Stukające klocki hamulcowe?
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Stukające klocki hamulcowe?
Witam,
Mam taki objaw, po jezdzie do przodu, cofaajac, jak zahamuje czuc i slychac stukanie, dosc solidne, czuc to tez na kierownicy.
Na klockach hamolcowych nie mam tych sprezynek dociskających, ale nie mam ich na zadnym klocku, a tłucze sie tylko prawa strona. Niedawno zmienialem klocki, na starych tak sie nie dzialo.
Co robic? czy sprezynki pomogą, czy problem tkwi w klockach, albo jeszcze gdzie indziej?
Pozdrawiam!
Mam taki objaw, po jezdzie do przodu, cofaajac, jak zahamuje czuc i slychac stukanie, dosc solidne, czuc to tez na kierownicy.
Na klockach hamolcowych nie mam tych sprezynek dociskających, ale nie mam ich na zadnym klocku, a tłucze sie tylko prawa strona. Niedawno zmienialem klocki, na starych tak sie nie dzialo.
Co robic? czy sprezynki pomogą, czy problem tkwi w klockach, albo jeszcze gdzie indziej?
Pozdrawiam!
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
jak na moj gust cos musi byc luzne w kolach skoro stuka przy hamowaniu. to przod stuka ?? jesli tyl to na moj gust mocowanie szczek puscilo i stad taki huk. a jesli przod to znaczy (jak dla mnie) ze cos jest poluzowane.
Jak pisze invictus sprawdz zaciski itp.
Jak pisze invictus sprawdz zaciski itp.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- Pagi
- Maniak
- Kontakt:
Stuka z przodu. Zacisk nie jest luzny, wtedy stukaloby tez do przodu jadac (tak mi sie wydaje). A sam klocek natomiast jest luźny, lata sobie w przod i tył, klin jest.
Wydaje mi sie ze jakby byly te sprezynki to po puszczeniu hamulca, cofaly by klocek do tylu... tylko wtedy z kolei mogloby pukac do przudu hamujac...? juz nie wiem. Zdecydowanie cos jest nie tak skoro mam ten luz klocka przy jednum kole, a przy drugim nie...
Moze klocki jakies do bani? chociaz nie wiem jakie mam bo opakowanie wywaliłem. Na starych klockach tego pukania nie bylo...
Wydaje mi sie ze jakby byly te sprezynki to po puszczeniu hamulca, cofaly by klocek do tylu... tylko wtedy z kolei mogloby pukac do przudu hamujac...? juz nie wiem. Zdecydowanie cos jest nie tak skoro mam ten luz klocka przy jednum kole, a przy drugim nie...
Moze klocki jakies do bani? chociaz nie wiem jakie mam bo opakowanie wywaliłem. Na starych klockach tego pukania nie bylo...
- waldemarek_b
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
hmmm skoro klocek Ci lata tzn. ze czegos tam Ci brak. jak brak sprezynek itp to lepiej to skompletuj. poza tym w sumie dedukcja nic nie da. musisz wg mnie rozebrac ten hamulec i zlozyc na nowo przy okazji patrzac czy all jest sprawne itp.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
- Pagi
- Maniak
- Kontakt:
waldemarek_b: a klocek tez Ci lata ? 
Pieraś: ogadalem juz wszystko, rozebralem, wyjolem klocki i zalożylem od nowa... dalej to samo... dlatego pytam czy moga te sprezynki cos zmienic, ale z tego co waldemarek_b pisze to niebardzo...
Sprobuje jeszcze poogladac skad ten luz wynika...

Pieraś: ogadalem juz wszystko, rozebralem, wyjolem klocki i zalożylem od nowa... dalej to samo... dlatego pytam czy moga te sprezynki cos zmienic, ale z tego co waldemarek_b pisze to niebardzo...
Sprobuje jeszcze poogladac skad ten luz wynika...
- blaszka
- Peugeot 205 Master
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
wymien zaciski hamulcowe i bedzie dobrze mówie ci to zaciski nawymieniałem sie ich juz troche w c15 ten sam objaw pukaja w nich prowadnice
Ostatnio zmieniony 09 cze czw, 2005 10:48 pm przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.