Rura wydechowa ale bez kata .. mozna kupic?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Re: Rura wydechowa ale bez kata .. mozna kupic?

Post autor: Pieraś »

TO-MI pisze:a tak w ogóle to co zapchany masz czy dzwoni :?:
czy ci sie nudzi :wink:
.... w sumie chodzi mi o wymiane rury tej srodkowej dlugiej, ale ona u mnie jest do kata na stale przyspawana. Nie wiem w jakim stanie jest KAT, nie wiem czy jest zapchany czy nie, dzwonic nie dzwoni ale pomyslalem, ze moze kupiloby sie cala rure taka bez KATa i tyle.

Ale jak juz sie okazuje ze nie mozna sobie ot tak o wyciac to juz sie boje bo sie okaze ze wloze kase w auto a bedzie np. gorzej ze spalaniem czy cos innego. Pomijam kwestie przegladow.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Pieraś pisze: .... w sumie chodzi mi o wymiane rury tej srodkowej dlugiej, ale ona u mnie jest do kata na stale przyspawana. Nie wiem w jakim stanie jest KAT, nie wiem czy jest zapchany czy nie, dzwonic nie dzwoni ale pomyslalem, ze moze kupiloby sie cala rure taka bez KATa i tyle.
.
Jesli jest spawana to juz pewnie nie masz kata a co do spalania i tak byś tego nie odczuł jakby go nie było ,co najwyzej odczułbyś minimalny wzrost mocy i troszkę wiecej związków trujących z rury wydechowej ,a puszka po kacie lepiej na rurze żeby była to sie na przeglądzie nie będą czepiać
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 2.0 16v + 205 1.6 VTS
Kontakt:

Post autor: gad »

U mnie ta rura tez była spawana! myslalem ze to tak seryjnie jest 8)7 ale kat byl :lol: jak chcesz sie przekonac w jakim stanie jest kat to podjedz do jakiegos serwisu. powinni miec taki czujnik ktory wkreca sie w miejsce sondy i on mierzy cisnienie spalin przed dopalaczem katalitycznym a wiec sprawdza stopien jego zatkania. Pozatym jesli masz monojetronica to kat nie moze sie zapchac bo paliwo jest podawane w fazie ssania. Ktatalizatory zapychaja sie zazwyczaj chociarz sa wyjatki w silnikach w ktorych paliwo podawane jest po rozpoczeciu sprezania jak w silnikach FSI
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Kontakt:

gres pisze:a jak sonda lambda wisi sobie nie przypieta do niczego:D
wtedy zwyklka rura jest ok?
Jesli masz odpieta sonde i nie masz jakiegos zwiekszonego spalania to po wyjeciu kata odetkasz tylko silnik bez zadnych konsekwencji. Tylko jeses pewny ze masz tam katalizator? Bo jak nie to chyba nie ma sensu tego ruszac.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

mam magnetmarelli czy jakos tak. ale z tym poziomem zapchania to musialbym sprawdzic bo jesli faktycznie jest przypchany to wole go wypruc i tylko jak mowisz zostawic go dla braku czepianai sie na przegladzie :)

Palpio... kat jest bynajmniej tak to wyglada ale czy cos z niego w srodku zostalo to tego najstarsi indianie nie wiedza :)

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

gad88 pisze:Zwykłej standardowej rury nie mozesz dam dac bo spaliny przelatuja wtedy za szybko i warjuje sonda! Trzeba tam wpakowac cos co bedzie troche chamowało spaliny i umozliwi odczyt zawartego w nich tlenu Czyli naprzykład cos takiego http://moto.allegro.pl/item362839359_st ... ratis.html nie zmienia to jakos znaczaco osiagow przynajmniej ja nie zauwazam ale napewno odtyka troche silniki nie wplywajac na zwiekszenie spalania
wielka bzdura :!: 8)7
ja mam sondę i wolno puszczony cały wydech i nic mi nie wariuje 8)

Pieraś może być rura standardowej średnicy bez kata i nawet powienien lepiej chodzić :)
jak dobrze pójdzie i opylisz też kata jak pisałem to i na dobrą pizze z rodzinką zostanie..
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

ok, wiec pojade do sklepu kupie zwykla rure jak do modelu bez kata i w razie problemu ze ksztaltem to mi przerobia ja.
Co prawda bedzie to na pocz. czerwca ale napisze tez wtedy jak efekt.

Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Kontakt:

Nie wiem jak z pugiem ale w wiekszosci aut dzieja sie z tym naprawde wielkie jaja!!!
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

aa tam Pieraś i tak na gazie zasuwa to ta sonda pokazuje co pokazuje a emulator zrobi swoje :mrgreen:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Kontakt:

No własnie bo przy gazie to sonda ma g... do gadania
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

gad88 pisze:No własnie bo przy gazie to sonda ma g... do gadania

Jaja to sie dzieja, wautach ktore maja przynajmniej jedna sonde i do tego ZA katalizatorem. :wink:

Efekt bedzie taki, ze bedzie troche bardziej warczec. :roll:
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Kontakt:

W autach ktore maja sonde za katem to sa ZAWSZE dwie sondy i w takich to sie wogule nie da kata wyciac ale w takich z jedna tez czest sa problemy bo niejedno takie auto bylo u nas na serwisie ze zaczelo po wymianie wydechu u jakiegos edka w garazu duzo palic a tu sie okazuje ze koles razem z wymiana wydechu jeszcze kata wybił
gres
Junior
Posiadany PUG: :( ni mo :(
Numer Gadu-gadu: 2667907

Post autor: gres »

gad88 pisze:
gres pisze:a jak sonda lambda wisi sobie nie przypieta do niczego:D
wtedy zwyklka rura jest ok?
Jesli masz odpieta sonde i nie masz jakiegos zwiekszonego spalania to po wyjeciu kata odetkasz tylko silnik bez zadnych konsekwencji. Tylko jeses pewny ze masz tam katalizator? Bo jak nie to chyba nie ma sensu tego ruszac.

A kto mowi ze mam :D
to bylo pytanie na przyszlosc jak juz rura poleci to czym ja zastapic:d
ODPOWIEDZ