Problemy z elektryką!! Znasz się? Pomóż!!

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
piotrek.ciszak
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.1 Benz (jeszcze 60km i jeszcze z katalizatorem ;) 1990r
Numer Gadu-gadu: 5751580

Problemy z elektryką!! Znasz się? Pomóż!!

Post autor: piotrek.ciszak »

Witam. Mam następujący problem. Nie dawno kupiłem mojego Peugeocika 205 1.1 gaźnik. Wszystko był ok i po pewnym czasie coś nie przyjemnego zaczęło sie dziać w elektryce. Najpierw była sytuacja że włączałem prawy kierunkowskaz i migał dopóki nie nacisnąłem hamulca. Wtedy przestał świecić ale jak puściłem znowu mrugał. Potem zauważyłem że jak włącze zapłon lub odpale silnik włącze wsteczny i nacisne hamulec świeci (nie mruga) prawy kierunek. Ostatnio co nie znowu zaskoczyło to przy wyłączonym silniku i zapłonie naciśnięcie hamulca powoduje zapalenie się świateł pozycyjnych. W kolejnych dniach było jeszcze gorzej. Teraz przekręcam włącznik zmiany świateł na pozycyjne lub mijania i co się dzięje...? Włącza się zapłon, pokazuja się czerwone kontorlki, wskazówka poziomu paliwa idzie w góre i normalnie wesołe miasteczko. Dodam jeszcze że obecnie w ogóle nie mam prawego kierunkowskaza!! Co się może dziać?? Co trzeba zrbić i ile może wynieśc mnie naprawa tego?? POMOCY!!!!!!!!!
Pitex205
piotrek.ciszak
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 1.1 Benz (jeszcze 60km i jeszcze z katalizatorem ;) 1990r

Re: Problemy z elektryką!! Znasz się? Pomóż!!

Słyszałem jeszcze że przyczyną moga być żarówki ale po wymianie żarówek nic się nie zmieniło
Pitex205
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

masz zwarcie prawdopodobnie na ktorejs wtyczce, ja mialem zwarcie w tylnej lewej lampie i po przekreceniu swiatel mialem zaplon :roll:
piotrek.ciszak
Junior

Czyli mówisz że to możę być na przykład wtyczka od świateł tylnich?? Bo ja ostatnio podłączałem tylni spryskiwacz i coś mogłem zepsuć tylko co skoro tam jest tylko jeden kabelek?? Mogło się zrobić jakieś zwarcie i coś przepalić że trzeba wymienic??
Pitex205
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

tam raczej nie ale moze gdzie kolo lampy cos robiles. jedyne co moge ci poradzic to szukac 8)
Awatar użytkownika
_carlos-
Junior
Posiadany PUG: 205 junior 1.0ccm gaźnik
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: _carlos- »

Na 99% stawiam na fatalną masę. Jeżeli jest słaba masa albo nie ma jej wcale prąd szuka jak najkrótszej drogi połączenia "+" z "-" . Znajduje ją poprzez żarnik innej żarówki.
Weż wtyczki od lamp porozpinaj, zalej WD 40, żeby usunąć śniedź i kilkakrotnie spinaj i rozpinaj wtyki co poprawi styk.
Następnie znajdź miejsce łączenia przewodów masowych z karoserią, odkręc je, wyczyść papierem ściernym albo szczotką drucianą, skręć ponownie i nałóż trochę smaru, żeby nie śniedziało. Sprawdź również przewód masowy łączący silnik z karoserią.
Po tych zabiegach proponuję dla pewności spryskać WD-ekiem styki w gniazdach żarówek.
Jeżeli nie pomoże to rzucę zawód!!!!! :mrgreen:
JUNIORObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kabzik
Junior
Posiadany PUG: 205 GL 1.1, 106 Quiksilver 1.4

Post autor: kabzik »

_carlos- po twoim poscie wnioskuje ze jestes elektrykiem! wiec moze wiesz jak zrobic swiatła w 205 tak zeby gasły ze stacyjka ale jak sie wroci na pozycje to sie zaswieci pozycja bez stacyjki (tak jak w maluchu)??? sorki ze nie pod temat ale draczy mnie ta sprawa..
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r

Post autor: domel »

Racja. To masa lub/i zwarcia.
Jedyne co można poradzić, poczyścić papierkiem ściernym a potem zabezpieczyć choćby wazeliną wtyczki i styki.
Najszybciej śniedzieją i brudzą sie styki gdzieś w bloku silnika i z tyłu czyli ogólnie poza kabiną gdzie są narażone na deszcz, śnieg, mróz i syf. Poczyściłbym wtyczki szczególnie od świateł.
Kiedyś miałem coś podobnego i musiałem wyczyścić wtyczkę od świateł tylnych z prawej i potem ok
piotrek.ciszak
Junior

Dzięki wszystkim za pomoc. W sobotę się za to wezmę... Jak nie pomoże to napiszecie mi jeszcze możę jakieś wskazówki?? pozdro!!
Pitex205
Awatar użytkownika
_carlos-
Junior

kabzik pisze:_carlos- po twoim poscie wnioskuje ze jestes elektrykiem! wiec moze wiesz jak zrobic swiatła w 205 tak zeby gasły ze stacyjka ale jak sie wroci na pozycje to sie zaswieci pozycja bez stacyjki (tak jak w maluchu)??? sorki ze nie pod temat ale draczy mnie ta sprawa..

Jest to możliwe. :mrgreen:
Narysowałem schemat, ale nie wiem jak go wkleić.
Awatar użytkownika
kabzik
Junior
Posiadany PUG: 205 GL 1.1, 106 Quiksilver 1.4

Post autor: kabzik »

otworz za pomoca czegos i zapisz jako jpg potem http://www.imageshack.us/ tam zamieszczasz i kopiujesz link i wklejasz ten link moze załozyc oddzielny temat z tymi swiatłami?? bo to jest zbawienie dla tych ktorzy maja skleroze... :) jak by co to mi podeslij ten schemat kabzik23@gmail.com to ja go wrzuce...
Awatar użytkownika
_carlos-
Junior

kabzik pisze:_carlos- po twoim poscie wnioskuje ze jestes elektrykiem! wiec moze wiesz jak zrobic swiatła w 205 tak zeby gasły ze stacyjka ale jak sie wroci na pozycje to sie zaswieci pozycja bez stacyjki (tak jak w maluchu)??? sorki ze nie pod temat ale draczy mnie ta sprawa..

Odsyłam do tematu:
światła w PEUGEOT 205
ODPOWIEDZ