Czy komuś udało się kiedyś wyjąć alternator z 205 mi16?

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Re: Czy komuś udało się kiedyś wyjąć alternator z 205 mi16?

Post autor: moralez »

Fox pisze: Klim: Dzięki za wytłumaczenie. W sumie to oczywiste, a ja na to nie wpadłem, eh tradżedi:)
nawet etzold o tym pisze :P
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

Oslone filtra na twoim miejscu w ogole bym wywalil, przynajmniej ja tak zrobilem. Przerobilem tylko obejme jej mocowania zeby filtr chowal sie w samym rogu nie wadzac o wiazke elektryczna. Teraz jest tam sporo miejsca. Nic o siebie nie ociera. Jest w znacznej odleglosci od kolektora wiec nie na grzewa sie mocno. Uwage nalezy zwrocic na przewody paliwowe, szczegolnie ten doprowadzajacy paliwo do listwy pod cisnieniem.
Przewody w 205 sa troche dziwne (twarde) - gumowo-plastikowe. W BX ida zwyczajne gumowe. Najlepiej kup przewod na metr (one chyba maja wytrzymalosc do 12Bar) i wymien calosc. Nastepnie poukladaj je dobrze, tak aby o nic nie obcieraly i byly w bezpiecznej odleglosci od rozgrzanego kolektora.

Dobrym motywem bylaby tasma do obwiazywania kolektorow, zapewne wtedy przy ewentualnym peknieciu przewodu nie doszloby tak szybko do zaplonu bezyny.
Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho-g
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: krzycho-g »

ech jednak silniczki TU sa pod tym wzgledem nie do przebicia....nie do zajezdzenia i wszystko demontuje sie w chwile....
kiedyś pojade tak szybko ze się w czasie przeniosę ...;-)
ODPOWIEDZ