audio-jaki wzmacniacz
- Pluto
- Maniak
- Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
- Kontakt:
Re: audio-jaki wzmacniacz
W Lubińskim Media Ekspercie ostatni czasy taka skrzynka basówka (4 wyloty powietrza, 2 głośniki wmontowane chyba i mocy nie pamiętam) była dość tanio. Kolesie nawet kumaci wg. mnie obsługują, warto tam zajrzeć 

2 ohmy na radiu? Hardcore
http://allegro.pl/item888480135_termina ... kazja.html
To sobie weź. Niedrogie RTO (firmy terminator
). Przyzwoicie gra i wytrzyma pracę przy 2 ohm'ach.

http://allegro.pl/item888480135_termina ... kazja.html
To sobie weź. Niedrogie RTO (firmy terminator

- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
gra juz pół roku tak i wszytko jest OK, jesli masz radio nie za 50zł to wytrzyma, nie bój sie...Banita pisze:2 ohmy na radiu? Hardcore![]()
PS. poczytajcie sobie o seri GTO firmy JBL
- ja2nek
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI TCT
- Numer Gadu-gadu: 7048723
koledze painmaker, o ile to radio ma chinch (rca) na wzmacniacz mogę odsprzedać tanio wzmaka, VK MB-900 4kanałowy chu.. wie ile ma wat ale powiedzmy ze napewno zagra lepiej niż to radio ( jestem tego pewien bo kiedys byłu kumpla podpięty pod sony CDA-GTX 414u, i grało niebo lepiej niż samo radio, pomimo ogólnej opini gwarantuje ze te Voice kraft gralepiej niz kazde nowe radio do 450zł)(aczkolwiek nie jest to high-end):P
Grzechu205 tobie polecił bym już trochę wiekowy, ale i zarazem kultowy wzmacniacz alpine V12 mrv-t500 http://allegro.pl/item881684275_alpine_ ... _t500.html bez problemu parcuje przy 2Ohm posiada regulowany, górno i dolno przepustowy filtr.
Grzechu205 tobie polecił bym już trochę wiekowy, ale i zarazem kultowy wzmacniacz alpine V12 mrv-t500 http://allegro.pl/item881684275_alpine_ ... _t500.html bez problemu parcuje przy 2Ohm posiada regulowany, górno i dolno przepustowy filtr.
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha 

I w końcu szlag je trafi.gra juz pół roku tak i wszytko jest OK, jesli masz radio nie za 50zł to wytrzyma, nie bój sie...
Chyba, że zwrotnica łączy Ci je w szeregu.
Jeśli chcesz coś lepszego, (a na 99% nie usłyszysz różnicy na tych jbl'ach), to proszę:
http://allegro.pl/item876789054_axton_c608.html
- Iwan
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 0
i ja się może podłączę z pytankiem jak to jest z tymi Ohm-ami?
Głośniki do auta mogą być 1,2,3,4 Ohm-owe, jak trzeba do tego dobierać wzmacniacz oraz co gdy chcemy podpiąć np 4 głośniki z przodu + 2 gwizdki?
Głośniki do auta mogą być 1,2,3,4 Ohm-owe, jak trzeba do tego dobierać wzmacniacz oraz co gdy chcemy podpiąć np 4 głośniki z przodu + 2 gwizdki?
- ja2nek
- Junior
Ohm to jest wartość impedancji (oporu) danego głośnika, radia lub wzmacniacza. Najważniejsze jest to aby głośniki i urzadzenie wzmacniające(radio/wzmak) miały tę samą impedancję.
w samochodach najpopularniejsze instalacje są pod 4Ohm.
Zapytam po co ci aż 4 głośniki z przodu? wystarczą 2 dobre plus gwizdki. i wtedy taki zestaw przez zwrotnicę się podłącza, czy do radia czy wzmaka to nie ma różnicy.
w samochodach najpopularniejsze instalacje są pod 4Ohm.
Zapytam po co ci aż 4 głośniki z przodu? wystarczą 2 dobre plus gwizdki. i wtedy taki zestaw przez zwrotnicę się podłącza, czy do radia czy wzmaka to nie ma różnicy.
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha 

To nie jest opór wzmacniacza...
Przy źródłach podaje się impedancję jako próg stabilności danego sprzętu.
Przykład.
Wzmacniacz (czy to radio, czy zewnętrzny) jest stabilny przy >=4 ohm'ach. Podłączymy głośnik z cewką 2 ohm. Efekt będzie taki, że dźwięk będzie zniekształcony (niekoniecznie właściciel to usłyszy), sprzęt będzie się przegrzewał i w końcu się podda.
Przy źródłach podaje się impedancję jako próg stabilności danego sprzętu.
Przykład.
Wzmacniacz (czy to radio, czy zewnętrzny) jest stabilny przy >=4 ohm'ach. Podłączymy głośnik z cewką 2 ohm. Efekt będzie taki, że dźwięk będzie zniekształcony (niekoniecznie właściciel to usłyszy), sprzęt będzie się przegrzewał i w końcu się podda.
- ja2nek
- Junior
no
generalnie podobnie to rozumiem ale nie wiedziałem jak to przetłumaczyc:P

