Gumy stabilizatora.......?????

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
kes19690
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Gumy stabilizatora.......?????

Post autor: kes19690 »

W moim Pugu nadszedł czas na wymianę tych owych gum. :roll: Dlatetgo mam pytanie: Jakie gumy są do mojego Peugeotq 205 XS 1.4 91 rok??
A i szłyszałem ze to kosztuje do 10 zł, czy to prawda??
Peugeot 205 XS - BeMoWo......!!!

http://www.kes19690.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

nawet za 7 zl od sztuki jak dobrze poszukasz :)
Peugeot 205
1.9GTI
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

a czym sie objawia ich zużycie???
kolano

Post autor: kolano »

Nie wiem jak w XS,ale w moim XT też 1.4 są niebieskie gumy(niech sprzedawca sprawdzi w katalogu).Cena to 6-7 zł szt. a potrzebne dwie.Jeśli będą jakiejś lepszej marki to raczej nie żałuj pieniędzy bo ja kupuje jakieś francuskie sasic chyba i muszę je wymieniać conajmniej co 6 miesięcy,może inne dłużej wytrzymają.Wymiana jest bardzo prosta.Po kilku takich wymianach doszedłem do wprawy i nie zajmuje mi to więcej czasu niż 5 minut :lol: .Jak będziesz miał auto na kanale to zadbaj o to ,żeby stało na jednej płaszczyźnie(nie na skosie najazdu) będzie łatwiej przesunąć drążek.
A objawy zużytych gum to stuki na nierównej drodze.
Powodzenia
bonzo18

Post autor: bonzo18 »

są 2 możliwości:
a) gumy białe które bez większych obaw można zastąpić gumami niebieskimi (tzw. uniwersalnymi)
b) lub zielone :) :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

no mój stuka :) pewnie tez musze zmienic. prosze o szybki instruktaż
Awatar użytkownika
kes19690
Junior
Kontakt:

No instrukcja byłaby wskazana!!:)

mlody

Post autor: mlody »

a ja mam pytanko: gumy przedniego czy tylniego stabilizatora?
Awatar użytkownika
Yahoo
Uzalezniony

Post autor: Yahoo »

przedniego
kolano

Więc ja to robię tak:
Wjeżdżam na kanał,zaciągam ręczny i zostawiam auto na luzie żeby można było wrazie czego obrócić trochę kołami.
Biorę klucz nasadowy 16 chyba i odkręcam po dwie śruby na stronę.Takim dużym śrubokrętem podważam te "czopy" które ściskają gumę.tym samym śrubokrętem popycham trochę drążek stabilizatora w stronę przodu auta i ściągam czopy w górę.Zdejmujemy gumy i zakładamy nowe.Nie wiem czy to coś daje ale ja je jeszcze od środka smaruję smarem bo kiedyś nowe gumki strasznie mi skrzypiały :evil: Teraz nakładamy spowrotem czopy i staramy się dopchnąć drążek w stronę tyłu auta.Może w tym pomóc delikatne obrócenie kołami i zblokowanie ich kamieniem(w dwie osoby nie powinno być problemu ale zawsze robie to sam)Jeśli otwory w czopie nie pokrywają się bardzo dokładnie to można sobie pomóc mniejszym śrubokrętem poprzez włożenie go w jeden otwór i naciągnięcie drążka.Trzeba jednak bardzo uważać żeby nie uszkodzić gwintu w czopie ponieważjest on aluminiowy.Ale jak coś to można dać dłuższą śrubę i nakrędke od góry.Ja niestety musiałem tak zrobić z jednym z gwintów.Teraz dokręcamy mocniej śruby wychodzimy z kanału i cieszymy się ciszą w zawieszeniu :D Niestety te niebieskie gumki musze często wymieniać,chyba dla tego że często jeżdże z koleżnaką do lasu :mrgreen:
Życzę powodzenia w kanale.Piszcie jak poszło.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

:) marzymy o zdjęciach :!: są może w etzoldzie ?? Czy mowisz tu o wymianie w gti czy "calej reszcie" bo pewnie jest inaczej
Awatar użytkownika
camel
Nowicjusz

Post autor: camel »

marzycie o zdjeciach stabilizatora czy Kolana z dziewczyna w lesie :D
Awatar użytkownika
kes19690
Junior
Kontakt:

O zdjęciach stabilizatora oczywście!!!!!

kolano

Ja akutat opisałem XT to to samo co GT z innymi nie miałem doczynienia.W Etzoldzie są mało szczegółowe ilustracje ale po nich wnioskuje że mocowanie tych gum jest identyczne w GTI.Na to wygląda że wszystkie moją tak samo mocowany drążek a różnica jest tylko w jego średnicy(z tąd różne kolory gum).
Fotek niestety nie mam ani drążka ani z lasu :lol:
pozdrawiam
miketd

Post autor: miketd »

dokładnie czerwona i niebieska,jamam takie w 1.8turbo D ,bo to taka sama zawiecha jak w gti
ODPOWIEDZ