Rozszyfrowywanie kabli z radia

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
Rychu
Uzalezniony
Posty: 609
Rejestracja: 21 paź wt, 2003 9:56 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: Rychu »

Witam!

Jestem noga w tych sprawach, więc z góry sorry za lamerskiego posta, ale nie potrafie podłączyć mnojego nowego(starego) Kenwooda. W moim poprzednim podłączałem masę, dwa plusy (żółty i czerwony) razem przez bezpiecznik, do tego głośniki i wszystko grało.

A teraz mam tak jak na drugiej fotce, a do tego jeszcze było to coś z pierwszej, ale to rozumiem że jakiś dodatkowy bezpiecznik i filtr przeciwzakłóceniowy, więc to mi raczej niepotrzebne :roll:

Chce to tylko podłączyć tak jak stare radio, bez stacyjki i innych takich, ale do szczęścia brakuje mi żółtego przewodu :wink:

Wie ktoś co z tym zrobić?? Dla ułatwienia wstawiłem w paincie cyferki :P i zdjęcie wtyczki z Puga, dlatego najlepiej by było jak dziecku, np połącz 3 i 4 i wciśnij w 7 :D
Załączniki
Obraz 295.jpg
Obraz 295.jpg (139.06 KiB) Przejrzano 10644 razy
Obraz 292.jpg
Obraz 292.jpg (287.75 KiB) Przejrzano 10655 razy
Obraz 299.jpg
Obraz 299.jpg (83.23 KiB) Przejrzano 10655 razy
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
Awatar użytkownika
mi
Maniak
Posty: 1017
Rejestracja: 28 lut pn, 2005 6:52 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: bytom

Post autor: mi »

może jestem zdeka niekumatsu, ale z obrazków niewiele czaję, nic to...
W każdym normalnym radiu, jeśli chcesz podpiąć na stałe, podłączasz czarny do masy, żółty z czerwonym do plusa i wszystko bangla. Sprytniejsze kostki mają plus przepinany na kablach (tak jak na 2. fotce). Jeśli nie masz żółtego to coś niehalo, gdzieś musi być, w kostkach przy radiu zawsze kolory się zgadzają, więc nie ma bata...


EDIT:
Masz schematy kostek, dasz radę :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rychu
Uzalezniony
Posty: 609
Rejestracja: 21 paź wt, 2003 9:56 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: Rychu »

No właśnie widzisz, tego mi brakowało :) Czyli jak widać na fotce pod czarnym powinien wychodzić jeszcze żółty, którego nie ma 8)7 A więc wystarczy dorobić i będzie grało :mrgreen:

Dzięki :)


P.S Czyli te dodatkowe bezpieczniki mogę sobie podarować, co?? Bo mam tylko radio + 4 głośniki, bez wzmachola, zmieniarki... itd :wink:
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posty: 2609
Rejestracja: 26 mar pt, 2004 1:44 pm
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Te bezpieczniki z założenia są dobre, na foto są do bani, bo ktoś je tysiąc razy drutował. Jeżeli radio Twoje ma z tyłu bezpiecznik to spokojnie daruj sobie te z foto, jeżeli nie ma bezpiecznika to zamontuj jeden przed radiem na plusie rzecz jasna dla ochrony radia w razie czego.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
Rychu
Uzalezniony
Posty: 609
Rejestracja: 21 paź wt, 2003 9:56 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: Rychu »

Na szczęście jest w radiu, więc już wszystko wiem :)

Dzięki za odpowiedzi :)
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posty: 2978
Rejestracja: 26 wrz ndz, 2004 11:47 am
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324
Lokalizacja: Zielona Góra

Post autor: Pieraś »

ja sie tu dolacze i zapytam (mam kenwooda 4034G.... bo u mnie w tej czesci kostki (ISO) od zasilania jest zolty (baterry), bialo niebieski (power control), red (ignition), black (masa)

- rozumiem, ze czerwony sie podpina np. do kabla na wyjsciu stacyjki jesli chce sie by
radio gralo tylko przy przekreconej stacyjce
- zolty to do kabla w ktorym caly czas jest prad (czyli podtrzymanie pamieci chyba)
- a ten bialo niebieski ???????
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Posty: 1656
Rejestracja: 24 maja pn, 2004 1:52 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: cheatoss »

pieras, jesli wciaz posiadasz fabryczna peugeotowska kostke to kup w jakims car audio sklepie przejsciowke na iso. bedziesz mial problem z glowy.
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posty: 2978
Rejestracja: 26 wrz ndz, 2004 11:47 am
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324
Lokalizacja: Zielona Góra

