pomyślałem, że przydałoby się jakiś bas wrzucić do auta bo to co dają fabryczne to sami wiecie
co polecacie .... jaka średnica, marka ... do 100zł/1szt. można coś w miare kupić ?
Nałogowy czytelnikforum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
tzn te co sa z przodu by zostaly a niskie w polke z tylu
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Polka- lipny pomysl!
kup 1 basowy i zrob sobie do niego skrzynie z mdf (nawet bez obliczen -tak naoko) i bedzie o niebo lepiej gralo niz w skaczacej pod ciezarem glosnikow polce
coz .... z mdf nie bede mial problema a co do gabarytow to poszukam na necie jakie powinny byc wymiary i faktycznie kupie jeden lepsiejszy glosnik niskotonowy i heja
jest programik do obliczania skrzyń, nie pamiętam niestety tytułu, ale jest bardzo rozbudowany, podajesz wszystkie parametry głośnika i oblicza litraż w zależności od kształtu skrzyni jaki wybierzesz
http://www.linearteam.org - programik winISD albo winISD Pro, ale ostrzegam: gówniane głośniki mają parametry pisane nie zawsze zgodne z prawdą (i nie chodzi mi o moc, bo ta się nigdy nie zgadza )
no ale jakbym mial kupowac to i tak bym patrzyl co by ta moc byla MAX skoro jest zanizana
Co do otworow w polce to sie nie zgadzam!!
Jak masz dobry sprzet to bedziesz tracil cisnienie akustyczne
W glosniku liczy bardzo zawiesznie
Twardy glosnik jest w stanie wicej z siebie wydusic ale bedzie gral dobrze tylko jak bedzie dostawal duuzo mocy ze wzmacniacza
Do radia nie warto podlaczac zadnego suba, nawet jak masz je na mosfetach.
Zawiesznie okalajace(ten pierscien) najtansze z duza iloscia mocy - guma, ale guma wpada w wibracje wiec jak zalezy ci na jakosci to tylko pianka.
Nie ufaj duzym glosnikom z malym magnesem - beda pierdzialy
Nie polece ci zadnej firmy bo chcesz wydac kolo 100 ale moim zdaniem naprawde niezle graja basowki boschmann'a(choc z regoly boschmann tylko ladnie wyglada a wcale ladnie nie gra) 25 cm. Widzialem gdzies na allegro zestaw 2 tweetery+2mid+2bass za kolo 230zl - i to sa te basy (nie mam pojecia dlaczego dali 2 takie byki) maja MAX 500W a RMS albo miedzy 200 a 300 - nie pamietam. I jak na taka cene to maja bardzo przyjemny dzwiek gleboki i dynamiczny
No z tego co pamiętam to ten zestaw boschmanna to jest 2x10cm plus 2 tweetery plus 2x20cm wiec 2x10 troche nie pasuje chyba że się to wszysto wkomponuje gdzieś na tył
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
tyle, że jak to 500W to jest moc muzyczna to ja jestem świętym mikołajem lepiej dozbierać i kupić porządny masaż ciała ze wzmacniaczem bo tak jak mówił Invictus suba pod radio nie ma sensu ciągnąć