głośniki 6x9
- blaszka
- Peugeot 205 Master
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
głośniki 6x9
co myslicie o takich głosnikach i czy moze ktos takowe ma i jak to sie sprawuje w rzeczywistosci czy lepiej graja (wiecej basu) niz zwykłe głosniki
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
coz ja slyszalem ze to sa dobre glosniki. tyle ze markowe najlepiej kupowac. podobno mozna z nich ladny dzwiek uzyskac. wiadomo ze sa ograniczenia jakies pewne ale podobno bas potrafia dac
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- Damian1p
- Uzalezniony
mam na polce 6x9 buszmeny (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83562060), szczerze mowiac nie powalaja dzwiekiem, gdyby nie to ze polka juz miala wyciete otwory pewnie bym sie na nie nie zdecydowal, moze jestem staromodny ale wydaje mi sie ze glosnik powinnien byc okragly, wlasciwie to na zawodach car audio malo co widzialem nietypowych ksztaltow moze sie myle bo malo co takie rzeczy ogladam. Lepiej chyba zaiwestowac kase w jakas skrzynie basowa plus jakies glosniki malutkie dla pasazerow w tylnich slupkach. Zawsze mozna pokabinowac jakos z tamta maskownica.
edit: poza tym tynia polka jest cieniutka i napewno niezle rezonuje ja osobiscie wolalbym skrzynie
edit: poza tym tynia polka jest cieniutka i napewno niezle rezonuje ja osobiscie wolalbym skrzynie

Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Mialem takie w 405, ale niestety tylnia szyba zaczela...hm...uszczelka jakos pekla i po deszczowej nocy mialem pelno wody na tylnej polce i jeszcze wiecej w tych glosnikach
( To byly jakies porzadne Soniacze (te jeszcze z czasow przed EXplodami), tak ogromne(na wysokosc, a magnesy to wielgachne byly z plastikowymi "klapkami"), ze ledwo sie trzymaly na tej polce w 405 (a ona jest metalowa
)) Graly jak marzenie...no ale po wysuszeniu to az zal d*** sciskal co z siebie wydawaly za odglosy
Ogolnie ja mam dobre wspomnienia z uzywania tych glosnikow 

Peugeot 205 Roland Garros Cabrio

- Damian1p
- Uzalezniony
aroslaw:
mam nadzieje ze masz lepsze odczucia z ich uzytkowania? ja musialem sie posilkowac klejem do butow zeby maskownica nie wyskakiwala na wybojach a pozniej poobrywaly sie zaczepy do kablow glosnikowych i ogolnie schit sie zrobil swoja droga to tez moja zasluga czesto musialem zdejmowac polke
Ja mam jeszcze na przod buszmeny wiec jakos fajniej to brzmi, chcialbym wygluszyc troche drzwi, np po jednej macie na drzwi (zawsze to cos) tylko zastanawiam sie nad sensownoscia takiej operacji przy tak budzetowych glosnikach. Chciaz wygluszenie mojego subwoofera creativa dalo spory efekt wiec chyba jednak warto....
DJPreZes:
Ciekawe czy duzo lepiej by bylo po usztywnieniu tylniej polki, w koncu pokabinowac zawsze mozna jesli bedzie jakis efekt...
mam nadzieje ze masz lepsze odczucia z ich uzytkowania? ja musialem sie posilkowac klejem do butow zeby maskownica nie wyskakiwala na wybojach a pozniej poobrywaly sie zaczepy do kablow glosnikowych i ogolnie schit sie zrobil swoja droga to tez moja zasluga czesto musialem zdejmowac polke

Ja mam jeszcze na przod buszmeny wiec jakos fajniej to brzmi, chcialbym wygluszyc troche drzwi, np po jednej macie na drzwi (zawsze to cos) tylko zastanawiam sie nad sensownoscia takiej operacji przy tak budzetowych glosnikach. Chciaz wygluszenie mojego subwoofera creativa dalo spory efekt wiec chyba jednak warto....
DJPreZes:
Ciekawe czy duzo lepiej by bylo po usztywnieniu tylniej polki, w koncu pokabinowac zawsze mozna jesli bedzie jakis efekt...
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
oka - wróciłem z roboty więc dam głos 
głośnik 6x9 ma ten plus, że przy długości (bo jak ten wymiar nazwać?) mniejszej niż klasyczna 16 ma powierzchnię mambrany niewiele mniejszą niż 20. Czy kupować 6x9 - zależy do czego chcesz ich używać, grupą docelową tanich owali jest buractwo słuchające raczej muzyki bum-bum (co nie znaczy, że każdy słuchający bum-bum jest burakiem) z podkręconym basem i sopranem + dodatkowo włączonym loudnesem, więc głośniki grają tak jak "docelowcy" oczekują - kupa dołu, kupa góry (zazwyczaj kiepskiej), średnica zmulona i cichutka. Jeśli oczekujesz bardziej naturalnego brzmienia - kup okrągłą 16, jeśli tego co daje 6x9 - kup okrągłe 20 (jeśli da się to upchnąć na półkę w pugu, przyznaję - nie próbowałem).
Samą półkę najlepiej zmienić na coś drewnianego (mdf albo nawet wiórówka), oczywiście jeśli mają w niej być jakieś głośniki. Buszmenów raczej nie polecam, rozsądnie bedzie się przejść do jakiegoś dużego sklepu (na przykład ciulatego Media Markt) - tam zazwyczaj kierownicy nie bardzo znają się na car hi-fi (tak jest u mnie
), zamawiają coś co niebardzo schodzi, a jak już się zestarzeje (minimum pół roku, choć są i paruletnie perełki
) to sprzedają się z marżą nawet -50%. Można czasem coś fajniutkiego wyszarpać...

głośnik 6x9 ma ten plus, że przy długości (bo jak ten wymiar nazwać?) mniejszej niż klasyczna 16 ma powierzchnię mambrany niewiele mniejszą niż 20. Czy kupować 6x9 - zależy do czego chcesz ich używać, grupą docelową tanich owali jest buractwo słuchające raczej muzyki bum-bum (co nie znaczy, że każdy słuchający bum-bum jest burakiem) z podkręconym basem i sopranem + dodatkowo włączonym loudnesem, więc głośniki grają tak jak "docelowcy" oczekują - kupa dołu, kupa góry (zazwyczaj kiepskiej), średnica zmulona i cichutka. Jeśli oczekujesz bardziej naturalnego brzmienia - kup okrągłą 16, jeśli tego co daje 6x9 - kup okrągłe 20 (jeśli da się to upchnąć na półkę w pugu, przyznaję - nie próbowałem).
Samą półkę najlepiej zmienić na coś drewnianego (mdf albo nawet wiórówka), oczywiście jeśli mają w niej być jakieś głośniki. Buszmenów raczej nie polecam, rozsądnie bedzie się przejść do jakiegoś dużego sklepu (na przykład ciulatego Media Markt) - tam zazwyczaj kierownicy nie bardzo znają się na car hi-fi (tak jest u mnie