Przewody paliwowe
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Przewody paliwowe
1) Jakiej średnicy powinny być miękkie przewody paliwowe (TU3M)?
2) Czy przewód zasilający i zwrotny są tej samej średnicy?
3) Czy średnica przewodów ma istotny wpływ na ilość i ciśnienie paliwa podawanego na wtryskiwacz (monopoint)?
Informacji o średnicy przewodów nie znalazłem ani na forum ani w literaturze.
Przewody dostępne w sklepach motoryzacyjnych to z reguły 6 i 8mm. Większy sugerowany jest jako zasilający, mniejszy jako odpływ. Wydaje się logiczne, choć u mnie obydwa to 7 mm.
Czy średnice przewodów wpływają na pracę wtryskiwacza, czy decydująca jest tu rola regulatora ciśnienia paliwa, zamontowanego przed wtryskiwaczem?
2) Czy przewód zasilający i zwrotny są tej samej średnicy?
3) Czy średnica przewodów ma istotny wpływ na ilość i ciśnienie paliwa podawanego na wtryskiwacz (monopoint)?
Informacji o średnicy przewodów nie znalazłem ani na forum ani w literaturze.
Przewody dostępne w sklepach motoryzacyjnych to z reguły 6 i 8mm. Większy sugerowany jest jako zasilający, mniejszy jako odpływ. Wydaje się logiczne, choć u mnie obydwa to 7 mm.
Czy średnice przewodów wpływają na pracę wtryskiwacza, czy decydująca jest tu rola regulatora ciśnienia paliwa, zamontowanego przed wtryskiwaczem?
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
Re: Przewody paliwowe
7 mm to średnica wew. czy zewnętrzna?
spr średnicę nie przewodów a króćców na które wsuwa się przewody
3)nie ma wpływu róźnica rzędu 2 mm w wypadku nie wysilonego silnika typu TU3M ,szczególnie ,że jest później regulator ciśnienia.Chyba ,że przewody te są nadmiernie zagięte i utrudniony jest przepływ paliwa.
spr średnicę nie przewodów a króćców na które wsuwa się przewody
3)nie ma wpływu róźnica rzędu 2 mm w wypadku nie wysilonego silnika typu TU3M ,szczególnie ,że jest później regulator ciśnienia.Chyba ,że przewody te są nadmiernie zagięte i utrudniony jest przepływ paliwa.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
- dzikson
- Maniak
- Kontakt:
Dotychczasowe przewody to 7x13, czyli średnica kanału 7mm przy 13mm średnicy zewnętrznej przewodu.
Króćców nie zmierzyłem, zmian w pracy silnika po wymianie na 8mm nie spodziewam się, za to zastanawia mnie sama teoria większego zasilania i mniejszego odpływu.
Króćców nie zmierzyłem, zmian w pracy silnika po wymianie na 8mm nie spodziewam się, za to zastanawia mnie sama teoria większego zasilania i mniejszego odpływu.
- Kamkiler
- Maniak
Przewód zasilający musi być większy ,bo ilość paliwa musi starczyć do pracy silnika na biegu jałowym jak i do max obrotów silnika i najwyższym spalaniu .
Dlatego też odpływ może być mniejszej średnicy (bo i tak część paliwa zostanie wykorzystana do pracy silnika )
Ciśnienie pompy paliwowej jest stałe tak samo jak w regulatorze przy wtryskiwaczu (chyba ,że jest zepsuty)(to od niego zależy jakość rozpylenia mieszanki )
Dlatego też odpływ może być mniejszej średnicy (bo i tak część paliwa zostanie wykorzystana do pracy silnika )
Ciśnienie pompy paliwowej jest stałe tak samo jak w regulatorze przy wtryskiwaczu (chyba ,że jest zepsuty)(to od niego zależy jakość rozpylenia mieszanki )
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
W odpływie nie ma właściwie ciśnienia - w niektórych samochodach widziałem odpływy bez opasek zaciskowych, więc z tej racji (małego ciśnienia, nie braku opasek
) pewnie zalecają mniejszy.

Peugeot 205 Roland Garros Cabrio

- dzikson
- Maniak
- Kontakt:
Brak opasek wydaje mi się delikatnie... nierozważny
Poza normalną pracą są jeszcze sytuacje, gdy ilość paliwa odpływającego jest równa dostarczanej, jak choćby przy hamowaniu silnikiem czy odcięciu wtryskiwacza w czasie jazdy na LPG.
Czy tak wzorcowo, według podręcznika, przewody odpływowe powinny być węższe, czy jest to opcja dowolna?
I jak to wygląda z dalszym odcinkiem? Czy przewody idące pod autem są równej średnicy?

Poza normalną pracą są jeszcze sytuacje, gdy ilość paliwa odpływającego jest równa dostarczanej, jak choćby przy hamowaniu silnikiem czy odcięciu wtryskiwacza w czasie jazdy na LPG.
Czy tak wzorcowo, według podręcznika, przewody odpływowe powinny być węższe, czy jest to opcja dowolna?
I jak to wygląda z dalszym odcinkiem? Czy przewody idące pod autem są równej średnicy?
- Kamkiler
- Maniak
Jazdy na LPG producent 205 nie przewidział ,ale jak widac dlatego w samochodach z wtryskiem sa identyczne przewody z i do pompy ,mniejsza srednica do pompy nic nie zepsuje.co do przewodów pod autem - sprawdz bedziesz wiedział
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
nie dam sobie reki uciąć ale wydaje mi sie ze przewody pod autem są identyczne
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
A czy giętki przewód paliwowy 6mm zamiast 7mm może być??
Bo jak się przyglądałem tym co idą pod autem to raczej w środku 7mm nie mają.
Bo jak się przyglądałem tym co idą pod autem to raczej w środku 7mm nie mają.