silnik sie grzeje i traci moc pomooocy...

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 green 1.4
Numer Gadu-gadu: 5477713

silnik sie grzeje i traci moc pomooocy...

Post autor: blondyn20 »

witam pomóżcie mam problem z moim lwiątkiem mam peugeota 205 wersja green silnik TU z 89r, problem jest następujący po przejechaniu paru kilometrów silnik zaczyna się mocno grzać i traci moc, najbardziej jest to odczuwalne przy zmianie biegów... z początku myślałem że coś nie tak z układem chłodzenia ale okazuje się że raczej wszystko w porządku czujniki sprawne wentylator również, pomyślałem sobie tak bo przy mocno zagrzanym silniku wentylator sie niezałączał pomóżcie...
Awatar użytkownika
zmac
Uzalezniony
Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
Numer Gadu-gadu: 0

Re: silnik sie grzeje i traci moc pomooocy...

Post autor: zmac »

może masz zatkany wydech
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

1 Opis nic nie wnosi do analizy Twojego przypadku.
2 Jeżeli wskaźnik i sygnalizator temperatury są w normie a silnik bardzo gorący to układ jest zapowietrzony.Opis odpowietrzania czytaj ETZOLD.
3 Wentylator chłodzenia silnika włączy się, jeżeli włącznik termiczny (chłodnica) sterujący wentylatorem dostanie temperaturę od cieczy chłodzącej. Może jej nie dostać jeżeli termostat w silniku zatarł się. Gumowa rura z prawej strony silnika biegnie do chłodnicy, powinna być gorąca jeżeli termostat się otworzy.
Sprawdź i podziel się informacjami w tym temacie.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

oki sprawdzę to i dam znać
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

oki sprawdzę to i dam znać
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

no i nic układ chłodzenia nie jest zapowietrzony rura która biegnie do chłodnicy jest gorąca a rura prowadząca z chłodnicy do silnika jest znacznie chłodniejsza, żadna z kontrolek się nie świeci a wentylator dalej nic nie załącza się i dalej silnik strasznie się nagrzewa i traci moc nawet po przejechaniu ok 3 km, co może być nie tak chciałbym spróbować naprawić to jakoś zanim wyślę go do mechanika który może za zwykłą błachostkę zgarnąć krocie...
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

Jeżeli czujnik/włącznik wentylatora jak i sam wentylator działa poprawnie to może przewody do wentylatora są uszkodzone albo zwierają?
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
borek_wpr
Uzalezniony

Co do kontrolek czyli STOP,ciś. oleju, temperatura cieczy, brak ładowania -to należy rozumieć że przy włączaniu silnika zapalają się na moment i gasną ,czyli sygnały są prawidłowe.Bo jeśli tak nie jest to jeden z czujników jest niepodpięty. Wymieniając filtr oleju odpiąłem kabel od czujnika ciśnienia i 4 kontrolki przestały działać.Po podłączeniu wszystko wróciło do normy.
Ostatnio zmieniony 14 lip wt, 2009 4:04 pm przez borek_wpr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

własnie tak włączam zapłon kontrolki się świecą silnik uruchomiony kontrolki gasną, czyli tak jak to powinno być, dziś zauważyłem że gdy silnik się nagrzeje oczywiście traci moc (między biegami najbardziej to czuć) kierownica luźniutko mi chodzi choćby miał luzy ale gdy ostygnie wszystko wraca do normy najprawdopodobniej od temperatury spróbuje wymienić filtry może to będzie przyczyna, zaczynając od filtra oleju, powietrza, paliwa - w tamtym roku były wymieniane i od tego czasu przejechałem nim ok 20 000 km... - może czas najwyższy na wymianę...
borek_wpr
Uzalezniony

Sprawdź wentylator:
1 czy przy pomocy wkrętaka śmigło lekko się obraca
2 bezpiecznik wentylatora. Czarna puszka po prawej stronie przy reflektorze/u mnie są dwa bezpieczniki 15A i dwie zwory z blachy-fabryczne/
3 rozłącz dużą szarą wtyczkę/prawa str.przy reflektorze / może zaśniedziałe styki. Jeżeli to będzie ok.to wypnij wtyczkę z termostatu chłodnicy i zewrzyj ją . wentylator powinien się załączyć (symulacja wysokiej temperatury)
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

oki to tez sprawdzę chociaż wentylator oporów nie ma sprawdzałem w inny sposób zmostkowałem wtyczkę wentylatora i podpiołem ją do akumulatora śmigał jak szalony - ale teraz sprawdzę jak powiadasz tzw symulację wysokiej temperatury...
borek_wpr
Uzalezniony

Pszyszła mi jeszcze taka myśl.Silnik może się grzać od niskiego poziomu oleju.Ciśnienie oleju jest prawidłowe, lecz jego mała ilość nie wystarcz aby chłodzić układ mechaniczny.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

No witam właśnie mnie wczoraj tak samo olśniło, niski poziom oleju i niskie jego ciśnienie. Faktycznie kontrolki mi się nie zapalały, ale na bagnecie pokazywało minimalnie poniżej dolnej kreski, zakupiłem olej dolałem i narazie niezauważyłem spadku mocy, albo mi się tylko wydaje. Muszę wyprowadzić go na dalszy spacer i to sprawdzić, bo do tej pory, po przejechaniu 3km tak się działo. Dzisiaj jechałem do pracy wszystko w normie, z pracy wszystko oki, ale na zimne dmuchać przejadę się nim na małą wycieczkę i dam znać czy to było to... :Y :Y :Y
borek_wpr
Uzalezniony

Mam nadzieję że problem ustąpił. Czekam na informację.
Awatar użytkownika
blondyn20
Nowicjusz

sprawdziłem tzw. wymuszenie wysokiej temperatury, okazało się że wszystko wporządku i wentylator chodzi, spadek mocy praktycznie zanikł, jednak nadal wentylator się niewłącza, zauważyłem jednak że włącznik czy też przekaźnik wentylatora (ten na chłodnicy co wygląda jak mała cewka z 3 pinami ), mocno się nagrzewa mało to jest gorrrący a więc do wymiany i być może przez to się wentylator niewłącza...
ODPOWIEDZ