to bez problemu kupić
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

ja dostałem taką konkretną tubkę do montowania w pistolet. do tego jeszcze powinnieneś kupić taki gruntownik czy coś w małej buteleczce ale tej samej firmy i design co ten klej.
bipi.205.pl
Spayky

te lotke kleji się na szybie czy na klapie, bo jak na szybie to jest dobrze zmatować szybę (tylko w moiejscu mocowania) papierem ściernym żeby się dobrze trzymała
Spayky

a co do tego malowania to napisz dokładniej ile razy ją pomalowałeś, bo napisałeś że kilkanaście razy! i jaki był czas schnięcia warstw. Z tego co wiem to wystarczą 3 warstwy plus podkład w przedziale 30 minut kolejana warstwa
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

pierwsza sprawa to lotka jest przymocowana do klapy, zrseztą zobacz sobie na moim profilu, bo wrzuciłem nowiutkie fotki

mniej więcej co 45minut malowałem bardzo cienką warstwę, a że miałem cały weekend na to, to wyszło kilknaście razy. mój błą polegał na tym, że nie dałem podkładu.
bipi.205.pl
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

Lotka jest fajna :wink:
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl