Chcialbym rozbudowac zestaw car audio, co bym potrzebowal ??

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
invictus

Post autor: invictus »

_Ryba_ pisze:ja mam u siebie tak zrobione: z przodu glosniki 2-drozne w dzwiach,z tyl w poleczce 3-drozne jajka a w bagaju gra sobie tuba pod wzmacniaczem i boje sie ze ktoregos dnia wyleci mi tylna szyba:D:D a tak powanie calosc gra bardzo przyzwoicie.Wysokie tony,srednie i niskie bardzo ladnie i czysto graja.jestem z tego bardzo zadowolony.
Moze mnie zabijesz, ale slyszalem i nie zgodze sie-w moim poprzednim pugu na 2 glosnikach z przodu, wzmaku gelharda i subie pioneera gralo lepiej -moralez swiadkiem :wink:
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Niskie, średnie, wysokie... to umowa.
Na ile części podzielimy sobie całe pasmo to nasza sprawa.
Ważne żeby w efekcie końcowym uzyskać płaską równomierną charakterystykę bez podbarwień rezonansów...i pustych fragmentów.. pomijając już impulsy i fazy...zmiany faz przez zwrotnice..
Tyle że propagacja fal jak i sposób ich odbierania przez człowieka wymuszają pewne rozwiązania..
"wysokie" i "średnie" powinny "patrzeć" na nas bezpośrednio
"niskie" nie muszą już na nas "patrzeć" bezpośrednio..ale muszą być nadal wyraźne i szybkie, i trzebaby je podzielić na te które będą jeszcze "gadały" do bazy stereo i te "niższe".
Długość fali tych "niższych" mierzy się już w metrach i nasilenie zjawiska interferencji przemawia za zastosowaniem jednego źródła - subwoofera
SUBwoofer z założenia i nazwy powinien tylko DOPEŁNIAĆ tonami "SUBniskimi" ale złem koniecznym w aucie jest oddanie mu też tych "niskich" więc mamy w zasadzie taki WOOFER - a jak bedzie kiepski to będzie podbarwiał rezonansował i tylko będzie głowa bolała :wink:

Już zapomniałem o czym chciałem napisac :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: _Ryba_ »

Moze mnie zabijesz, ale slyszalem i nie zgodze sie-w moim poprzednim pugu na 2 glosnikach z przodu, wzmaku gelharda i subie pioneera gralo lepiej -moralez swiadkiem
moze i gralo lepiej a to z racji tego ze miales kąkretny sprzet, ja ma stare wyslurzone radyjko,wzmacniacz tez jest nie najlepszy a tuba juz siada, ale na niektorych utforkach wszystko chodzi!a najbardziej tylna klapa i w zupelnosci mi to wystarcza.:lol:
<<<Moja Furka SPRZEDANA!!!!>>>

_Ryba_ pisze:
Moze mnie zabijesz, ale slyszalem i nie zgodze sie-w moim poprzednim pugu na 2 glosnikach z przodu, wzmaku gelharda i subie pioneera gralo lepiej -moralez swiadkiem
moze i gralo lepiej a to z racji tego ze miales kąkretny sprzet, ja ma stare wyslurzone radyjko,wzmacniacz tez jest nie najlepszy a tuba juz siada, ale na niektorych utforkach wszystko chodzi!a najbardziej tylna klapa i w zupelnosci mi to wystarcza.:lol:
Ar ju sure??

