Różnice między prawym i lewym drążkiem kierowniczym?

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Jarmarek
Maniak
Posiadany PUG: 205 CTi
Numer Gadu-gadu: 2422735

Różnice między prawym i lewym drążkiem kierowniczym?

Post autor: Jarmarek »

Czy jest jakaś różnica między nimi ?
Jakiś czas temu kupiłem sobie, ale nie była potrzebna wymiana - teraz wygląda że potrzebuję go zmienić (albo przynajmniej mogę ;-) ) tylko już nie pamiętam na którą stronę był - potrzebuję wsadzić na prawą stronę...

A teraz profilaktycznie opiszę problem ...
Dziś znienacka :P zaczęło stukać i pukać -
Jak skręcę na maxa kierownicę w lewo i obracam kołem amortyzator w pewnym miejscu jakby przeskakuje - jadąc ma się uczucie że wszystko podskakuje - czy jest to objaw zużytego amorka czy coś więcej? dodam amortyzatory to złomy ...

Kolejna sprawa to energicznym kołysaniu kierownicą słychać pukanie - to samo dzieje się na prawym kole(lewe ok) - czy będzie to końcówka, maglownica czy drążek? jaki jest w ogóle objaw zużytej maglownicy i drążka?

W sumie pytam o czystą teorię bo do pracy jadę dopiero we wtorek(podnośnik) i mnie to męczy – tym bardziej że walenie pojawiło się nagle i nasila się :o

Pytanie dodatkowe: Po zmontowaniu zawieszenia(cała lewa strona nowa łącznie z półosiami - prawe półosie też) lewarek przesunął się w prawo(albo mi się wydaje) gdzieś czytałem że były przypadki że półosie były o 2cm za długie, ale przy wymianie waliło coś że nie dało się jeździć - czy możliwe jest to że ja mam dłuższą półoś, ale nie wali? co jest przyczyną - męczy mnie to tym bardziej że wyszukuję kolejne rzeczy które wydaje mi się że są nie tak jak być powinny, ale to pewnie wytwór mojej podświadomości i próby wmówienia sobie "coś kolego spierdol..eś" :lol:

Panowie - proszę o obiektywną i rzeczową pomoc ;-)
Awatar użytkownika
klim
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI
Numer Gadu-gadu: 1200836
Kontakt:

Re: Różnice między prawym i lewym drążkiem kierowniczym?

Post autor: klim »

Witam. Co do drążków to jest obojętne (prawy lewy) Jezeli chodzi o przeskakiwanie przy skręcie to napewno masz łożyska na górze makpersona do wymiany. Dodatkowo stukać przy krótkich ruchach może albo gałka końcowa albo drążek kierowniczy, są przypadki że odzywa się też łącznik stabilizatora. Co do półosiek to nie do końca rozumiem pytanie.
Peugeot 205 1.9 gti, volvo v40 T4, ticemon 0.8
http://amk-slazak.pl/
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Moj wczorajszy post zniknal -coz awarie sie zdazaja.

Nie wiem, co u Ciebie tlucze -przyloz ucho i sam sprawdz, co puka.

Co do polosi. Jak dla mnie to jakis mit, bo majac dluzsza polos nie damy rady wcisnac sworznia wahacza do zwrotnicy :wink:
Jarmarek
Maniak
Posiadany PUG: 205 CTi
Numer Gadu-gadu: 2422735

Post autor: Jarmarek »

dzięki za podpowiedzi... jeśli chodzi o to pukanie amorka i przesunięcie lewarka to pomyślałem sobie że przecież dało by radę chyba wcisnąć sworzeń wahacza jeśli najpierw założyłbym półoś potem sworzeń oraz drążek a dopiero potem nagiął i wcisnął amortyzator - i to mogło by być odpowiedzią dlaczego podskakuje amorek i mam przesunięty lewarek - to jest pomysł na który wpadłem teraz analizując jak składałem zawieszenie... poprawiajcie mnie jeśli jestem w błędzie.
dodatkowo kierownica jest przekręcona dość ostro w prawo(ok. 15 stopni) pomimo że drążek wkręciłem mniej więcej na taką samą ilość obrotów.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Nie da rady :wink:

'Mniej wiecej'? W takim razie nic dziwnego, ze masz kierownice przekrecona :wink:
ODPOWIEDZ