przepisy, ubezpieczenia

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
Maja
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 CTI, 205 Forever 1.9D
Numer Gadu-gadu: 0

przepisy, ubezpieczenia

Post autor: Maja »

Polscy kierowcy zapłacą za ekologię

http://www.rp.pl/artykul/2,485671_Polsc ... logie.html
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Re: przepisy, ubezpieczenia

Post autor: Pieraś »

oby kolejny falstart
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Stare ,nieekologiczne -lecz na przeglądach spełniają normy.Robione są pomiary spalin i jeśli jest zły wynik CO i innych związków chemicznych, auto kierowane jest na regulację a dowód nie podbity.Parlamentarzyści chcą wyrwać kasę bo sami wożą tyłki
tzw.nowoczesnymi autami o nieprzeciętnej ekologii.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Tyle że stare auta na przeglądzie muszą spełnić swoje normy a nie nowe o ile dobrze mi się wydaje. Jak auto było wyprodukowane w czasie gdy obowiązywała norma euro2 to dalej musi spełniać tylko taką normę teraz a nie euro5. Zastanawiam się akurat czemu 15 letnie auta akurat mają być najbardziej obciążone? Przecież 15 letni benzyniak mniej zatruwa środowisko niż 10 letni diesel. W Niemczech auto z benzynowym silnikiem wyposażonym w katalizator jest uznawane za czyste i dostaje zieloną nalepkę. Diesele chyba dopiero od 2000 roku produkcji mogą taką dostać.
bez_polotu
Junior
Posiadany PUG: 406 TS6

Post autor: bez_polotu »

Ja pozwolę sobie to skomentować z trochę innej strony. Zastanawiam się w jaki sposób mógłbym sobie pozwolić na nowy ekologiczny samochód? tzn. skąd wziąć na to $$?
Europejski Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące wysokości płac minimalnych w 20 krajach UE... (dane z roku 2009)
1. Luksemburg – 1610 €
2. Irlandia – 1462 €
3. Holandia – 1357 €
4. Belgia – 1336 €
5. Francja – 1321 €
6. Wielka Brytania – 1148 €
7. Hiszpania – 700 €
8. Grecja – 681 €
9. Malta – 612 €
10. Słowenia – 567 €
11. Portugalia – 497 €
12. Polska – 334 €
13. Czechy – 329 €
14. Węgry – 285 €
15. Estonia – 278 €
16. Słowacja 267 €
17. Litwa – 232 €
18. Łotwa – 228 €
19. Rumunia – 137 €
20. Bułgaria – 112 €

Średnia krajowa w Polsce na rok 2009 to około 3200zł (790 €) jest to mniej niż w niektórych krajach wynosi najniższa stawka krajowa, a ceny nowych ekologicznych pojazdów są w europie prawie takie same... więc jak się pytam jak do kur** nędzy mamy w naszym kraju kupować nowe pojazdy? 8)7 no i z pewnością zmobilizuje nas do tego kolejny podatek 8)7 Jest do dla mnie irytujące w jaki sposób nasze państwo próbuje dbać o obywatela 8)7
Ja bym zmodyfikował ustawę i dodatkowy podatek wprowadził za posiadanie Golfa, Calibry i BMW 8)7
Pomijając tą całą wypowiedz to choćby i nawet wprowadzili dod. podatek za mojego Puga to i tak nie zamienię go na żadnego nowego ekologicznego złoma... :/ (i znowu mi skoczyło ciśnienie :/)
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Nie pozostanie nic innego jak kupic jeszcze starsze auto i zarejestrowac jako zabytek:) Podejrzewam ze takich samochodow ustawa nie obejmie
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

osmolov, nasz kraj uczy krasc i oszukiwac
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

Pieraś pisze:osmolov, nasz kraj uczy krasc i oszukiwac
- no niestety - ja nie mam zamiaru się dać w d... wa... przez naszych posłów
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior
Posiadany PUG: RG cabrio + RG
Numer Gadu-gadu: 6499027

Post autor: dominik19866 »

Czy ma ktoś wiedzę na taki temat jak podwójne OC :D wdepnąłem w wielkie gów... z moim RG
W skrócie wygląda to tak:

-kupiłem go 17kwietnia przez komis
-poprzedni właściciel nie dał mi starej(i tak nieważnej) polisy
-nie udało mi się dojść gdzie jest ubezpieczony
-wykupiłem w innej firmie nowa polisę (auto przyjechało na kołach)

wczoraj dostałem pisemko od Hestii czyli już wiem gdzie 8)7 abym przesłał im papier od OC ,którego nie posiadam celem obliczenia mojej składki.

