Sprzęgło - dziwne zachowanie

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Sprzęgło - dziwne zachowanie

Post autor: morpheusss »

Witam!
Przedwczoraj kupiłem nieboszczyka przejściowego, zrobiłem nim 100km bez hamulców (tylko ręcznik) - dojazd do domu z Krk. Z wad ukrytych, które pojawiły się w drodze do domu to ślizgające się sprzęgło.
Generalnie pedał chodzi jak w czołgu, łapie przy samej górze, na wyższych biegach przy mocniejszym dodaniu gazu ślizga się.
Jutro z rana, na cholernym mrozie, będę dochodził co jest nie halo z hamulcami i wymieniał uszczelkę pod głowicą. Nie wiem co ze sprzęgłem - czy takie objawy wskazują na zużycie tarczy? docisku? Spróbuję zmniejszyć naciąg linki, ale nie spodziewam się że to rozwiąże problem. Auto od 2 lat jeździ z padniętą uszczelką pod głowicą, właściciel poprostu dolewał litr oleju na 500km (sic! :D), cały silnik jest up...y w oleju, więc jeszcze jest opcja pt zaolejone sprzęgło.
Mam jeszcze dobre sprzęgło z rozbitka, ale oblewa mnie biały pot na myśl o rozbieraniu tego....
Da się wymienić sprzęgło bez wytargiwania silnika? Gdyby mechanik mi to zrobił za 100zł to bez wahania bym mu to oddał, ale za wymianę sprzęgła się śpiewa 300zł...
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony
Posiadany PUG: Peugeot 107

Re: Sprzęgło - dziwne zachowanie

Post autor: martinop »

Jak się postarasz to wymienisz sprzęgło bez wyciąganie silnika, ja dodatkowo robiłem to bez kanału i dało radę.
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Dawaj jakieś info :D
jak to się robi? trzeba podwiesić silnik, rozpiąć od skrzyni i kombinować czy jak ?
samo zdjęcie osprzętu z silnika to jeszcze pół biedy.. największy ból to rozbieranie wahaczy i wyciąganie tych cholernych półosi ( co przy okazji wiąże się ze zmianą oleju w skrzyni )
mateon
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 464582

Post autor: mateon »

Swego czasu wyjęcie skrzyni w cabrio zajeło mi ok 30 minut na mrozie -10C. oczywiście bez kanału bo do czego on jest potrzebny przy takiej operacji??

Odkręcasz rozrusznik(3 śruby) następnie luzujesz śruby łączące silnik z skrzynia(4 lub 5)luzujesz śrube od półoski od strony kierowcy,zdjemujesz koło następnie wyjmujesz końcówke wahacza z zwrotnicy,wyciągasz półoś,podstawiasz pod silnik lewarek,odkręcasz śruby łączące silnik z skrzynia potem poduszke i skrzynia już jest wyjęta :)

Kupił bym tego Winnera jako dupowóz ale pierw trzeba zrobić swap w Indianie :mrgreen:
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

Kolejny pug 8)7 przecież kupiłeś bude i przezbrajałeś... ?????
Żeby zmienić sprzęgło w TU nie trzeba wyciągać silnika, nie potrzebny kanał, wystarczy lewar i kilka cegieł :mrgreen: ,
Krok 1. odkręcasz nakrętkę półosi od strony kierowcy, podnosisz auto i zrzucasz koło, odkręcasz mocowanie trzpienia wachacza z piasty i wyjmujesz trzpień opierając mocną i minimum metrową brehę o belkę silnika tak aby naciskając wyciągnęła trzpień (czasem trzeba nawet poskakać - tylko sobie krzywdy nie zrób!!!) odchylasz piastę, wyciągasz półoś.
Krok 2 Dobrze jest podwiesić silnik, ale da sie i bez tego... 8) odkręcasz rozrusznik od skrzyni, linkę licznika, sprzęgła, wył wstecznego światła i masę (żeby nie pourywać!) odkręcasz wszystkie śruby łączące skrzynię z silnikiem , poduszkę pod aku i powoli odsuwasz skrzynię od silnika :P uważaj żeby nie spadła i słoneczka w docisku nie rozwal.
Krok 3
Przez powstałą szparę mocnym kluczem imbusowym odkręcasz śruby mocujące docisk sprzęgła, dla wygody obracaj kołem zamachowym, aby mieć dojście do kolejnych śrub...
Składasz w odwrotnej kolejności.