Radyjka nie bylo -discman
Z prdzodu poszerzone otwory w drzwiach z 2-droznymi badziewnym boshmanami(takie niebieskie) tuba z peknieta membrana (sklejona) Jedynie wzmacniacz byl niezly(gelhard indy 4x40), ale bez filtrow. :wink:
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

tomek pisze:Ważne żeby w efekcie końcowym uzyskać płaską równomierną charakterystykę bez podbarwień rezonansów...i pustych fragmentów..
W sumie dobrze gadasz :D Teoretycznie - tak, w domowym hi-fi - tak, ale nie zapominaj, że w samochodzie i silnik, i układ jezdny generuje wibracje czyli niskie (albo infraniskie) tony, więc żeby było płasko subbasu musi być trochę więcej niż reszty. Nie próbuję teraz wytłumaczyć czemu buractwo ma w golfach po 3 12" subwoofery, bo to troszkę inna historia :wink:
_ryba_ pisze:Wysokie tony,srednie i niskie bardzo ladnie i czysto graja
Troszkę boję się stwierdzenia "czysto grają" - zazwyczaj buractwo puszczając trój- (albo wręcz cztero-) -drożne owale i na kiepawym pionku ustawiając sopran na maxa tak mówi, ale wierzą w Twoje dobre intencje ;)
Odnośnie zestawu z owalami w półce - podtrzymuję swoją opinię - głośniki tylko z przodu (suba nie liczę, chociaż też by go było miło upchnąć na przyklad pod deską rozdzielczą :roll: ), chyba że systemem steruje dekoder DD albo DTS... Poza tym większość owali ma skłonności do ostrego barwienia góry i dołu (pomijam chlubne wyjątki), więc system tak zbudowany zazwyczaj brzmi.... yyy... jak by to delikatnie nazwać... yyy... nadmiernie efektownie :lol:
invictus

mi pisze: W sumie dobrze gadasz :D Teoretycznie - tak, w domowym hi-fi - tak, ale nie zapominaj, że w samochodzie i silnik, i układ jezdny generuje wibracje czyli niskie (albo infraniskie) tony, więc żeby było płasko subbasu musi być trochę więcej niż reszty. Nie próbuję teraz wytłumaczyć czemu buractwo ma w golfach po 3 12" subwoofery, bo to troszkę inna historia :wink:
I w sumie w teorii rowniez masz racje, bo w czasie jazdy nic nie bedzie idealnie czysto i bez szumow gralo -jakosc liczy sie tak naprawde na postoju, wiec tomek dobrze mowi.
Awatar użytkownika
mi
Maniak

to oczywiste, że w czasie są dużo gorsze warunki do słuchania muzyki, ale cóż - raczej staram się samochodem jeździć niż stać :)
Jedyna rozsądna rada - 2 ustawienia w radiu, do słuchania w bezruchu i in motion :) Od momentu zmienienia KD-SH jvc (tam miałem dość fajny korektor) na Nakamichi muszę mieszać faderem, żeby mieć proporcje zawsze słuszne, ale odrobina samozaparcia zawsze załatwi sprawę :)
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Płaska - to ona ma być już w naszych głowach :wink:
Przecież sam narząd słuchu nie ma płaskiej charakterystyki przenoszenia więc trzeba to kompensować charakterystyką sprzętu, tak samo inne warunki..

Powiedzmy to inaczej - niekoniecznie płaska - ale możliwie GŁADKA, nieposzarpana, bez ostrych podbarwień... np. +12dB 10kHz i 90Hz umc umc umc :D

Sub niech sobie siedzi w bagażniku ale dlatego napisałem że złem koniecznym jest angażowanie go to całych tonów "niskich", które przydałyby się bliżej - tylko gdzie :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
mi
Maniak

fakt - narząd słuchu nie reaguje równie dobrze na całe pasmo, ale reaguje tak niezależnie czy jesteśmy na koncercie czy w samochodzie. Ja obstaję przy rekompensowaniu jedynie niedoskonałości warunków wokół i samego sprzętu. Co do gładkości i liniowości - bez dwóch zdań.

Odeszliśmy troszkę od tematu: niedrogi system - moim zdaniem - w 205: odseparowane 13 cm z przodu, sub (10", ewentualnie 12") w bagażniku (jak mus to mus :roll: ), wzmacniaczyk 4 kanały napedzający całość z filtrem HP przód / LP tył koło 80 Hz (70Hz - 100Hz, zależy od głośników)
ODPOWIEDZ