1.1 Monotronic, przrobka

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
silencer

1.1 Monotronic, przrobka

Post autor: silencer »

Mam kilka pytan.
1. Chciabym cos zrobic rzeby fajniej gadal, myslalem ile moglo by kosztowac przerobka powiedzmy takiego silnika, myslalem na przerobieniem ukladu wydechowego, wstawienie strumnienicy zamiast kat (tej z allegro), ogolnie przeroba wydechu, i do tego pewnie dostroic kompa by trzeba bylo, mysalem tez na dolocie, ewentualnie zmiana walka, jakie byly by koszty takie przerobki, i czy duzo ona da. Znajac zycie to w silniku bedzie trzeba conieco wyremontowac przy takich przerobkach.

2.Chcialbym tez zrobic z zawieszeniem ale to pozniej, narazie musze cos zrobic z belka, bo czasami jak wsiadam do auta to skrzypi cos, jak jade szybciej to auto zaczyna smisznie podskakiwac, o czym byl juz temat na forum, u mnie tanie silentbloki kosztuja okolo 30 zeta za sztuke i podobno sa dwa na belke chyba ze chodzi o poduszki.

Wiem ze moze te przerobki silnika nie maja sensu ale nie stac mnne na GTI w dobym stanie, a dla mnie 1.1 to troszke za malo. POzatym ta satysfakcja.

aaa. jeszcze wie ktos jaka blache dopasowac pod silnik (mysle alu/dyralu lub cos w tym stylu), moze ktos ma wymairy.
BubuPN

Post autor: BubuPN »

żeby fajniej gadał to mu zainstaluj stożek, i zmień tłumik, z bardziej zaawansowanych rzeczy to wymiana kolektora tylko pamiętaj żeby był robiony od podstaw na wymiar pod Twoje auto, a nie gotowiec, znajomy ostatnio kupił gotowca i moc spadła zamiast pójść w górę :shock: , strumienica zamiast kata i to w dodatku z allegro = bad idea - lepiej pociągnąć pustą w środku rurę od kolektora do końca wydechu, ale nie wiem co z lambdą po takim zabiegu, wałek z tego co słyszałem to jakieś 700 złociszy u Świątka, filtr stożkowy taki już w miarę to około 100zł, tłumik to nieco ponad 200zł - najlepiej zajrzeć na stronkę bodajże Kalińskiego - firma zajmująca się wydechami od kolektora do końcówki wydechu, a ile przeróbki dadzą to wyjdzie na hamowni ;) na pewno dadzą po kieszeni hehe, a co do silent blocków to 30zł nie jest straszną ceną - dla porównania silentblocki do Civica kosztują około 100 zeta za sztukę :mrgreen:
silencer

Wiem wiem ale pisze o tych co kaktus mial do sprzedania (silentblokach)
BubuPN

oj przeoczyłem jedną rzecz.....pokręciłeś działy z tymi pytaniami :mrgreen:

edit: już przeniosłem 8) w zloty/spoty/zawody piszemy jak sama nazwa wskazuje o zlotach, spotach i zawodach :D tak więc temat przerzuciłem na tuning
silencer

Fakt sorka :/
silencer

Tu widze tez olewka :?
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

pomózcie kolesiowi .. ja sie nie znam :?
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
robakkk
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: robakkk »

Wydaje mi sie,ze przy tym silniku i tej mocy wyjsciowej niewiele pomoze wydech i stozek...no procz radochy z brzmienia,ale probowac mozna :idea:
Pozdrawiam,
Robakkk
BubuPN

hehe wiesz sam tłumik i sam stożek poza radochy z brzmienia i tak nic nie daje :mrgreen: choćby to był silnik 5,7 litra
silencer

A mozna cos w ECU pogrzebac ??
BubuPN

ECU to raczej nie ma zbyt zaawansowanego choć jak gdzieś wyczytałem to niby coś tam można podłubać, o ile się nie mylę możesz znaleźć info na forum.chiptuning.pl no i tak między Bogiem a prawdą to raczej przyrost mocy i tak był by niewielki, a koszt zabiegu niemały
silencer

No ale przeciez mozna wywalic katalizator, przerobic wydech, dolot przekonfigurowac ECU pod przerobki i cos sie powinno zmienic
ODPOWIEDZ