Post autor: Pieraś »

no coz ... jak sie okazalo w peugeocie jednak byla tez kostka iso i kable sa w takim samym ukladzie jak w radio bo sprawdzilem :)

a ten bialo niebieski to jest chyba od wysuwanej anteny bo na tej czesci co wchodzi radio tej mniejsze kostce tez jest kabel bialo niebieski wychodzacy z napisem P.CONT i ANT CONT (dwa takie - wg instrukcji to do anteny wysuwanej)
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
mi
Maniak
Posty: 1017
Rejestracja: 28 lut pn, 2005 6:52 pm
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: bytom

Post autor: mi »

niebieski jest do elektrycznej anteny i wzmacniacza
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posty: 4587
Rejestracja: 10 lut czw, 2005 1:56 pm
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783
Lokalizacja: Katowice

Post autor: woocash »

no ja miałem takiego kenwooda, i musze powiedzieć.. że te kostki z bezpiecznikami dużo dają.. pzrynajmniej u mnie, tam masz filtr przeciwzakłóceniowy, nie zaszkodzi, a może pomóc :wink:
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
aver
Junior
Posty: 275
Rejestracja: 17 sty czw, 2013 12:17 am
Posiadany PUG: XTD
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Konin-Poznań

Re: Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: aver »

odswiezam bo mam problem z nowym radiem. kupilem przejsciowke peugeot - iso. ale w mojej 205tce sa zupelnie inne kostki. wiec postanowilem ze korzystając z posiadanej przejsciowki podepnę sie pod auto.

glosniki podlączone. masa podlaczona, i zasilanie (kabel niebieski) rowniez. problem jest taki ze radio sie resetuje, a działa tylko po przekreceniu kluczyka w stacyjce.

domyslam sie ze ten niebieski to wlasnie zasilanie ze stacyjki. i nawet jesli podlacze z kostki iso kabel czerwony,zolty i pomaranczowy, to i tak nie bedzie stalego pradu z akumulatora.

nie mam miernika, ani nie chce sie bawić z żarówką. wiem moge podjechac do jakiegos elektryka, ale najpierw chcialem grzecznie zapytać tutaj i może ogarne to samemu.

reasumując w radiu nie ma stalego podtrzymywania + z aku.

jest jeszcze jeden kabel. pojedynczy, biały (na foto "??") domyslam sie ze wlasnie to jest to z akumulatora, ale chcialem sie upewnic pytając was.(podlaczylem ten bialy kabel (??) pod czerwony z iso i radio nie działało - mozliwe ze cos zrobilem zle, lecz watpie)


problem2, gdy slucham stacji radiowych, a wyszukuje ich bardzo duzo ( wiecej niz w o wiele nowszym aucie ojca) to sa zakłocenia, przebicia z innych kanałów. powodem jest kabel antenowy? wtyczka? czy ten niebieski cienki od wzmacniacza?

CAM00119.jpg
CAM00121.jpg
Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posty: 1120
Rejestracja: 06 lis czw, 2003 11:16 pm
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Lokalizacja: Włocławek

Re: Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: pawel »

ale masz zajebiaszczą zmieniarę na 6 kaset :mrgreen:
P205
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posty: 3553
Rejestracja: 23 kwie pn, 2007 1:37 am
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: cejot »

Niestety nie mogę teraz przysiąść i dobrze się w zagłębić w twój problem. Kojarzy mi się za to kolorowy rysunek z instrukcji, gdzie były opisane kable. Ewentualnie poszukaj w książce po numerach kabli.

Co do złącza ISO to może pomoże Ci ta strona:
http://www.lightsound.com.pl/montaz-rad ... audi-seat/
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
pug205gti
Junior
Posty: 224
Rejestracja: 24 maja czw, 2007 10:13 am
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Malbork

Re: Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: pug205gti »

Biały do żółtego z kostki ISO
niebieski do czerwonego z kostki ISO

Jeżeli chcesz słuchać bez kluczyka to do białego podłącz czerwony i zółty z ISO

http://forum.peugeot205.pl/download/fil ... &mode=view
Awatar użytkownika
aver
Junior
Posty: 275
Rejestracja: 17 sty czw, 2013 12:17 am
Posiadany PUG: XTD
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Konin-Poznań

Re: Rozszyfrowywanie kabli z radia

Post autor: aver »

dzieki wielkie :) _O_ dopiero w piątek bede przy samochodzie to tak zrobie i napisze jaki efekt :W
ODPOWIEDZ