zderzaki pod kolor nadwozia :)

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
Awatar użytkownika
aroslaw
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

zderzaki pod kolor nadwozia :)

Post autor: aroslaw »

malowal ktos tak samemu zderzaki i dokladki ?? ja bede szpachlowal zderzak bo mi sie leciutko rozwalil ;) i od razu sie zastanawiam nad pomalowaniem ich na kolor nadwozia :)
Ferguss

Post autor: Ferguss »

ja osobiście polecam - bardziej mi się podoba jak całość jest w jednym kolorze - przejrzyj fotki w profilach to będział miał rozeznanie
Awatar użytkownika
iveras
Maniak
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1660813

Post autor: iveras »

zabieram się za to tuż po egzaminach. Zakupiłem już podkład do zderzaków, szpachlę natryskową i podkład do lakieru (lakier mam i zdałoby się prysnąć jeszcze lakierem bezbarwnym)
Efekt ciekawy, jestem zdecydowanie za ;)
If she said "it's Chelsea or me" ... would You miss her?
Junior

Post autor: aroslaw »

niby jest jakis spray za 12 zl do zderzakow. i wlasnie nie wiem czy on wytrzyma. trzeba robic te podklady ??
Peugeot 205 Style

http://www.aroslaw.205.pl
Awatar użytkownika
iveras
Maniak
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1660813

Post autor: iveras »

1)na początek podkład do zderzaków (dlatego do zderzaków bo wytrzymuje niskie temperatury i nie odpada), ale musisz psoknąć go na czysty plastik, odtłuszczony benzyną itp.
2)Następnie szpachla (ale tylko po to żeby zderzak był gładki bo w malowaniu nie przeszkadza, że chropowaty czy gładki)
3)Teraz podkład do lakieru (obowiązkowo)
4)no i lakier :) + lakier bezbarwny (nie wiem tylko czy koniecznie trzeba nałożyć warstwę lakieru bezbarwnego?)
resztę trzeba
If she said "it's Chelsea or me" ... would You miss her?
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

ja mam seryjnie pod kolor nadwozia, tak jak ferguss, ale niestety chlapnięte farbą akrylem, który już zresztą odłazi... czekam na jakieś wolne chwile, żeby to zmyć ;)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Ferguss

Post autor: Ferguss »

iveras pisze:+ lakier bezbarwny (nie wiem tylko czy koniecznie trzeba nałożyć warstwę lakieru bezbarwnego?)
resztę trzeba
z tego co wiem to na akryl nie kładzie się warstwy bezbarwnej, tak mi mówiło już kilka osób...
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

efekt

Obrazek
Obrazek

auto Lorda Devila..jego popytaj
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
invictus

Post autor: invictus »

bo sie nie kladzie- chyba ze chcesz zeby samochod odbijal swiatlo jak plyta CD
Awatar użytkownika
Yahoo
Uzalezniony

Post autor: Yahoo »

nie wiem czy wiecie ale większość francuzów ( oczywiście nie metalików ) było malowane warstwowo baza + bezbarwny :wink: Na akryl można spokojnie malować bezbarwnym, w niczym to nie przeszkadza ! Zadaniem lakieru akrylowego jest nadanie barwy i głębi powierzchni, połysk oczywiście też nadaje - ale można nałożyć na akryl bezbarwny !

EDIT:aha i podkład na tworzywo jest konieczny, inaczej lakier popęka po jakimś czasie
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Czy tak jest fachowo? (każdy moze mieć swoje zdanie), ja tak zrobiłem i jest extra od prawie trzech lat. Zderzak szlifujemy papierem ściernym, coraz większa gradacja w celu uzyskania równej powierzchni, żeby pozbyc sie faktury. Potem odtłuszczamy (benzyna extrakcyjna nie jest najlepszym rozwiązaniem-niewiele droższy a o wiele lepszy jest odtłuszczacz) ale do zderzaków może być. Potem kładziemy (malujemy) "uplastyczniaczem"-środkiem majacym zapewnić dobre trzymanie się lakieru podłoża. Środek ten zazwyczaj jest bezbarwny. Po około 15-20 minutach kładziemy właściwy lakier (chodzi o to aby uplastyczniacz nie wysechł całkowicie-znacznie pogarsza to jego właściwości. Lakier bezbarwny pełni dwie funkcje: nadaje połysk i zabezpiecza właściwy lakier. W zasadzie to wszystko. Po kilku tygodniach można wypolerować.
p.s.
Do takiej zabawy polecam oryginalne zderzaki (wykonane z żywicy prasowanej) podróby są plastikowe.
ODPOWIEDZ