głośniki 6x9

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

głośniki 6x9

Post autor: blaszka »

co myslicie o takich głosnikach i czy moze ktos takowe ma i jak to sie sprawuje w rzeczywistosci czy lepiej graja (wiecej basu) niz zwykłe głosniki
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Poza nazwa te glosniki nie maja w sobie nic fajnego -Robia je, zeby dac wiekszy glosnik do mniejszej przestrzeni (np.szyba przeszkadza). Slyszalem duzo takich i tylko topowe modele za duuuzo kasy ladnie graly.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

no własnei bo ja czytałem tez duzo i ze lepszy bas maja od zwykłych a chce sobie takie wstawic bo moje pionki juz sie troche wysłuzyły
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

coz ja slyszalem ze to sa dobre glosniki. tyle ze markowe najlepiej kupowac. podobno mozna z nich ladny dzwiek uzyskac. wiadomo ze sa ograniczenia jakies pewne ale podobno bas potrafia dac
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

ja sie zastanawiam nad boschmenami
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

a jak one wyglądaja ?
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

nie okrągłe tylko takie jaka
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony

Post autor: Damian1p »

mam na polce 6x9 buszmeny (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83562060), szczerze mowiac nie powalaja dzwiekiem, gdyby nie to ze polka juz miala wyciete otwory pewnie bym sie na nie nie zdecydowal, moze jestem staromodny ale wydaje mi sie ze glosnik powinnien byc okragly, wlasciwie to na zawodach car audio malo co widzialem nietypowych ksztaltow moze sie myle bo malo co takie rzeczy ogladam. Lepiej chyba zaiwestowac kase w jakas skrzynie basowa plus jakies glosniki malutkie dla pasazerow w tylnich slupkach. Zawsze mozna pokabinowac jakos z tamta maskownica.

edit: poza tym tynia polka jest cieniutka i napewno niezle rezonuje ja osobiscie wolalbym skrzynie ;)
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
aroslaw
Junior

Post autor: aroslaw »

damian1p: mam podobne buszmeny hehe

basu to sie z nich nie uzyska jakiegos ale dolozylem sobie do nich tubke i teraz ladnie gra :) a gra mi sam tyl
Peugeot 205 Style

http://www.aroslaw.205.pl
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Mialem takie w 405, ale niestety tylnia szyba zaczela...hm...uszczelka jakos pekla i po deszczowej nocy mialem pelno wody na tylnej polce i jeszcze wiecej w tych glosnikach :(( To byly jakies porzadne Soniacze (te jeszcze z czasow przed EXplodami), tak ogromne(na wysokosc, a magnesy to wielgachne byly z plastikowymi "klapkami"), ze ledwo sie trzymaly na tej polce w 405 (a ona jest metalowa :P )) Graly jak marzenie...no ale po wysuszeniu to az zal d*** sciskal co z siebie wydawaly za odglosy :( Ogolnie ja mam dobre wspomnienia z uzywania tych glosnikow ;)
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony

Post autor: Damian1p »

aroslaw:

mam nadzieje ze masz lepsze odczucia z ich uzytkowania? ja musialem sie posilkowac klejem do butow zeby maskownica nie wyskakiwala na wybojach a pozniej poobrywaly sie zaczepy do kablow glosnikowych i ogolnie schit sie zrobil swoja droga to tez moja zasluga czesto musialem zdejmowac polke :(

Ja mam jeszcze na przod buszmeny wiec jakos fajniej to brzmi, chcialbym wygluszyc troche drzwi, np po jednej macie na drzwi (zawsze to cos) tylko zastanawiam sie nad sensownoscia takiej operacji przy tak budzetowych glosnikach. Chciaz wygluszenie mojego subwoofera creativa dalo spory efekt wiec chyba jednak warto....

DJPreZes:
Ciekawe czy duzo lepiej by bylo po usztywnieniu tylniej polki, w koncu pokabinowac zawsze mozna jesli bedzie jakis efekt...
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
aroslaw
Junior

Post autor: aroslaw »

nie no mi sie jak narazie wszystko trzyma, chociaz juz je sam naprawialem przez co gwarancje stracilem (przesylka mi taka przyszla ze mi sie sredniton odczepil i kabelki wyrwal to sobie napawilem sam -- co bede miecha czekal z gwarancji :P )
Peugeot 205 Style

http://www.aroslaw.205.pl
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

oka - wróciłem z roboty więc dam głos :)
głośnik 6x9 ma ten plus, że przy długości (bo jak ten wymiar nazwać?) mniejszej niż klasyczna 16 ma powierzchnię mambrany niewiele mniejszą niż 20. Czy kupować 6x9 - zależy do czego chcesz ich używać, grupą docelową tanich owali jest buractwo słuchające raczej muzyki bum-bum (co nie znaczy, że każdy słuchający bum-bum jest burakiem) z podkręconym basem i sopranem + dodatkowo włączonym loudnesem, więc głośniki grają tak jak "docelowcy" oczekują - kupa dołu, kupa góry (zazwyczaj kiepskiej), średnica zmulona i cichutka. Jeśli oczekujesz bardziej naturalnego brzmienia - kup okrągłą 16, jeśli tego co daje 6x9 - kup okrągłe 20 (jeśli da się to upchnąć na półkę w pugu, przyznaję - nie próbowałem).
Samą półkę najlepiej zmienić na coś drewnianego (mdf albo nawet wiórówka), oczywiście jeśli mają w niej być jakieś głośniki. Buszmenów raczej nie polecam, rozsądnie bedzie się przejść do jakiegoś dużego sklepu (na przykład ciulatego Media Markt) - tam zazwyczaj kierownicy nie bardzo znają się na car hi-fi (tak jest u mnie :P ), zamawiają coś co niebardzo schodzi, a jak już się zestarzeje (minimum pół roku, choć są i paruletnie perełki :) ) to sprzedają się z marżą nawet -50%. Można czasem coś fajniutkiego wyszarpać...
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

heh Ja kiedyś kupiłem własnie w media Magnaty 6x9 i jak za te pieniądze grają całkiem ładnie :D

Obrazek
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

bull power 6930?
ODPOWIEDZ