viwaldi pisze:
jedyny pozytyw wczorajszego dnia to ze zalozylem spryskiwacze od xary II (dzieki za pomysl "blaszka")
sa super
szkoda ze nie widzieliscie mine goscia z serwisu citroena jak montowalem spryskiwacze przed salonem
podnieś jedno koło na lewarku do góry i poruszaj krótkimi energicznymi ruchami góra-dół (sprawdzanie łozyska) lewo-prawo (spr. wahacza) później pokręć kołem w jeną stronę później w drugą i zobacz czy półośka nie wychodzi i wskakuje ze skrzyni oraz czy nie wydaje dziwnych odgłosów. to samo zrób z drugim kołem
Jak wymienić te łożysko podtrzymujące prawą półoś w dieslu ?
Szukając nic nie znalazłem. Wszędzie tylko piszą, że wymienić ale nikt nie napisze jak ?
Czy dobrze myślę, aby spuścić olej ze skrzyni, zdjąć koło, odkęcić wahacz z zacisku przy kole. Odkęcić podporę półosi i wyciągnąć półoś z piasty w kole i wyciągnąć całą półoś , wymienić i założyć nowe łożysko i wbijać z powrotem ?
Sam wymieniałem kiedyś lewą i trzeba było tak jak piszesz. Niezbyt wygodnie wlać olej do skrzyni. Jutro będzie wymieniana prawa to dopytam się, ale co tam innego można wymyślić? Dopytam o ile nie zapomnę, bo pamięć mam dobrą tylko krótką. Wieczorkiem postaram się napisać.
No wczoraj zapomniałem napisać. Łożysko jest zablokowane pierścieniem montowanym albo na wcisk, albo na gorąco/zimno. Przed wyciągnięciem półosi zwróć uwagę na małą śrubkę/blokadę łożyska.
Lewą półoś wymieniałem 8 lat temu, nie wymieniałem simeringów, chyba nie uszczelniałem żadnym smarem i do tej pory jest bardzo OKI. Wczorajsza wymiana prawej też bez wymiany simeringów i smaru, ale może warto uszczelki nowe. Oleju nie musisz spuszczać jak odpowiednio wysoko autko podniesiesz. A jak już masz półoś wymontowaną to może uda Ci się wyczyścić przeguby i odpowiedniego smaru nałożyć.