Przerejestrowanie
- robakkk
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
Przerejestrowanie
Witam!!
Mogę kupić P205, który jeździł po kraju(ma polską rejestrację+dowód rejestracyjny),ale od 2 lat nie był jeżdżony,ani opłacany(brak ubezpieczenia, przeglądu).
Jak wygląda sprawa przerejestrowania takiego auta?
Czy prawdą jest, że należy opłacić jakieś wyrównanie za okres, kiedy nie były opłacane składki itd.??
Jeśli tak, to jakie to są koszty i czego(czy chodzi tu o ubezzpieczenie,czy o coś innego)??
Jeszcze jakieś problemy,koszty??
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Mogę kupić P205, który jeździł po kraju(ma polską rejestrację+dowód rejestracyjny),ale od 2 lat nie był jeżdżony,ani opłacany(brak ubezpieczenia, przeglądu).
Jak wygląda sprawa przerejestrowania takiego auta?
Czy prawdą jest, że należy opłacić jakieś wyrównanie za okres, kiedy nie były opłacane składki itd.??
Jeśli tak, to jakie to są koszty i czego(czy chodzi tu o ubezzpieczenie,czy o coś innego)??
Jeszcze jakieś problemy,koszty??
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Robakkk
Robakkk
co Cię obchodzi co się działo z samochodem przed datą z umowy kupna ...
NIC ...
spisujesz umowę,podbijasz przegląd,przerejestrowywujesz,opłacasz skarbówke,opłacasz ubezpieczenie i tyle ...
ważne żebyś kupował od właściciela,tzn. zdecydowanie poproś o okazanie dowodu osobistego ... żeby nie wyszły kwiatki jak mi kiedyś że sprzedaż została zgłoszona na kogo innego a mi sprzedał "jeszcze raz" właściciel...
hmm jak dwa lata nie jeżdżony to pewnie cena atrakcyjna
NIC ...
spisujesz umowę,podbijasz przegląd,przerejestrowywujesz,opłacasz skarbówke,opłacasz ubezpieczenie i tyle ...
ważne żebyś kupował od właściciela,tzn. zdecydowanie poproś o okazanie dowodu osobistego ... żeby nie wyszły kwiatki jak mi kiedyś że sprzedaż została zgłoszona na kogo innego a mi sprzedał "jeszcze raz" właściciel...

hmm jak dwa lata nie jeżdżony to pewnie cena atrakcyjna

robakkk pisze:Niestety doszly mnie sluchy,ze jesli nie bylo placone OC,a autko ma dalej jezdzic,to musialbym zaplacic za caly okres,kiedy nie bylo placone ubezpieczenie
Nie mam tylko jak tego potwierdzic,bo wydzial komunikacji jest oblezony na maxa
taaa... to nie idź do wydziału komunikacji tylko do ubezpieczalni ...
g....o prawda ....
piszesz aby umowę kupna-sprzedaży z adnotacją iż nie otrzymałeś z pojazdem ważnej polisy OC ...
Para... pisze:Paweel ma racje
opłata skarbowa za umowe kupna sprzedaży to 2% ceny rynkowej pojazdu.. potem tylko przerejestrowujesz i ogień

ale za to Ty nie masz racji

teraz po wejściu do łuniiii łeuropejskiej można przerejstrować furkę bez opłacania skarbówki ...

a poza tym odsetki za zwłokę są mniej więcej takie:
od kwoty 7 tysięcy ---> 140 zł opłaty ..
i odseteki UWAGA ... 10groszy za każdy dzień zwłoki

Para... pisze: uufff.. to mnie pocieszyłeś dzięki/.... juz jakis miesiąc nie opłacam umowymam nadzieje ze masz racje bo jak mi dowalą jakies kary to pomnie
![]()
PS. Paweel wysłałem ci priva odpisz
myślę że za miesiąc to nawet nie wyjdziesz za granicę nienaliczania odsetek ( 2 zł

przepisy swoje a urzędnik swoje ... ech Polska biurokracja ...

ps.priv juz poszedł