Roznice pomiedzy silnikami TU

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Roznice pomiedzy silnikami TU

Post autor: cyborg »

Czy silnik 1,4 na pojedynczym gazniku jest taki sam jak silnik na jednopunkcie? Chodzi mi glownie o glowice, jest tam naped pompki paliwa mechanicznej, czy jest dodatkowa krzywka na walku rozrzadu? czy do tego bloku bedzie pasowala glowica z silnika z jednopunktem?
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Re: Roznice pomiedzy silnikami TU

Post autor: moralez »

krzywka do napedu pompki jest na wszystkich walkach z tego co pamietam. Nieslyszalem o przypadkach, zeby blok i glowica z ktoregos 1,4 TU wystepujacego w 205, nie pasowaly ze soba
cyborg
Uzalezniony

Ok, to jeszcze tak: czy ktos moze mi na szybko zmierzyc wysokosc bloku od silnika 1,4 z jednopunktem? Sam juz sie zakrecilem, a moj blok zostal u spawacza ktory go spier.... przy spawaniu.. Chodzi mi o wymiar miedzy plaszczyzna dolna bloku (miejsce gdzie przylega misa olejowa) a plaszczyzna gorna bloku, czyli miejsce gdzie przylega glowica.. I moze jeszcze, czy ktos sie orientuje czy silnik z Citroena AX pojemnosci 1,2 moze miec ten sam blok a jedynie inna srednice wewnetrzna tulei? Sprawa pilna..
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

cyborg pisze:Ok, to jeszcze tak: czy ktos moze mi na szybko zmierzyc wysokosc bloku od silnika 1,4 z jednopunktem? Sam juz sie zakrecilem, a moj blok zostal u spawacza ktory go spier.... przy spawaniu.. Chodzi mi o wymiar miedzy plaszczyzna dolna bloku (miejsce gdzie przylega misa olejowa) a plaszczyzna gorna bloku, czyli miejsce gdzie przylega glowica.. I moze jeszcze, czy ktos sie orientuje czy silnik z Citroena AX pojemnosci 1,2 moze miec ten sam blok a jedynie inna srednice wewnetrzna tulei? Sprawa pilna..
1,2 to raczej bedzie mial wiecej wspolnego z 1,1 8)
cyborg
Uzalezniony

tez tak myslalem ale wysokosc bloku z tego 1,2 byla taka sama jak z rzekomego 1,4 od 309 na szrocie.. A ja nie mam swojego bloku w domu zeby zmierzyc wiec juz nie wiem czy brac tego 1,2 czy nie
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

W AX nie było nigdy niczego oznaczonego 1,2. Były 1.0, 1.1 i 1.4 z benzynowych.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
cyborg
Uzalezniony

Gosciu na szrocie zarzeka sie ze to silnik 1,2, jak tam sie na cytrynach nie znam.. Zmierzy ktos blok..?
ODPOWIEDZ