Problem z gaznikiem i zawieszeniem pug 1,4

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Parys

Problem z gaznikiem i zawieszeniem pug 1,4

Post autor: Parys »

Panowie mam problem. kupiłem puga 205 1,4 wersje green, silnik nie raz przerywał wiec postanowiłem sprawdzić gaźnik, okazalo sie ze jest tam wsadzony solex 32PBISA16 który jest seryjnie w pugu 1,1 moje pytanie brzmi następująco jaki seryjnie powinien być tam gaźnik ? bo boje sie ze przerywanie moze byc wina gaźnika a i silnik rano ciężko odpala...?? a i lewe tylnie kolo wogole nie odbija jak podniose auto na lewarku to kolo wogole nie odchodzi tylk oodrazu z autem sie podnosi 0 amortyzaciji amortyzator jest dobry ? gdzie tkwi problem ? pomocy
Ostatnio zmieniony 26 mar śr, 2008 9:59 am przez Parys, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Re: Problem z gaznikiem pug 1,4

Post autor: Kamkiler »

Pug 1,4 na solexie ma 85KM ,specyfikacją bym sie zbytnio nie przejmował , Ciezko zapalic ?? na gaznikach zawsze jest troche ciezej ,musisz go wyregulować jezeli przerywa ,tez to przerabiałem ,jak wyregulujesz powinno byc duzo lepiej .
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Posiadany PUG: 205|1.4XY7|'89r
Numer Gadu-gadu: 6209054
Kontakt:

Post autor: PAWLACZYSKIS »

Regulowałeś sam? Może jakieś rady? Książka?
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: skola »

tez mam solexa i jest 75 KM :) tak też w dowodzie jest napisane, i też zawsze ciężko zapala, przy 120 Km/h dławi sie tak jakby za duzo paliwa dostawał, byłem u typa co zajmuje sie gaźnikami powiedział ze trzeba by było go dać do regeneracji i potem regulacja powiedział ze będzie wtedy wszystko ok a samochód dostanie wigoru :)
koszt jakieś 300 zł oO
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
arekgr
Junior
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Numer Gadu-gadu: 1971427

Post autor: arekgr »

A ja myślę, że masz silnik 1.1... Zdarzają się takie historie, a dowodowi ślepo nie ufaj...
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green

Re: Problem z gaznikiem i zawieszeniem pug 1,4

Post autor: wasia »

Zanim wydasz 300 zł spróbuj sam pokręcić przy tym gaźniku - jeśli wiesz czym różni się śrubokręt płaski od krzyżakowego to twoja wiedza i umiejętności będą nawet większe niż potrzeba do tej roboty. Wyjmij gaźnik, umyj benzyną czy czymś takim (niektórzy zalecają gotowanie w occie :Y ), sprawdź czy uszczelki nie są porwane - jeśli są to spróbuj kupić (mogą być problemy z dostaniem) lub dotnij z czegoś do uszczelek (od biedy może być tektura - przez rok miałem taką zastępczą uszczelkę w gaźniku 8)7 ). Potem spróbuj wyregulować skład mieszanki (to proste bo w tym gaźniku jest tylko 1 śrubka od tego).
Polecam też regulację zapłonu (wszystko znajdziesz w Etzoldzie) - z tym możesz jechać do mechaniora (to tania sprawa) ale najpierw sprawdź jaki powinien być kąt wyprzedzenia w tym silniku. Kiedyś dałem 20zł za to że gościu ustawił kąt na 0 stopni _O_ 8)7 .
Jak poprawisz kulturę pracy to ok a jak coś pochrzanisz to dasz do mechaniora - przynajmniej trochę się pomęczy zanim dostroi gaźnik.
Co do zawiechy to jedź na diagnostykę i niech badają co jest nie tak (też kiedyś miałem problemy z zawieszeniem ale dopiero trzeci z kolei fachowiec wykrył banalną usterkę).
Ogólna rada-jak chcesz dłużej pojeździć tą furą, to rób przy niej jak najwięcej sam, przynajmniej z tych prostszych rzeczy - nie stracisz majątku, nerwów i szacunku do mechaników samochodowych :wink: .
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Parys

no wiem wiem tylko problem jest ze w poradniku nie ma opisanego tego gaznika i naprawde nei wiem gdzie jest dysza z powietrzem jedynie wiem gdzie jest od jalowych i tu jest pies pogrzebany...
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Możesz popróbować tutaj
http://www.gaznik.pl
Zakład w Lublinie-regeneracja, naprawy .sprzedaż ,części zamienne.
Są też instrukcje serwisowe , porady - jak samemu naprawić ,regulować dany gaźnik.
Niestety płatne -20 zł za rok !!!
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green

Post autor: wasia »

Wrzuć foto tego gaźnika.
1988 1.4 = 60 leżących ;) koni

http://www.wasia.205.pl
Parys

witam ponownie, zrobilem wg zalecen wasia i dziala ;) rozkrecilem przedmuchalem kompresorem, poskladalem zalozylem i zapala rano od pierwszego strzalu, teraz jedynie nadal nurtuje mnie zawieszenie bo dalej nie zrobione, nie wiem co odkrecic do poniesienia :(
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

Odnośnie zawieszenia odkręć amortyzator i będziesz wiedział czego to wina
Parys

amortyzator odkrecony, a zawieszenie po prawej stronie ani drgnie!
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

moze zapiekly ci sie lozyska belki 8)
Parys

czyli najprosciej bedzie wymienic belke niz ja regenerowac ??
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Post autor: skola »

zależy w jakim stanie belka, "nowa" możesz kupić która za jakis czas też padnie ... zregenerujesz i masz spokój juz chyba do konća zywota autka OO
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
ODPOWIEDZ