Światła !!!

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
mozart04

Światła !!!

Post autor: mozart04 »

Mam straszny problem ze światłami.
Jedno swieci normalnie, drugie słabiej.Chodzi Mi o światła drogowe (krótkie).Na postojowych i długich jest wszystko o.k.
Sprawdzałem już żarówki i bezpieczniki - wszystko jest w porządku.
Co to może być?
Mieliście podobny problem?Ja w poprzednim Pugu miałem to samo, to poprowadziłem sobie kabelek od jednego światła do drugiego i było dobrze.
Nie wiem co to jest :roll:
Paweel

Post autor: Paweel »

straty prondu :wink:

załatw sobie miernik i sprawdź napięcie ...
najpier podłącz "zamias żarówki" tzn. plus i minus do kostki ( na 100% wyjdzie mniej niż w drugiej lampie)
a później podłącz miernik bezpośrodnio do "minusa" w akumulatorze i plusa w kostce do żarówki (jak wyjdzie tyle co wcześcniej czyli za mało to straty są na kablu plusowym czyli gdzieś w instalacji :? )
i kolejny pomiar odwrotnie PLUS z akumulatora i minus z kostki (jak TU wyjdzie mniej to straty są na masie (czyli może wystarczy przeczyścić mocowanie do karoserii kabelka masowego)

hmm. napisałeś że w poprzednim Pugu puściłeś kabelek od drugiej lampy,to był PLUS czy MINUS ? :)

trochę to pokrętnie napisałem ale ... :P
mozart04

Dzięki, sprawdzę.
W poprzednim pugu to był PLUS.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Światła !!!

Post autor: cheatoss »

mozart04 pisze:Chodzi Mi o światła drogowe (krótkie).Na postojowych i długich jest wszystko o.k.
tak przy okazji, skala swiatel:

1. postojowe
2. mijania (krotkie)
3. drogowe (dlugie)

pozdrawiam =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
rotel1

Post autor: rotel1 »

A czy czasem to nie było tak ? (jeśli piszę bzdury, to poprawcie) :)

1. Postojowe (krótkie)
2. Mijania (średnie)
3. Drogowe (długie)
Awatar użytkownika
simonszop
Junior
Kontakt:

Post autor: simonszop »

Przyznam szczerze ze o "średnich światłach" nigdy nie slyszałem !!

Moja wersja jest taka jak cheatossa:

1) postojowe, czy tez pozycyjne - roznie to nazywaja
2) mijania (krótkie)
3) drogowe (długie)
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

postojowe = krotkie??? hmm, a sprobuj jechac w nocy na postojowych =] nawet odblaskow nie oswietlaja ;>
ObrazekObrazekObrazek

rotel1

Post autor: rotel1 »

Koledzy :)

Ja słyszałem o światłach średnich, ale pewnie było to jakieś "cienkie" źródło. Nie pamiętam już nawet, gdzie to słyszałem, ale tak mi jakoś w pamięci zostało.
W takim razie zwracam honor. :)

Cheatoss, ja wcale nie sugeruję jazdy ma światłach postojowych nocą. :)
Chociaż przyznam szczerze, że niekiedy można spotkać "kierowców" - przeważnie kobiety (nie ujmując oczywiście nic Paniom) w Punto, Seicento, itp jadących właśnie na postojówkach. Ale faceci też się zdarzają. Czysty przykład bezmyślności, a wręcz zamulenia :)
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

w miescie to jeszcze, bo sa lampy =] ale hardcore jest na trasie :twisted: :twisted: jak kompletnie nic nie widac =]
ObrazekObrazekObrazek

mozart04

Reasumując - Co kraj to obyczaj !!! :wink:
Quazix

Re:

Post autor: Quazix »

cheatoss pisze:postojowe = krotkie??? hmm, a sprobuj jechac w nocy na postojowych =] nawet odblaskow nie oswietlaja ;>
Próbowałem jak wysiadły mi wszystkie inne (8km przed domem jedyne lampy to strzałki na wysepkach oraz światła samochodów z naprzeciwka), obecnie szukam czegoś co mi "powie" co mogło wysiąść jak na razie z marnym skutkiem.
Awatar użytkownika
Małysz
Uzalezniony
Posiadany PUG: 307 2.0 90HDI; dawniej 205 GT 1.6 i 1.8D
Numer Gadu-gadu: 4121955
Login tlen: adamdrozdzu
Kontakt:

Post autor: Małysz »

1) postojowe, czy tez pozycyjne - roznie to nazywaja
Jakie znowu postojowe, w 205tkach nie ma ich, są POZYCYJNE
Postojowe są albo z prawej, albo z lewej, gdy stoimy na poboczu, chodniku i załączymy manetką od kierunków, żeby auto było widoczne od strony jezdni.

A co do średnich świateł to może są wtedy jak klosze są brudne i żarówki kiepskiej jakości i długo eksploatowane. :P :D
Tak mi sie na żarty zebrało
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Post autor: skola »

Światła postojowe to nie to samo, co pozycyjne i jest to nawet w pytaniach na egzaminie teoretycznym na kat. B w pytaniach losowanych na pozycję 11 (dział 11).

Światła pozycyjne są standardowym wyposażeniem każdego samochodu i są to cztery światła w każdym rogu samochodu (tzn. dwa z przodu i dwa z tyłu, dwa z lewej i dwa z prawej).

Światła postojowe to też 4 światła, ale jednocześnie można włączyć tylko dwa (jedno z przodu i jedno z tyłu - dwa z lewej lub dwa z prawej). Wolno używać ich tylko od strony jezdni, tzn. gdy stoimy na prawym poboczu przy niedostatecznej widoczności to włączamy światła postojowe z lewej strony. Włącza się je tak samo, jak kierunkowskazy, tylko przy wyłączonym silniku (oczywiście, o ile samochód jest w nie wyposażonmy) nasze nie :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
ODPOWIEDZ