Planuje wymiane świec. Dlatego pytam jakie dobre i w miare tanie ?? Myślałem nad NGK bo widze że wszyscy chwalą jednak nie mam pojęcia jakie tzn. oznaczenie jakieś czy cuś.
ja mialem beru ultra i teraz zmienilem na ngk i powiem ze na beru bylo o wiele lepiej no ale wszystko sie psuje ale na ngk tez nie narzekam razem z nowymi przewodami calkiem calkiem idzie ladnie , na allegro u wiekszosci aukcji jest napisane zeby po wygraniu podac model auta i oni wtedy odpowiednie dobiara, a jak nie to zazwyczaj podaja liste aut wspolpracujacych z danymi swiecami
A ja polecam Briska. Wymienilem swiece NGK na Briska i powiem ze duzo lepiej samochod odpala, chco moze to byc spowodowane takze niedawnym remontem silnika i wymiana cale ukladu zapolnowego wiec prosze sie nie sugerowac moja wypowiedzia bardzo.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI
Prawda jest taka , ze każdy silnik indywidualnie reaguje na świece..to żywy organizm...poza tym na "zapalanie" mają wpływ jescze inne czynniki takie jak jakosć paliwa, dolot powietrza ( czysty czy brudny filtr ) zawory...ustawienie zapłonu..
Nie zmienia to faktu że NGK jest bardzo dobra firmą..i jako jedyna produkuje sprawnie działajace świece do japońskich motocykli...a jak wiadomo tak warunki pracy są wyjątkowo cieżkie...nie to by mi NGK płacił z areklame ale takie są moje doświadczenia..
Banita pisze:iskra- ngk wypada przy nich bardzo blado
święte słowa. Iskra to najlepsza i najtańsza świeca, trzeba tylko po zakupie sprawdzić szczelinomierzem i ustawić odpowiednią przerwę oraz wymieniać je np. co 10tyś.
Ja wymieniam co 5tyś.
a świece kupujesz w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym a nie na jakimś tam allegro
Czy paliwo też niedługo się będzie kupować na allegro - pewnie bedzie trochę tańsze
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Orfister pisze:
Nie zmienia to faktu że NGK jest bardzo dobra firmą..i jako jedyna produkuje sprawnie działajace świece do japońskich motocykli...a jak wiadomo tak warunki pracy są wyjątkowo cieżkie...nie to by mi NGK płacił z areklame ale takie są moje doświadczenia..
co 10-15tyś świece powinno się wyczyścić i wyregulować przerwę nawet przy świecach platynowych (na 100tyś km.) Ja wolę te świece od razu wymienić, kpl. Iskry kosztuje ok. 30zł. i dają naprawdę b.dobrą iskrę a inne produkty często po paru kilometrach szybko zmieniałem właśnie na iskrę.
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej