Neony - kwestia prawna

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
BubuPN

Neony - kwestia prawna

Post autor: BubuPN »

Mam takie pytanko, ponieważ mówi się, że ponoć nie można stosować neonów zewnętrznych gdyż policja za to łapie. Jednak w kodeksie drogowym jest napisane jedynie, że nie można używać na zewnatrz świateł - sygnałów niebieskich i czerwonych. Czy to oznacza, że można do auta montować na zewnatrz neony o innych kolorach niż czerwony i niebieski?? Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat lub doświadczenia "z autopsji"??
Awatar użytkownika
baberek
Junior
Posiadany PUG: 205 GTi XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: baberek »

Z autopsji wiem tyle:
- na postoju moze uzywac sobie neonow koloru nawet rozowego
- podczas jazdy zatrzywaja Cie za dowolny kolor neonu - taka juz jest nasza kochana policja :D
Archenar

Post autor: Archenar »

baberek ma niestety rację...nawet świecących wentyli nie można uzywać :(
invictus

Post autor: invictus »

W kodeksie jest o swiatlach niebieskich i czerwonych MIGAJACYCH czyli jak swieci swiatlem ciaglym to (teoretycznie) nie moga sie przyczepic do zadnego koloru. Powiem tak mozna jezdzic z neonami o ile nie moga sie do niczego przyczepic (bo beda probowali) czyli reczny, gasnica, trojkat, itp. Poza tym najlepiej miec ze soba kodeks i zapytac niebieskiego o konkretny paragraf, ktory na to nie pozwala a pozniej udowodnic mu ze sie myli :P
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

U nas na zlocie ostatnio i tak się przyczepili do wszystkich co mieli neonki (wszyscy stali) jak nie mogli się przyczepić za bardzo neonków to tak jak mówi invictus gaśnica trójkąt pęknięcie na szybie ręczny i wszystko co kolwiek uda się im znaleźć.

Nie ma paragrafu chyba palenie gum no ale wtedy i tak się przyczepiają i zaśmiecanie drogi i nieszczenie asfaltu :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Jest jakiś przepis regulujący montaż dodatkowego oświetlenia w aucie, szczegółów już nie pamiętam, ale wspomniany przepis wyklucza montowanie jakiegokolwiek światła pod autkiem :(
Dowiadywałem się, bo też już myślałem, że za białe podświetlenie nic nie zrobią.
BubuPN

Post autor: BubuPN »

postępując według tej regulacji nie można montować tylko niebieskich i czerwonych neonów
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cheatoss »

Ferguss dobrze mowi, jest przepis ktory dokladnie precyzuje co powinny oswietlac lampy samochodu i gdzie powinny byc zamontowane... wszelkie inne sa zle i szatanskie =] ja tez kiedys myslalem ze sobie zapodam zielony albo bialy i bedzie git =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

No to zostaje zamonotwać pożandne oświetlenie wnętrza :) :mrgreen:

Ferguss

nawet montaż halogenów jest określony przez przepis (chodzi o odstep między nimi)
a z drugiej strony, to drogówka tak mnie wqur&$#%^ że nie będą zakładał tego typu rzeczy, bo nie mam ochoty przeprowadzać z nimi jakąkolwiek rozmowę :evil:
luzak

Post autor: luzak »

Można miec włączone neony na postoju, ale nie może być widać źródła światła.. czyli muszą byc głeboko pod progiem :) Jeśli chodzi o halogeny- wystarczy je zakryć, albo nawet przekleić X i wg polskiego prawa nie ma halogenów :) wesem nawet sprzedaje condomy na swoje halogeny, hella zresztą też :) Pewnie im chodzi o to, żeby się nie potłukły, gdy nie sa używane... no, ale że nasze prawo fajne jest :mrgreen: to trza kombinować pane Hawranek.

p.s. można się z nimi kłócić, bo przepis mozna rozumieć na wiele sposobów, mozna tez załatwić sobie certyfikat (np TUV :) ) na neony (foliatec) i im pokazywac papierek... pytanie tylko na jak mądrego czy tam głupiego gliniarza trafimy i czy jeśli oleje neony nie doczepi sie, np do opon, hamulców, korozji? Chyba nie warto : :?
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Hm...neony to dla mnie szczyt buractwa...niebiescy powinni palowac wlascicieli "neonowych samochodow" za glupote...Wrr....dresiarstwo..
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
luzak

Post autor: luzak »

neony w maluchu to buractwo 1 stopnia, ale widziałes ładnie zrobioną supre z neonami? Szczyt dresiarstwa? "nie wydaje mnie sie" :)
Ferguss

Zgadzam się z luzakiem. Widziałem swojego czasu fajną pomarańczową suprę z podświetleniem i szczęka mi opadła.
Buractwem można nazwać wygląd niektórych aut i sposób mocowania samych neonów. Do dziś mam przed oczami widok jasnożółtego audi 80 i zamontowanymi neonami (a raczej jarzeniówkami), które były umocowane i wyglądały jak świecące progi w tym aucie.
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

A ja też się zgodze z Luzakiem kwestia aby to bylo dobrze wykonane :)

ODPOWIEDZ