Wiem że umowa "sama" się podpisała po 30 dniach czy jest szansa uniknięcia płacenia drugiej polisy czy jednak nie? I Hestia mnie wydyma na kase 8)7
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

nieważne liczy się data kupna i ubezpieczenia tamci (HESTIA) mogą cię cmoknąć.
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior

Palpio a mógł byś ciut jaśniej :P Bo mam wątpliwości czy dzwonić do nich i wyjaśniać sytuacje czy np olać wezwanie? Mam ubezpieczenie więc żaden fundusz gwarancyjny ani inne typy nic mi nie zrobią. Wszystko na legalu tylko knuje jak uniknąc drugiego oc
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

dominik19866 pisze:Czy ma ktoś wiedzę na taki temat jak podwójne OC :D wdepnąłem w wielkie gów... z moim RG
W skrócie wygląda to tak:

-kupiłem go 17kwietnia przez komis
-poprzedni właściciel nie dał mi starej(i tak nieważnej) polisy
-nie udało mi się dojść gdzie jest ubezpieczony
-wykupiłem w innej firmie nowa polisę (auto przyjechało na kołach)

wczoraj dostałem pisemko od Hestii czyli już wiem gdzie 8)7 abym przesłał im papier od OC ,którego nie posiadam celem obliczenia mojej składki.

Wiem że umowa "sama" się podpisała po 30 dniach czy jest szansa uniknięcia płacenia drugiej polisy czy jednak nie? I Hestia mnie wydyma na kase 8)7

Mam identyczną sytuację i też z Hestią.
Kupiłam samochód w komisie - zostałam poinformowana że samochód NIE MA UBEZPIECZENIA.
Więc opłaciłam go w "swojej" ubezpieczalni. Nie minęło pół roku jak dostałam pismo z dołączonym wezwaniem do uregulowania należności.
Zadzwoniłam do komisu, zadzwoniłam do ubezpieczyciela porobiłam zadymy i niby wszystko wyjaśniłam. Przeprosili mnie i obiecali wszystko jeszcze raz posprawdzać.
Nie zapłaciłam ani złotówki w Hestii.
Pojeździłam samochodem jeszcze rok i sprzedałam go. Może 2 miesiące temu przyszło mi kolejne wezwanie do zapłaty... No to kolejne telefony, kolejne wizyty u agenta Hestii, który doradził mi aby napisać wyjaśnienie i odwołanie do Hestii.

Coś mi się zdaje że będę musiała zapłacić to OC bo wątpię żeby to odniosło jakiś skutek.

Najlepsze jest to że osoba która kupiła ode mnie samochód prawdopodobnie też będzie musiała płacić podwójne OC, bo tak naprawdę nie wypowiedziałam umowy w Hestii.

ŻENADA !!!!
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior

Minta dziękuję za odpowiedź ale już nie masz tego auta mogą ci skoczyć w tym czasie było ubezpieczone w innej firmie więc masz ciągłość OC niech się bujają. Takie prawo jak jest w Polsce to ja leje paru urzędasów tak to skonstruowało, a my mamy cierpieć?! nie będę płacił za cudze błędy
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Ma zdrowy rozsądek tak jest.. aleee

Ty, czy ja, kupując samochód z ubezpieczeniem lub bez mamy obowiązek dowiedzieć się gdzie był ubezpieczony i w terminie 30 dni wypowiedzieć umowę lub kontynuować polisę jedynie przepisując ją na siebie.

Ponieważ ubezpieczenie jest przypisane do samochodu a nie do właściciela i w przypadku sprzedaży przechodzi do rąk nowego właściciela.
Najlepsze jest to że obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych i nigdzie nie udzielą nam informacji gdzie dany samochód jest ubezpieczony.

A z tych przepisów wynika że mamy chodzić po WSZYSTKICH ubezpieczalniach i pytać czy przypadkiem nasz samochodzik nie jest u nich ubezpieczony.

Sami sobie przeczą...

Potem wychodzą takie "cyrki" jakie my mamy z Hestią.

Napisałam jedynie do ubezpieczalni o re-kalkulację składek ponieważ polecieli mi z najwyższej półki i za puga 306 2,0 mam do zapłaty coś koło 1200,00 zł 8)7 8)7 8)7

W pocztowym płaciłam niecałe 300,00 zł
Ostatnio zmieniony 10 mar sob, 2012 10:02 am przez minta, łącznie zmieniany 2 razy.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Minta ma rację. Polskie prawo stanowi, że umowa przechodzi ze zbywcy na nabywcę.
W ciągu 30 dni trzeba wypowiedzieć umowę, inaczej sama się przedłuży.
Nigdzie nie jest napisane, że można mieć tylko jedno OC, więc jeśli jest umowa, to obowiązuje.
Jeśli auto ma polskie blachy, to musiało być gdzieś ubezpieczone i w naszym interesie jest wyciągnąć ze sprzedającego, gdzie.
ODPOWIEDZ