silnik sie grzeje i traci moc pomooocy...

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
borek_wpr
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Re: silnik sie grzeje i traci moc pomooocy...

Post autor: borek_wpr »

Witam ,witam.
Tak więc podsumowując całość to powstały problem rozwiązałeś sam. Brawo. _O_ _O_ _O_
Co do włącznika termicznego wentylatora to ja mam inny typ,to znaczy czujnik jest zabudowany w chłodnicy.Można powiedzieć że wtyczka jest wetknięta w chłodnicę.
Poniżej fragment tabeli wg ETZOLDA

Włącznik termiczny wentylatora
Temperatura włączenia 1 stopień 84° ±2° C II stopień 88° ±2° C
Temperatura wyłączenia 1 stopień 79° ±2° C II stopień 83°±2°C
1 -stopniowy
Temperatura włączenia 88°C
Temperatura wyłączenia 79°C
dodatkowo
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... 75&start=0
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
borek_wpr
Uzalezniony

Nim wymienisz włącznik zrób małą próbę.Po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi zostaw włączony silnik i niech popracuje aż zapali się sygnalizacja wysokiej temperatury razem z napisem STOP.Będzie to potwierdzenie że włącznik jest uszkodzony.Chyba że wentylator zaskoczy bo temperatura cieczy będzie wyższa niż podczas jazdy.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 green 1.4
Numer Gadu-gadu: 5477713

Post autor: blondyn20 »

no dzięki, problem powiedzmy sam rozwiązałem oraz czegoś nowego się dowiedziałem, wielkie dzięki za wskazówki bo raczej diagnoza mogłaby być znacznie później postwaiona, zrobie tak jak mówisz sprawdzę jeszcze ten włącznik może jednak będzie ok, choć on drogi nie jest... a więc niezamykajmy jeszcze tego tematu, postu sprawdzę i dam znać...
borek_wpr
Uzalezniony

Jeszcze taka sprawa.Włącznik wentylatora ma czuwać/pilnować aby silnik się nie przegrzał. Wentylator jest jakby deską ratunku i jeżeli zostanie przekroczona dopuszczalna temperatura to ma się uruchomić np. stanie w korku.Przy 30,40 km/h chłodnica jest chłodzona pędem/wiatrem i w zasadzie to wystarcza aby utrzymać temperaturę cieczy na poziomie 85 st.C. Sporo jeżdżę i z mojego skromnego doświadczenia wentylator załącza mi się ze dwa razy do roku.Natomiast we współczesnych samochodach(oczywiście nie we wszystkich)wentylatory pracują non stop. i tu przykład -wracałem z Gdańska w czerwcu. Po jakichś 130 km. zatrzymałem się na kawę. Gość który jechał za mną , też zjechał.W moim JUNIORZE po wyłączeniu silnika- cisza, a w jego bodajże Oplu wentylator miał chęć wyskoczyć z ramy. Prędkość z jaką jechałem to ok. 110 km/h. Tak więc, jeżeli wiatrak włączy Ci się na postoju zgodnie z sugerowaną przeze mnie próbą ,to wszystko jest OK.Pilnuj poziomu oleju i nie tylko.Polecam -Techniczne ABC czyli zabawa w doktora-/opcja SZUKAJ/ i oczywiście napisz o wynikach.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

witam okazuje się że z wentylatorem wszystko ok po zrobieniu małej wycieczki zostawiłem załączony silnik na postoju po jakims czasie załączył się wentylator wyłączyłem silnik wentylator pokręcił się ok 3 min i wyłączył się dodam że działał bez włączenia zapłonu, no i tak sobie na niego patrzałem i zobaczyłem że mam przedmuchaną uszczelkę między rurą spalinową a kolektorem a zniej wychodził okropny żar,no i najprawdopodobniej to ta usterka nagrzewała dodatkowo silnik
borek_wpr
Uzalezniony

Układ chłodzenia wentylatorem jest układem samosterującym tzn. akumulator ,wentylator, włącznik termiczny i bezpiecznik.Jak jest za ciepło to się włącza bez względu na to czy silnik pracuje czy nie. Czyli wszystko jest sprawne.Wymienić uszczelkę i problem rozwiązany. Super. To chyba wszystko co było przyczyną niedomagania silnika, zakładając że mechanika tj. łożyska, panewki nie zacierają się.Małymi kroczkami i SAM rozwiązałeś temat. Gratuluję !!!
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

wielkie dzięki, jak już wspomniałem sam bym tego nierozwiązał potrzebne były jakieś wskazówki, no i czegoś nowego przy okazji się dowiedziałem :clap: :clap: :clap: :clap:
borek_wpr
Uzalezniony

I jeszcze jedna informacja. Wg. ETZOLDA silnik ma prawo pobrać do do 100 mililitrów czyli 1/10 litra oleju na 1000 przejechanych kilometrów zakładając że nie stoimy w korkach.trzeba kontrolować.
Pozdrawiam Grzesiek.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

no mnie pobiera troszke wiecej oleju ale to inna historia, i wiem co jest grane ale niestety troszku musze pojezdzic, zanim to naprawie - mam wielkie wydatki O-) (mój ślub) O-)
borek_wpr
Uzalezniony

W takim razie wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
bacix
Nowicjusz
Posiadany PUG: XL
Numer Gadu-gadu: 8935566

Post autor: bacix »

Wielkie Gratulacje :d
ODPOWIEDZ