Nakładając Nikasil Zmniejszy sie tarcie w cylindrach.
Podam maly przykład ,mam skuterka Runera gilere 125,mam w nim rozwiercony cylinder z Malossi 175 wcześniej byl na nikasilu rok temu przegrzał mi sie ( nie mialem prawie w nim wody czego nigdy nie sprawdzałem

)zerwała mi sie ta powłoka nikasilu i wstawili mi tuleje ,różnica jest ogromna nie moze wejsc na te same obroty co wcześniej ( a chodziła jak pila motorowa oczywiście to jest 2 sów)
To ze to przekroczy wartosc silnika wiem o tym doskonale , narazie próbuje sie dowiedziec czy mozna dopasowac tloki itd z jakiegos motoru i zeby byly lżejsze niz te z Mi 16 co powinno jej pomodz latwiej sie wkrecac na obroty,siedzialem juz jedna nocke na necie i nie stety nic nie znalazlem
Stef, czemu myślisz ze możne być problem z hydraulika głowicy?
Na francuskim forum jeden z adminow napisal mi to: (Avant de parler de ressorts ou de quoi que ce soit, le critère N°1 c'est la vitesse des pistons pour ne pas rompre le film d'huile.
La course d'un MI16 c'est 86mm ?
Si oui, à 10000rpm ça fait une vitesse max de piston de 28,67 m/s. C'est beaucoup trop. Au delà de 24m/s il faut des huiles super top qualité prévu pour les hauts régimes. Puis des pièces en mouvement super légères.(za nim bede mowil o wzmacnianych resorach czy o czym kolwiek innym , wspominal ze przy tej prędkości tloka moze mi zabraknąć smarowania na cylindrach i ze trzeba by wlewać specjalny olej na wysokie obroty wspomniał mi tez o lżejszych tlokach z korbowodami dlatego wpadlem na pomysł by dopasować od motora , )
Pour l'expérience, tu peux demander à JM93. Il nous à peté un +11000rpm avec son Mi16 carbu à Chambley ya 2 ou 3 ans.

Au feu vers départ en 1ère au rupteur, passage de la 2nd, rupteur, et re-1ère (loupage de 3ème) -> +11000tr/min.

Même pas mal. ! Mais ensuite ça n'a pas duré longtemps :duh: )
(tu opowiada jedna z historii jak ich kolega zmieniając bieg z 2 ki na 3 ke wcisnol 1 i mial okolo 11 000 rmp silnik wytrzymal ,ale po jakims czasie zaczol szwankowac.)
Znalazlem juz Firme co moze mi zrobic sprezyny jakie chce na zamowienie ,koszt nikasilu z tego co sie dowiedzialem za cylinder 200E bez tlokow,ale idzie sie dogadać z nimi ,moze byc o wiele taniej powiedzmy bez faktury.