- grzechuuu205
- Maniak
no zwrotnice są przed głośnikami wpięte.Banita pisze:I w końcu szlag je trafi.gra juz pół roku tak i wszytko jest OK, jesli masz radio nie za 50zł to wytrzyma, nie bój sie...
Chyba, że zwrotnica łączy Ci je w szeregu.
PS. przy wyborze wzmacniacza musze zwracac uwage na to jaka ma moc RMS przy 2 Ohmach? co nie? (jesli juz mam 2 ohmowe głośniki.) Ten wzmak co mi banita podałem ma moc 95W x 2 przy 2 Ohm, tzn. bylby lekko mocniejszy od głosników , wiec ok???
czyli musze cos szukac w tych rejonach "mocowych" ?
- ja2nek
- Junior
chłopie ten terminator to jakis noname i na pewno nie ma tyle watt!!! zwróć uwagę na te alpine co dałem linka ona przy 2 ohm ma 150W RMS ale to nie zaszkodzi, a nawet lepiej bedzie bo będziesz miał mniejsze zniekształcenia przy tej samej głośności.
chodzi o to ze jak wzmacniacz ustawisz na 100%gain to bedzie zniekształcał, a ta alpina ma więcej mocy niż potrzebujesz więc spokojnie będziesz mógł na 60-70% ustawić ją sobie i będzie czyściutko grała. Poczytaj sobie gdzies na forach Car audio opinie na temat wzmacniaczy z starej serii alpine v12.
Ja sam mam mrv-f400 i jestem przekurewsko zadowolony
P.S. ten terminator ma tylko na aukcji napisane 100W RMS a poszukaj danych technicznych od producenta:) nie zawsze trzeba wierzy w to co piszą. jak cos to ja mam tez taki stary wzmacniacz Voice Kraft MB-900 (tez jakies gówno) i w instrukcji ma napisane 4x95W RMS a ta alpina która teraz mam ma tylko 4x60 i gra o niebo czyściej, no i głośniej jak trzeba:)
Ważny jest tez stosunek sygnału do szumu. im niższy będzie tym gorej będzie grało (większe zakłócenia)
mrv-t500 ma >100db i to już jest przyzwoita wielkość
chodzi o to ze jak wzmacniacz ustawisz na 100%gain to bedzie zniekształcał, a ta alpina ma więcej mocy niż potrzebujesz więc spokojnie będziesz mógł na 60-70% ustawić ją sobie i będzie czyściutko grała. Poczytaj sobie gdzies na forach Car audio opinie na temat wzmacniaczy z starej serii alpine v12.
Ja sam mam mrv-f400 i jestem przekurewsko zadowolony

P.S. ten terminator ma tylko na aukcji napisane 100W RMS a poszukaj danych technicznych od producenta:) nie zawsze trzeba wierzy w to co piszą. jak cos to ja mam tez taki stary wzmacniacz Voice Kraft MB-900 (tez jakies gówno) i w instrukcji ma napisane 4x95W RMS a ta alpina która teraz mam ma tylko 4x60 i gra o niebo czyściej, no i głośniej jak trzeba:)
Ważny jest tez stosunek sygnału do szumu. im niższy będzie tym gorej będzie grało (większe zakłócenia)
mrv-t500 ma >100db i to już jest przyzwoita wielkość

- grzechuuu205
- Maniak
a alpine V12 MRV-T500? jest na allegro za 200zł. wiec cena ciekawa i slysząłme juz o tej seri dobre recenzje . jak sądzisz?
http://www.allegro.pl/item881684275_alp ... _t500.html
http://www.allegro.pl/item881684275_alp ... _t500.html
chłopie ten terminator to jakis noname i na pewno nie ma tyle watt!!!

RTO, który podałem na początku ma S/N na poziomie 105 dB, czyli 3 razy więcej niż ten alpine. W dodatku zniekształcenia harmoniczne w alpine wynoszą około 0.08%, a w przypadku RTO 0,05%. Alpine zna każdy, dlatego jest drogi, a opinie takie jak wyżej pozwalają kupić przyzwoity sprzęt za małe pieniądze.
Manual od terminatora
- ja2nek
- Junior
no spoko przyznam ze nie jestem aż tak głęboko w temacie:) i ciesze się ze mogę się czegoś nauczyć. Prawda jest taka że nie słyszałem nigdy tego wzmaka(ani o takiej firmie). A w manualu nie ma podanej mocy w rms'ie... wiec tak na prawdę można tylko domniemać ile on ma...
No ale w każdym bądź razie zwracam honor dla terminatora.
Banita ale nie możesz powiedzieć e ten alpine co poleciłem jest totalnie do kitu... i z 2 strony nie jest też strasznie drogi.
(w tej cenie duzo ludzi kupuje magnaty, firsty i inne shity)
No ale w każdym bądź razie zwracam honor dla terminatora.

Banita ale nie możesz powiedzieć e ten alpine co poleciłem jest totalnie do kitu... i z 2 strony nie jest też strasznie drogi.

- grzechuuu205
- Maniak
ja wiem, że każdy bedzie miał swoją opinie i swoją popierał. Lecz prosiłbym wypowiedziec się na forum także na temat innych propozycji. Czy w porównaniu taki Alpine V12 jest lepszy niz nowy jakis VoiseCraft czy jak to sie tam nazywa za 300zł?