Fajny starter?? :D

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
invictus

Post autor: invictus »

Ale PIT_R pytal czy taki przycisk mozna przerobic - i da sie tylko z tym by bylo troche :wink: grzebania wiec sadze ze nie ma sensu
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Ninja »

Panowie a nie lepiej, tak jak JoT_JoT powiedzial, jednak kupic jakis przycisk w sklepie elektrycznym i umiescic go obok tamtych? Mozna dobrac bardzo estetyczne przyciski w najrozniejszych kolorach, razem ze stykami normalnie otwartymi z samopowrotem (przewodza tylko gdy nacisniesz guziczek, a jak puscisz - styki sie otwieraja). Teraz wszystkie przyciski uzywane w rozdzielniach i pulpitach sterujacych maja standartowy otwor mocujacy 22,5mm. Wycinacie wiec wykrojnikiem taki otwor obok trzech juz istniejacych przyciskow, instalujecie ten nowy i jazda.
Ja w pracy bardzo czesto korzystalem z przyciskow Moellera. Naprawde bardzo ladne. Moze i beda "odstawaly" od deski ale mozna wybrac kolor kolnierza czarny a nie "chromowany" i wtedy w ogole nie bedzie sie rzucal w oczy. Taki guziczek, razem z ramka mocujaca do stykow i stykami kosztuje ze 25 zl bruto (niestety Moeller jest drogi, ale sa inni producenci, chociaz moim zdaniem te niemieckie mimo ze drogie to jednak najsolidniejsze i najladniejsze). A mozna sie nawet pokusic o zrobienie podswietlanego :wink:
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

szkoda ze nie robiles dokumentacji 'krok po kroku' by sie zrobilo pdf i wrzucilo jako poradnik na stronke
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
invictus

Ja za ten przycisk razem z ramka mocujaca i stykami dalem 32 zl po 20% rabacie
Z tym odstawanie przycisku to jest problem bo sa ludzie ktorzy lubie wciskac takie przyciski zeby zobaczyc "do czego to" a ja moge nie zdazyc powiedziec "zostaw!!" i bedzie zonk....

Dokumentacja i krok po kroku jest chyba nie potrzebne bo przeciagnac kabel przez grodz i do miejsca gdzie bedzie przycisk to i 8 -latek da rade.
Kabel wiadomo 2 zyly najlepiej poltorowka. Jedna zyle do + na aku, rozcinamy kabel i dajemy bezpiecznik (wystarczy 7,5 A jezeli szczotki w rozruszniku sie nie kleja). Druga zyle do cienkiego niebieskiego kabelka idacego z wylacznika elektromagnetycznego z rozrusznika(jak go nie przetniemy to mozna odpalac i z kluczyka i z przycisku). A jak zdjac te elementy deski, ktore trzeba - to po prostu odkrecamy(lub wyjmujemy sciski) tego elementu ktory chcemy wyjac :P

Jedna uwaga: Ten kawalek plastiku z przyciskami jest od dolu scisniety takimi spinaczami - najpierw wyciagamy je i dopiero to demontujemy bo niektorzy robia to od gory na sile a to zly pomysl...

Nie chce mi sie znow bawic w TEX'u zeby robic PDF'a ktory mialby jedna strone, a operacja zajmuje jakies 30 min i wogole skomplikowana nie jest, wiec wydaje mi sie ze tego typu poradnik to rzecz zupelnie zbedna
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

ej a jak wyglada sprawa z ewentualna kradzieza :) ? kluczyk musi byc w stacyjce tak ? poprostu zamias przekrecac kluczyk o jeden zabek wciskasz przycisk ??
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
invictus

musi byc, przyciskiem tylko krecisz rozrusznikiem, czyli o 2 pozycje kluczyk i pozniej przycisk. Tylko normalnie jak krecisz kluczykiem to odcina ci np otwieranie szyb na czas rozruchu, a jak odpaloasz przyciskiem to tego nie ma (moze byc ale szkoda zachodu) i mozna odpalac samochod jednoczesnie opuszczajac szyby :P

Kumpel(elektronik) mowil mi zo mozna tez przycisk z 2 stykami( normalnie je sie do przycisku montuje) zrobic tak: Naciskasz przycisk(krecisz zeby oleju doplynelo troche), puszczasz, wciskasz drugi raz i wtedy samochod odpala(bez ruszania kluczyka ale mozna zrobic tak ze musi byc przekrecony ale wszystko robisz przyciskiem) ale moim zdaniem ten prostszy sposob, ktory mam u siebie jest lepszy.
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cheatoss »

invictus pisze: Tylko normalnie jak krecisz kluczykiem to odcina ci np otwieranie szyb na czas rozruchu, a jak odpaloasz przyciskiem to tego nie ma (moze byc ale szkoda zachodu) i mozna odpalac samochod jednoczesnie opuszczajac szyby :P
i radyjko nie przygasa =] z tym otwieraniem szyb to swietna uwaga... zawsze latam przekrecam kluczyk, a podczas gdy sie zarowe grzeja otwieram szyby... no i w polowie krece rozrusznikiem... przestaja sie opuszczac!! wkurzajace :D :D :D :D tez sobie zrobie przycisk ! :>
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
ODPOWIEDZ