Tylna zawiecha
- sroger
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Tylna zawiecha
Witam
Wiem że ten temat był już poruszany wiele razy ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Problem dotyczy tylnego zawieszenia.
Podczas jazdy po gładkiej nawierzchni jest wszystko wporzo,
podczas jazdy po małych nierównościach też jest wszystko wporzo,ale
podczss jazdy po więksszych nierównościach z tyłu dochodzi odgłos stukania po lewej stronie,ale odgłos lekko stłumiony.
Coś tam jest nie tak bo nieźle tam stuka,wali.
Podnosiłem samochód do góry ,ruszałem kołem we wszelkich możliwych kierunkach,nawet kiedy stał na kołach to uginałem samochód w dół i w górę ,szarpałem kołem i nic...
Gość ze sklepu z częściami samochodowymi Peugeota który sam miał Peugeota powiedział że prawdopodobnie belka do robienia i podał mi dwa objawy które na to wskazują
-pierwszy objaw to koło ma się chować w nadkole (u mnie stoi prosto)
-drugi objaw to szarpiąc koło do siebie i od siebie ma byc słyszalny stuk ( u mnie nie słychać).
Zaznaczam że u mnie stuka a nie piszczy czy skrzypi.
Patrzyłem na poduszki belki wyglądają na w porządku,ale może to złudzenie.
Może to amorki a raczej amorek?Ale uginająć samochód nie buja sie.
Co to może być bo nie mam pojęcia??
Wiem że ten temat był już poruszany wiele razy ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Problem dotyczy tylnego zawieszenia.
Podczas jazdy po gładkiej nawierzchni jest wszystko wporzo,
podczas jazdy po małych nierównościach też jest wszystko wporzo,ale
podczss jazdy po więksszych nierównościach z tyłu dochodzi odgłos stukania po lewej stronie,ale odgłos lekko stłumiony.
Coś tam jest nie tak bo nieźle tam stuka,wali.
Podnosiłem samochód do góry ,ruszałem kołem we wszelkich możliwych kierunkach,nawet kiedy stał na kołach to uginałem samochód w dół i w górę ,szarpałem kołem i nic...
Gość ze sklepu z częściami samochodowymi Peugeota który sam miał Peugeota powiedział że prawdopodobnie belka do robienia i podał mi dwa objawy które na to wskazują
-pierwszy objaw to koło ma się chować w nadkole (u mnie stoi prosto)
-drugi objaw to szarpiąc koło do siebie i od siebie ma byc słyszalny stuk ( u mnie nie słychać).
Zaznaczam że u mnie stuka a nie piszczy czy skrzypi.
Patrzyłem na poduszki belki wyglądają na w porządku,ale może to złudzenie.
Może to amorki a raczej amorek?Ale uginająć samochód nie buja sie.
Co to może być bo nie mam pojęcia??
Peugeot 205 , 1.8 diesel , 1984r. , 60KM
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
Re: Tylna zawiecha
wygladac moga, ale o ich stanie mozesz sie dopiero przekonac kiedy podniesiesz calkowicie tyl auta albo cale auto, ja np bardzo sie zdziwilem podacza wizyty u wulkanizatora kiedy to zobaczylem ze belka wisi a poduszki sa rozwalone w polowie, ale niesadze zeby to byla przyczyna poniewaz ja u siebie zadnych stukow nie slyszalem i nie slysze z tych okolicsroger pisze: Patrzyłem na poduszki belki wyglądają na w porządku,ale może to złudzenie.
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- blaszka
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
hmmma taki, ze klocki lataja luzno w zaciskach i stukaja, a jak wcisniesz hamulec to przestaja, bo sa docisniete

a po drugie z tyłu nie ma klocków

stuki prawdopodobnie sa wywołane naderwana poduszka belki łozyska raczej by skrzypiały a jakby były mocno rozwalone to bys wyczuł duzy luz i stukanie poruszajac kołem
sprawdz tez mocowanie koła zapasowego czy czasem to nie stuka o nadwozie nieraz wypadaja gumy amortyzujace koło z koszem
fakt
moze pukac mocowanie amorka i okladziny w bebnach jezeli pekla sprezyna

moze pukac mocowanie amorka i okladziny w bebnach jezeli pekla sprezyna
Ostatnio zmieniony 03 kwie pn, 2006 7:10 pm przez Banita, łącznie zmieniany 1 raz.
- sroger
- Nowicjusz
ostatnio dokręcałem kosz od strony bagażnika ale może sprawdze całe mocowanie kosza, dzięki blaszka za podpowiedzblaszka pisze:hmmma taki, ze klocki lataja luzno w zaciskach i stukaja, a jak wcisniesz hamulec to przestaja, bo sa docisnietedziwne
![]()
![]()
a po drugie z tyłu nie ma klocków
stuki prawdopodobnie sa wywołane naderwana poduszka belki łozyska raczej by skrzypiały a jakby były mocno rozwalone to bys wyczuł duzy luz i stukanie poruszajac kołem
sprawdz tez mocowanie koła zapasowego czy czasem to nie stuka o nadwozie nieraz wypadaja gumy amortyzujace koło z koszem
Peugeot 205 , 1.8 diesel , 1984r. , 60KM
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
A mi tak stukaly wywalone silentbloki, ktorych normalnie nie widac. Trzeba belke zrzucic na dol aby je wymienic.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora