Chcial bym zaczac od poproszenia o wyrozumialosc. Jestem nowym uzytkownikiem, przejzalem regulamin itd. Jednak chcem podkreslic ze uzywalem opcji"Szukaj" ktora jest tak czesto wspominana przy niektorych postach

Wiec tak ,
wlasnie stalem sie posiadaczem peugota 205 GL 1.1 na gazniku rok '91. Dostalem go za darmo , chociaz w nienajlepszym stanie( delikatnie mowiac jest troche zapuszczony ) i wymaga napraw.
Zawieszenie juz mam zrobione i teraz czas wziasc sie za silnik , mam wiec z tego tytulu kilka pytan dotyczacych pewnych zachowan (z nieznanych dla mnie powodow

Oto w/w powody

- Na LPG odpalenie zimnego silnika graniczy z cudem , mozna zajezdzic rozrusznik i akumulator.
- Na zimnym silniku na benzynie trzeba odpalac przy wysunietym ssaniu bez wciskania gazu(to jest instruktarz poprzedniego wlasciciela:D ktory zrzesza sie sprawdzil ) , pedal gazu w niczym nie pomaga
- Juz po odpaleniu , silnik po nagrzaniu i przelaczeniu na gaz pracuje tylko na ssaniu , po schowaniu ssania muli i gasnie
- Dzisiaj przytrafilo mi sie 2 razy ze juz na gazie po mocniejszym wcisnieciu gazu w pewnym momecie gasnie.
Czy to cos powaznego i jak mozna sie pozbyc takich ekscesow? Jedym slowem, jak doprowadzic silnik do dobrego stanu ?
Jesli to wyeliminuje ktoras ze znanych wam usterek to dodam, ze wymieniana byla uszczelka pod glowica.
Aha jeszcze jedno ...
Cieknie mi olej z pod walu korbowego(co uniemozliwa wlanie wiekszej ilosci oleju jak do 1/3 wysokosci na miarce) , jak droga moze byc wymiania bo nie mam warunkow ani wystarczajacej wiedzy by samemu to zrobic.
Mam nadzieje ze bedziecie potrafili mi pomoc.

Pozdrawiam