czyszczenie wtrysków ponownie

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
gregor
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

czyszczenie wtrysków ponownie

Post autor: gregor »

Było już o tym, ale nie wyczytałem tego, co mnie interesuje.

Chciałem zapytać, czy zna ktoś jakąś metodę wyczyszczenia wtrysków bez ich rozbierania? Jeżeli tak, to czym i czy będzie to w ogóle skuteczne?

Chodzi o to, że kupiłem komplet używanych wtrysków ponieważ podejrzewam, że to co mam w silniku są albo zuzyte albo przybrudzone. Ponieważ nie chcę unieruchamiać samochodu na dłużej, zakupiłem ten drugi komplet wtrysków, który po odpowiednim przygotowaniu wrzucę do silnika, co zajmie mniej czasu niż wyciągnięcie i czyszczenie starych.
Te co kupiłem kosztowały mnie 70zł i według sprzedającego pochodziły z silnika o przebiegu 120 000km. Nawet jeżeli to nieprawda i nawet jeżeli ich stan jest nienajlepszy, to strata niewielka.

Na razie te wtryski wrzuciłem do plastikowej kuwety i obficie spryskałem WD 40. Co dalej? Rozbierać i czyścić czy zalać benzyna/ropą/czymkolwiek innym, pozostawić na tydzień czy dwa i coś to pomoże?
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

Chcesz rozbierac wtryski? Co prawda nigdy tego nie robilem ale wydaje mi sie, ze nie jest to latwa sprawa.

Z najprostrzych sposobow proponowalbym zalac do baku specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy. Pojezdzic troche i zobaczyc czy pomoglo. Jezeli nic sie nie polepszy to zalozyc drugi komplet.

Przed zdemontowaniem starych wtryskow sprawdzilbym jeszcze jak one leja, czy dobrze rozpylaja mieszanke? Czy to aby na pewno jest ich wina?

Jezeli chcesz miec 100% pewnosc co do kupionych wtryskow to zawiez je do zakladu gdzie moga ci je sprawdzic. Koszt nie powinien byc duzy ok. 5zl za szt.

PS. a i wywal pozostale dwa niepotrzebne posty !!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Damian1p
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Damian1p »

po co trzy takie same tematy zalozyles? wykasuj dwa
Nie drażnij Lwa, bo Lew to Ja
http://damian1p.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master