Skrzynie basowe - co wybrać??

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
BubuPN

Skrzynie basowe - co wybrać??

Post autor: BubuPN »

Mam taki mały dylemacik. Chcę kupić skrzynię basową nie wydając przy tym majątku. W oko wpadły mi VTronic i Magnat. Którą lepiej wybrać? Może ktoś miał styczność ze skrzyniami tychże firm??
ariel

Post autor: ariel »

Chodzi Ci pewnie o podstawowe modele tzn. papierowa membrana prostego głośnika i obudowa z płyty wiórowej... Lepiej kup w jakiejś firmie audio skrzynie z mdf a na allegro zamów sobie głośnik za około 200zł firmy GMS 9250 lub 9300... Wtedy będzie miało to sens... Koszt około 400-500zł... Ja mogę dla Ciebie zrobić taki zestawik z mdf-u....
maJkeL

Post autor: maJkeL »

napisz ile kasy chcesz na to przeznaczyc, jaki masz piecyk, ile miejsca ma to zając, jakiego typu ma byc obudowa(co chcesz uzyskac?), jakiej wielkosci glosnik by cie interesowal? oczywiscie najczesciej jest tak ze cena jest adekwatna do jakosci :)

mdf to podstawa przy konstrukcji skrzynki, a jak napiszesz ile kasy na to masz to postaram sie zaproponowac jakis fajny sub :)
BubuPN

mogę wydać z cztery, pięć stówek, bo obniżanie auta przerzucam na czerwiec więc mam troszkę więcej do dyspozycji, chciałem już jakąś gotową skrzynię, a nie tu czekać za jednym elementem, tam za drugim i bóg jeden wie czy to będzie ze sobą zestrojone
maJkeL

no wlasnie projektując samemu skrzynie albo zlecając zrobienie komus mozna dopasowac ja do swoich upodoban,uzyskac oczekiwany efekt itd, kupując gotowy,nie zadrogi produkt producent stara sie zrobic go tak aby pasowal wszystkim, ale skoro chcesz miec wszystko odrazu w kupie to zrob tak jak myslisz, nie wiem czy GMS oferuje glosniki w skrzynkach ale jesli tak to bylaby to napewno ciekawa pozycja. W dalszym ciagu nie wiadomo pod co ty to wogole chcesz podlaczyc?a moze lepiej cos aktywnego?
BubuPN

no więc sprawa przedstawia się tak, że mam możliwość kupna skrzyni zrobionej na głośniku Audiobahn i oczywiście do tegoż głośnika dostrojonej sam głośnik jest za 300zł natomiast nie wiem ile gość weźmie za zrobienie skrzyni (materialy skrzyni do wyboru) i jeśli gość rzuci sensowną cenę to wtedy kupuje od niego, jeszcze mam możliwość kupna tuby od Winkla (już czułem i słyszałem co ona potrafi :mrgreen: ) tylko musimy sprawdzić jak będzie się u mnie w aucie zachowywać
maJkeL

napewno dobra skrzynka zagra ladniej od tuby ale to zalezy od wykonania, nie wiem czy ten audiobahn jest nowy czy nie no bo tuba domyslam sie ze nie:)nie polecam kupowania uzywanych glosnikow ale jak nie masz kaski zbyt duzej no to nie ma wyjscia niestety.

wez chociaz najprostszy miernik elektroniczny i przylol do zaciskow glosnika i sprawdz impedancje,jezeli cewka jest ok to powinno wskazywac tak jak fabrycznie,wiadomo ze to nie za specjalny sposob na ocenianie stanu glosnika ale moze chociaz ci sie uda urwac pare zlotych jezeli cos nie bedzie sie zgadzac :D
BubuPN

tuba Alpharda była kupiona nówka, Audiobahn jest również nowy, gość ma w ofercie kilka modeli Audiobahna (zarówno tegorocznych jak i zeszłorocznych), a poza tym na glośnik Audiobahn jest gwarancja producenta + rękojmia tego gościa, który je ściąga do Polski, a co do tuby Winkla to nie jest Alphard tylko MacAudio i potrafi zatrząść (przynajmniej u niego w 205 potrafiła) nie tylko jego autem, ale też ziemią :D nie bucząc przy tym jak mój Alfred
maJkeL

a kto napisal ze ta tuba jest alpharda? :lol: :lol:

wiem jaką tube mial winkiel bo ogladalem fotki, sam mialem mac audio tylko serie mac killer i halasu to potrafila narobic sporo nawet pod nie za duzym wzmacniaczem. do tej pory mi plastiki trzeszcza w aucie :cry: :cry:
BubuPN

no ja się zastanawiam czy brać skrzynię ciśnieniową na Audiobahnie czy tube MacAudio, w sumie większość osób mi odradza kupno tuby tak więc tą MacAudio będę musiał sprawdzić jak się u mnie będzie zachowywać bo nie czarujmy się, ale mój wzmacholek do cudów techniki car audio nie należy :lol:
maJkeL

no wlasnie w dalszym ciagu nie wiem co masz za wzmachor tak wogole bo jak jest naprawde slaby to za dlugo ci te glosniki nie pograja
BubuPN

nie no słaby w sensie mocy to on nie jest (100W RMS na jeden kanał) jednak firma jest cieńka bo First Austria, kupiłem go głównie ze względu na filtr subwooferowy
maJkeL

wydaje mi sie ze ten wzmacniacz w zestawieniu z tubą mac audio narobi wiecej halasu niz z tym audiobahnem ale to najlepiej sprawdzic podlaczajac, ani te glosniki ani ten wzmacniacz nie potrafi zbyt wiele wiec jedyną rzecza jaka sie powinienes sugerowac to ogolny poziom glosnosci po podlaczeniu. nie wiem jak ta tuba ale moj glosnik mial dosc dobrą skutecznosc i juz pod byle czym potrafil glosno zagrac.
BubuPN

no jeśli chodzi o tego Audiobahna to ma skuteczność niecałe 90dB, średnice 20cm i moc RMS 200W no i to już jest firma :D ale z kolei MacAudio mogę sprawdzić i to przemawia bardziej na jego korzyść, ma chyba 91dB, a średnicy nie pamiętam, jednymi słowy wszystko wyjdzie w praniu, bo ten obecny shit Alfreda bardziej dudni niż gra pod wzmacholem, bo jak się okazuje na mostku wzmachol ma większe RMS niż tuba :lol:
ariel

Post autor: ariel »

no podejrzewam, że First który masz to też nie ma za dobrych filtrów na suba... I stąd mogą pojawiać się zniekształcenia basu... Sam dobry głośnik nie wystarczy..
ODPOWIEDZ