Mam nadzieję że moja instrukcja Ci pomoże.

Powodzenia
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Skoro sprzęgło łapie przy samej górze to jest za mocno naciągnięte i nie dociska do końca. Spróbuj je wyregulować.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Ano kolejny pug :)
Drugi którego przezbrajam jeszcze z miesiąc nie pojeździ, a mam dość bycia bez auta. Trzeci - nieboszczyk ma mnie powozić miesiąc-dwa, a potem pójdzie dalej :) 600zł z gazem to niewygórowana cena chyba ;)
Zacznę od regulacji linki, jeśli nie pomoże to za tydzień będę wymieniać sprzęgło.
Dzięki chłopaki na instrukcje, nie musiały być aż tak szczegółowe, po 2 swapach i 1 rozbieraniu jestem weteranem :P
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

morpheusss pisze: Dzięki chłopaki na instrukcje, nie musiały być aż tak szczegółowe, po 2 swapach i 1 rozbieraniu jestem weteranem :P
dlatego wogóle nie powinno padać takie pytanie z Twojej strony :P
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

po prostu nie wiedziałem czy silnik w górę czy skrzynia w dół :P
Po co wynajdować koło skoro można się spytać ;)
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

skrzynia w bok :wink: :mrgreen:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

No trochę ją musisz opuścic bo inaczej poduszka skrzyni będzie przeszkadzać...
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Dobra... operacja daj boże się nie odbędzie. Opuściłem sprzęgło troche i już się nie ślizga - tak wynika ze wstępnych testów. Wynika też, że chyba za mocno opuściłem bo trzeba pedał do podłogi docisnąć siłą 1000kg żeby biegi nie zgrzytały przy zmianie :P Linkę nasmarowałem olejem (strzykawa, igła i wio) i trochę sie polepszyło. Generalnie auto pod względem technicznym odzyskuje blask :P
robson
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: robson »

Witam ,a uporałeś się z hamulcem :W widać auto trafiło w dobre ręce.Pozdrawiam :W Tak wyglądało 3 lata temu :W
Załączniki
DSC01752.JPG
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Z heblami uporałem się częściowo. Padła pompa, wymieniłem, nawk..em się przy tym niemiłosiernie. 40 minut zajęło mi przykręcenie jednego przewodu hamulcowego do pompy. Oczywiście 3 pozostałe weszły jak po maśle. Z odpowietrzaniem też było dużo "pedałowania" - kuzyn dorobił się zakwasów, ma łydki jak Pudzian :P Wstępnie odpowietrzone (grube bąble wycisnąłem, zostało trochę takiej drobnicy przez co pedał jest lekko miękki), bo brakło mi płynu. Z prawej strony przy hamowaniu i mocnym skręcaniu coś dziwnie trze.. tak jakbym założył klocki metalem do tarczy (aż tak głupi nie jestem:P ), nie wiem co to, muszę zbadać. Jutro furą do pracy, zobaczymy czy auto zda egzamin.

Co do fotki... pierwsze co mi się rzuca w oczy to plama oleju pod silnikiem 8)7 Nie wierzę że przez 3 lata można jeździć autem z padniętą uszczelką i tego nie zrobić. Wczoraj rozebrałem obudowę rozrządu, cieknie przy magistrali olejowej - czyli standard. Okazuje się, że blok silnika jest żeliwny... uszczelka kosztuje 100zł a nie 40 :cry:
ODPOWIEDZ