Wymiana osłony przegubu - pomożecie ?

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Wymiana osłony przegubu - pomożecie ?

Post autor: domel »

To i może u mnie jest coś podobnego :(.
Bo przecięcie mam w miejscu które najbardziej jest przy przegubie (w tym zagłębieniu)
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

koło roku jeździłem bez osłony na przegubie, zima, lato, deszcz, piach, błoto.... wczasy nad morzem, delegacje w krakowie.. dało rady... po powrocie z wczasów zaczęła popukiwać, ale wracałem w ulewnym deszczu, grzejąc po autobanie 160 - 170 non stop i smar wypłukało... zimowa delegacja w krk odbyła sie z postojami na popsikanie przegubu smarem w sprayu bo się już blokował że skręcać nie chciał i strzelał 8)7 ale dojechałem w miarę spokojnie... choć z duszą na ramieniu, żeby tylko nie odpadł ... ale na szczęście wytrzymał... i łożyska w skrzyni też. a cwaniaki mechaniki straszyli ze mam tym nie jeździć... :lol: zaraz wchodzę na alledrogo i poszukam tubek bo już widać pęknięcia na jednej gumie, dlatego się podpiąłem do tak starego tematu... powodzenia wszystkim wymieniającym gumki. _O_
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

Nie wiem czy chciales sie pochwalic czy co.. Wspolczuje twojemu Pugowi jak wszystko w nim tak wymieniasz..
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

gti&green pisze:koło roku jeździłem bez osłony na przegubie, zima, lato, deszcz, piach, błoto.... wczasy nad morzem, delegacje w krakowie.. dało rady... po powrocie z wczasów zaczęła popukiwać, ale wracałem w ulewnym deszczu, grzejąc po autobanie 160 - 170 non stop i smar wypłukało... zimowa delegacja w krk odbyła sie z postojami na popsikanie przegubu smarem w sprayu bo się już blokował że skręcać nie chciał i strzelał 8)7 ale dojechałem w miarę spokojnie... choć z duszą na ramieniu, żeby tylko nie odpadł ... ale na szczęście wytrzymał... i łożyska w skrzyni też. a cwaniaki mechaniki straszyli ze mam tym nie jeździć... :lol: zaraz wchodzę na alledrogo i poszukam tubek bo już widać pęknięcia na jednej gumie, dlatego się podpiąłem do tak starego tematu... powodzenia wszystkim wymieniającym gumki. _O_
Proszę....powiedz, ze to był żart, błagam :roll:
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r

Niestety nie żartowałem... brak kasy był totalny na auto, ale już zrobione i jest w coraz lepszej kondycji :)
Wiem ze kiedyś robiłem mu krzywdę, teraz już nawet go tak nie cisne bo mi go szkoda, ma 20 latek a jeździ lepiej niż niejedne nowsze auto :)
Dzisiaj przy sobotnim myciu zauważyłem małe pęknięcie na osłonie przegubu, rozglądam się za stożkiem do bezstresowej wymiany osłony przegubu bo szkoda kolejną oskę załatwić na amen.
cyborg
Uzalezniony

Ja kiedys kupilem te stozki normalnie w sklepie z czesciami, tzn sciagnieto mi na zamowienie. Zestaw 3 stozkow-3 wielkosci, kosztowal chyba cos ok 70 zl (ale jakies 4 lata temu). Calkiem fajna zabawa z gumami i stozkiem ;D
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

Orfister pisze:
gti&green pisze:koło roku jeździłem bez osłony na przegubie, zima, lato, deszcz, piach, błoto.... wczasy nad morzem, delegacje w krakowie.. dało rady... po powrocie z wczasów zaczęła popukiwać, ale wracałem w ulewnym deszczu, grzejąc po autobanie 160 - 170 non stop i smar wypłukało... zimowa delegacja w krk odbyła sie z postojami na popsikanie przegubu smarem w sprayu bo się już blokował że skręcać nie chciał i strzelał 8)7 ale dojechałem w miarę spokojnie... choć z duszą na ramieniu, żeby tylko nie odpadł ... ale na szczęście wytrzymał... i łożyska w skrzyni też. a cwaniaki mechaniki straszyli ze mam tym nie jeździć... :lol: zaraz wchodzę na alledrogo i poszukam tubek bo już widać pęknięcia na jednej gumie, dlatego się podpiąłem do tak starego tematu... powodzenia wszystkim wymieniającym gumki. _O_
Proszę....powiedz, ze to był żart, błagam :roll:
Też się dziwiłem jak tak mozna traktować poczciwego puga.

Tak to przysłowiowego golfa dobijaj
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
cyborg
Uzalezniony

Nie jedzcie juz po chlopaku, okazal skruche..;) Ja kiedys tez mialem totalny brak kasy i jezdzilem na starych poloskach dluuugo jak juz stukaly.. Ale pozniej sie odkulem i sprezentowalem mu nowki sztuki (tzn regenerowane Spidany) i od wtedy gumki wymienialem na czas;)
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Post autor: skola »

ja w sowim starym sx jeździłem z polosia bez gumy chyba ze 3 lata , stukała, pukała jezdzila bez smaru, i nic sie nie dzialo oO
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
gti&green
Junior

Gumka wymieniona :twisted:

Polecam gumy marki AD premium, wymiana jest lekka łatwa i przyjemna, są to specjalne gumy które można założyć bez rozbierania ośki 8)

Za komplet guma, smar i opaski zaciskowe dałem 4 dychy, myślę że warto, zobaczymy jak długo na tym pojeżdżę.
ODPOWIEDZ